Lifestyle

Uključite ih već sutra u prehranu:

Pet namirnica za odličan vid

Pet namirnica za odličan vid

Kamenice možete zamijeniti govedinom i orašastim plodovima, a narančin sok - osvježavajućom limunadom...

Mrena i druge degenerativne promjene na oku možda se ne mogu izbjeći, ali se mogu usporiti, primjerice dodavanjem A, C i E vitamina te cinka, luteina, betakarotena i omega-3masnih kiselina u svoju prehranu. I to što manje se oslanjajući na dodatke vitamina u obliku tableta, piše vecernji.hr

1. Sok od naranče. Vitamin C blagotvorno djeluje na zdravlje očiju. Poboljšava očni tlak i može smanjiti rizik od katarakta, odnosno mrene (zamućenja u središtu leće zbog kojeg možete vidjeti više slika). Uzimanjem 500 mg na dan vitamina C može se usporiti napredak senilne makularne degeneracije za oko 25 posto i gubitak vidne oštrine za 19 posto kod osoba s visokim rizikom za bolesti, otkrila je jedna studija. Dvije šalice soka od naranče ili šalica limunade osigurat će vam dovoljnu razinu C vitamina.

2. Kamenice. Odličan su izvor cinka, minerala koji je neophodan za zdravlje očiju i vida. Cink omogućuje vitaminu A da proizvede pigment melanin koji štiti oči, te je povezan s poboljšanim noćnim vidom. Preporuča se 40 do 80 mg cinka na dan, a naći ćete ga u šest kamenica (76,3 mg cinka). Ostale namirnice koje su bogate cinkom su govedina, grah i orašidi, ali razlika je ogromna...

3. Kelj. Bogat je luteinom i zeaksantinom, antioksidansima koji se također nalaze u vašim očima, govori nutricionistica Joy Bauer. Antioksidansi u kombinaciji štite oči od štetnih slobodnih radikala i upijaju 40 do 90 posto intenzivnog plavog svjetla. Zeleno lisnato povrće poput kelja može povećati gustoću pigmenta u dijelu mrežnice koja je odgovorna za detaljan pregled te nam pomaže u čitanju, što dovodi do njene bolje zaštite, a možda i manjeg rizika od makularne degeneracije, objašnjavaju stručnjaci.

4. Kikiriki. Vitamin E i omega-3 masne kiseline ključni su sastojci kikirikija. Vitamin E dokazano odgađa navlačenje mrene i senilne makularne degeneracije, a osobe koje imaju niske razine omega-3 masnih kiselina (DHA i EPA) vjerojatno su razvile bolesti oka kao što su dijabetička retinopatija, kao i oštećenja krvnih žila mrežnice koja mogu uzrokovati sljepoću.

5. Quinoa. Prehrana namirnicama niskog glikemijskog indeksa smanjuje rizik od senilne makularne degeneracije za osam posto. Dakle, valja se usredotočiti na cjelovite žitarice u prehrani kao što su quinoa, umjesto rafiniranih ugljikohidrata poput kruha i ostalih proizvoda od bijelog brašna, piše na Huffingtonpost.

vecernji.hr


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.