Francuzi najveći europski uzgajivači kamenica
Kamenice - afrodizijak na stolu
Kamenice se još od Rimljana smatraju delikatesom. Njihovo meso smješteno u dvije nesimetrične ljušture prepuno je bjelančevina, ugljikohidrata i vitamina, a Francuzi su u njima već odavno prepoznali gastronomski potencijal.
Francuska je danas najveći europski proizvođač, a ujedno i potrošač školjke koja se smatra moćnim afrodizijakom. Prosječno se u godini izlovi oko 150 tisuća tona kamenica, a najveća uzgajališta se nalaze u francuskim regijama Normandiji i Bretanji, piše she.hr
Kroz godine su kamenice postale prepoznatljiv simbol francuske kuhinje, a najčešće se poslužuju uz čašu ukusnog šampanjca. Tako se u restoranima diljem Francuske uz ovu deliciju poslužuju šampanjaci domaće proizvodnje, oni iz pokrajine Champagne. Poznavatelji kamenica su razvili svoje znanje do te razine da uz svaku vrstu šampanjca ovisno o regiji, sorti i teksturi predlažu odgovarajuću vrstu kamenica - ovisno o njezinu porijeklu, veličini, estuariju te okusu.
Kamenice se jedu sirove, tek izvađene iz mora, s nekoliko kapi limunovog soka. Veličina ovih ukusnih školjki je jako bitna jer upravo o njoj ovisi intenzitet okusa, ali i cijena. Raspon se kreće od 0 do 6 s time da su 6-ice najmanje školjke.
Iako ih neki pripremaju kuhanjem, njihova je nutritivna vrijednost u tom slučaju znatno smanjena. Serviraju se na pladnju po 6 do 12 komada, za što je u restoranu potrebno izdvojiti do 30 eura. Bogate su cinkom, a upravo taj mineral često nedostaje u prehrani čovjeka. Konzumacijom kamenica popravlja se nutritivni i zdravstveni status, ali i spolni nagon. Naime, cink se obilato izlučuje iz organizma prilikom ejakulacije, a potreban je i pri sintezi testosterona - muškog spolnog hormona.
Francuze se često spominje u kontekstu najvećih svjetskih ljubavnika pa stoga niti ne čudi njihova predanost uzgoju i konzumiranju kamenica. Kako ovaj narod zanima sve vezano uz afrodizijačke moći, otvorili su i Muzej kamenica u kojem se njeguje dugogodišnja tradicija.
she.hr/ezd
Vezane vijesti
-
Kada nam se dogodi da smo zaboravili četku za rumenilo ili kosu, idealno ju je posuditi od prijateljice kao spas u zadnji čas, ali to može imati i negativne zdravstvene posljedice.
-
Sve što vam treba su andol ili aspirin i dobro ih je imati uza sebe dok hodate prirodom. Ako vas ubode pčela, osa, stršljen, obad ili neki drugi insekt, odmah malo navlažite tabletu i stavite na mjesto uboda.
-
HNK Zadar poziva da i ove godine, 27. ožujka s obilježimo Svjetski dan kazališta. Ovaj put uz domaću uspješnicu, legendarnu komediju Ive Brešana, PREDSTAVA HAMLETA U SELU MRDUŠA DONJA.
-
Prvi hrvatski održivi muzej, Muzej odbačenih predmeta, autorica Irene Boćkai i Ane Katulić, stiže u Zadar.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.