Pjena od jaja
Zabaglione, stara talijanska slastica gotova u tren oka
Ako danas, na Cvjetnicu, niste stigli napraviti ništa za desert, donosimo vam recept za slasticu koju možete napraviti u tren oka od sastojaka koje ima gotovo svako kućanstvo. Zabaglione je posebno popularan u vrijeme Uskrsa jer su jaja jedan od njegovih glavnih sastojaka, piše she.hr
Ovaj jednostavan talijanski desert napravljen je od žumanjaka, šećera i vina. Obično se služio topao, iako ga neki serviraju hladnog ili čak smrznutog. Ovu jednostavnu slasticu izmislili su u 16. stoljeću na dvoru Medici u Firenzi. Zabaglione je u izvornom obliku bio vrsta pića, nešto kao liker od jaja odnosno vino ili pivo zgusnuto žumanjcima.
Danas ga više smatraju punjenjem za pite ili torte nego samostalnim desertom, no u talijanskim domovima uvijek je bio obožavana slastica koja se može napraviti od ničega i na brzinu. Obično se sprema s vinom Marsala koje potječe sa Sicilije i podsjeća na naš prošek ili portugalski porto, no u pripremi je jednako dobro i neko drugo slađe desertno vino ili vermut.
SASTOJCI:
6 žumanjka
pola šalice šećera
3/4 šalice Marsala vina (desertno vino, prošek, vermut)
1 žličica naribane limunove korice
cimet u prahu
ekstrakt vanilije
1 šalica šlaga
Jagode, maline ili keksi
PRIPREMA:
U posudu od nehrđajućeg čelika stavite žumanjke i šećer, lagano razmutite te im dodajte naribanu koricu limuna, prstohvat cimeta i jednu kap ekstrakta vanilije. U smjesu ulijte Marsala vino ili neku zamjenu za njega poput nekog drugog desertnog vina, prošeka, vermuta ili porta.
Lonac napunite do pola s vodom, pustite da voda zakuha, a zatim smanjite vatru i na njega stavite posutu sa smjesom od jaja i vinom. Pazite da posuda ne dira vodu, te lagano pjenjačom mutite smjesu dok ne dobijete svijetlo žutu pjenastu kremu. Nastavite mutiti još 10 minuta dok se smjesa ne utrostruči i postane još svjetlija. Što je dulje kuhate na pari to će biti gušća. Tako da onu malo rjeđu možete upotrijebiti i kao punjenje za pite i torte, a gušću kao samostalni desert.
Kada krema postigne željenu gustoću, skinite je s pare i nastavite još kratko miješati kako se krema ne bi zalijepila i posuda se malo ohladila. Kremu možete poslužiti toplu i u nju nataknuti keks po želji. Ako je želite poslužiti hladnu, pričekajte oko 15 minuta da se ohladi, a zatim u nju pjenjačom umiješajte pola šalice šlaga.
Smjesu rasporedite u posudice. Ovaj recept dovoljan je za šest porcija. Servirajte s malo šlaga na kremi i jagodom, malinom ili keksom na vrhu i vaš Zabaglione je gotov. Dobar tek!
she.hr/eZd
Vezane vijesti
-
Osim jogurta i orašastih plodova, stres će ublažiti i cjelovite žitarice, mahunarke te voće i povrće
-
-
-
Izdvojeno
-
Izgradnja i uređenje luksuznog hotela Hyatt Regency Zadar ulazi u završnu fazu, što znači da kreće i zapošljavanje za jedan od najiščekivanijih turističkih projekata u Hrvatskoj.
-
Pročitajte dnevni horoskop i doznajte što vam za današnji dan predkazuju zvijezde
-
Odmah po dojavi na teren su se uputili članovi stanice iz Zadra i jedan iz Lovinca
-
Projekcija će se održati u Kino Zoni u Polivalentnoj dvorani Providurove palače u petak 13. prosinca s početkom od 20h.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.