Lifestyle

Trikovi za zdravlje

Mučite li i vi ovako svoja leđa?

Mučite li i vi ovako svoja leđa?

Dobar odabir cipela, raspored tereta u torbi i istezanje neki su od koraka koji će vas osigurati od boli.

Većinu vremena vi i vaše tijelo imate dobar odnos. Vi tijelu kažete što treba napraviti i ono vas posluša. No, povremeno vam tijelo može odgovoriti na drugačiji način; bolovima u koljenu ili ukočenim vratom... Time vam organizam poručuje da nešto što radite - nosite preteške torbe, držite se pogrbljeno - nije dobro.

Evo nekoliko jednostavnih savjeta kako se 'osigurati' od boli!

Istegnite se ujutro

Nakon spavanja sedam ili osam sati, vaši mišići i zglobovi mogu biti prilično ukočeni. Kako biste se opustili, prije nego što ustanete iz kreveta istegnite donji dio leđa i kukove. Dok još ležite u krevetu, lagano privucite lijevo koljeno na grudni koš i zadržite 20-ak sekundi, pa ponovite s desnim koljenom. Zatim oba koljena privucite na grudni koš i spustite ih na lijevu stranu, a pritom držite leđa ravnima. Ostanite nekoliko sekundi u položaju, pa koljena prebacite na desnu stranu.

Pravilno odaberite cipele

Najbolje su cipele s nižom petom - pet centimetara i niže, a najgori izbor uključuje balerinke i japanke. Također, pobrinite se da vaši nožni prsti imaju dovoljno mjesta i da svod stopala ima adekvatnu 'podršku'. Istezanje i napor svoda stopala zbog previsokih peta ili preniskih cipela može voditi bolnim stanjima stopala, poput plantarnog facitisa, odnosno boli donjeg dijela petne kosti.

Prilagodite radni prostor

Kada sjedite na radnom mjestu, koljena vam trebaju biti u lagano povišenom položaju u odnosu na kukove, a stopala na podu. Leđa trebaju imati dobar oslonac. Kompjuter udaljite od očiju, a glavu usmjerite prema sredini monitora, koji treba biti ispod razine očiju. Kada tipkate i koristite miš, ruku držite u neutralnom položaju - nemojte ju previše savijati, podizati gore ili u stranu. Tipkovnicu možete lagano podignuti, a kako biste spriječili ukočenost u mišićima, tijekom radnog vremena ustanite i lagano prošećite.

Popravite ravnotežu

Ovo je važno kako biste spriječili posrtanja i padove u svakoj dobi. Stojite na jednoj nozi barem 30 sekundi i zatim stanite na drugu nogu, s prvom podignutom u zraku. Pritom napnite trbušne mišiće. A ako vam je ovo previše lagano, vježbu ponovite sa zatvorenim očima.

Više savjeta pročitajte na ordinacija.hr.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.