Lifestyle

Pjena od jaja

Zabaglione, stara talijanska slastica gotova u tren oka

Zabaglione, stara talijanska slastica gotova u tren oka

Ako danas, na Cvjetnicu, niste stigli napraviti ništa za desert, donosimo vam recept za slasticu koju možete napraviti u tren oka od sastojaka koje ima gotovo svako kućanstvo. Zabaglione je posebno popularan u vrijeme Uskrsa jer su jaja jedan od njegovih glavnih sastojaka, piše she.hr

Ovaj jednostavan talijanski desert napravljen je od žumanjaka, šećera i vina. Obično se služio topao, iako ga neki serviraju hladnog ili čak smrznutog. Ovu jednostavnu slasticu izmislili su u 16. stoljeću na dvoru Medici u Firenzi. Zabaglione je u izvornom obliku bio vrsta pića, nešto kao liker od jaja odnosno vino ili pivo zgusnuto žumanjcima.

Danas ga više smatraju punjenjem za pite ili torte nego samostalnim desertom, no u talijanskim domovima uvijek je bio obožavana slastica koja se može napraviti od ničega i na brzinu. Obično se sprema s vinom Marsala koje potječe sa Sicilije i podsjeća na naš prošek ili portugalski porto, no u pripremi je jednako dobro i neko drugo slađe desertno vino ili vermut.

SASTOJCI:

6 žumanjka
pola šalice šećera
3/4 šalice Marsala vina (desertno vino, prošek, vermut)
1 žličica naribane limunove korice
cimet u prahu
ekstrakt vanilije
1 šalica šlaga
Jagode, maline ili keksi

PRIPREMA:

U posudu od nehrđajućeg čelika stavite žumanjke i šećer, lagano razmutite te im dodajte naribanu koricu limuna, prstohvat cimeta i jednu kap ekstrakta vanilije. U smjesu ulijte Marsala vino ili neku zamjenu za njega poput nekog drugog desertnog vina, prošeka, vermuta ili porta.

Lonac napunite do pola s vodom, pustite da voda zakuha, a zatim smanjite vatru i na njega stavite posutu sa smjesom od jaja i vinom. Pazite da posuda ne dira vodu, te lagano pjenjačom mutite smjesu dok ne dobijete svijetlo žutu pjenastu kremu. Nastavite mutiti još 10 minuta dok se smjesa ne utrostruči i postane još svjetlija. Što je dulje kuhate na pari to će biti gušća. Tako da onu malo rjeđu možete upotrijebiti i kao punjenje za pite i torte, a gušću kao samostalni desert.

Kada krema postigne željenu gustoću, skinite je s pare i nastavite još kratko miješati kako se krema ne bi zalijepila i posuda se malo ohladila. Kremu možete poslužiti toplu i u nju nataknuti keks po želji. Ako je želite poslužiti hladnu, pričekajte oko 15 minuta da se ohladi, a zatim u nju pjenjačom umiješajte pola šalice šlaga.

Smjesu rasporedite u posudice. Ovaj recept dovoljan je za šest porcija. Servirajte s malo šlaga na kremi i jagodom, malinom ili keksom na vrhu i vaš Zabaglione je gotov. Dobar tek!

she.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.