Skupocjena i hvaljena vrsta soli
Kako koristiti cvijet soli?
Delikatna namirnica najčešće se upotrebljava kao začin ili dekoracija te je sve više cijenjena
Skupocjena i hvaljena vrsta soli koja se dobiva tradicionalnim tehnikama sve je više prepoznata među gastronomima. Cvijet soli delikatnog je okusa i konzistencije, bogatiji je mineralima od obične morske soli i koristi se kao finalni dodir prilikom začinjavanja jela, piše gastro.hr
Sam postupak dobivanja cvijeta soli mukotrpan je i provodi se isključivo ručno što opravdava njegovu visoku cijenu. Cvijet soli se stvara u idealnim vremenskim uvjetima pod utjecajem jakog sunca kada se na površini morske vode stvara tanki sloj listića soli, poput latica cvijeća.
Sol se ubire ručno i posebno suši, a dobiven cvijet soli nutritivno se razlikuje od obične, kamene soli prvenstveno po udjelu kalcija i magnezijevog sulfata.
Cvijet soli gotovo se nikada ne koristi za kuhanje, nego isključivo kao začin netom prije posluživanja. Zbog toga ovu vrstu soli valja dodati jelu pri posluživanju i pritom se ne trebate zabrinjavati što su neki kristali veći od drugih. Cvijet soli brzo će se otopiti ako je jelo toplo, a ako se radi o hladnoj salati ili carpacciu, imat će i dekorativnu ulogu. Nekoliko zrna cvijeta soli može oplemeniti razne salate, meso (osobito teletinu i janjetinu), priloge, predjela.
Zbog blago slanog okusa cvijet soli odlično pristaje i u slastice, posebice tamnu čokoladu jer pojačava arome i sladak okus. Dodajte ga i piti od jabuke, voćnom sorbetu ili poslastici creme brulee za još intenzivniju aromu omiljenih deserata. Dobro se sljubljuje i s ljetnim voćem - dinjom i lubenicom, posebice kada se poslužuju sa šunkom ili pršutom.
Odlično će pristajati uz sva jela iz mora, ali i raznovrsno kuhano povrće ili povrće pripremljeno na pari. I za kraj kratki savjet kako vrlo jednostavno možete vašoj kavi dati dodatnu profinjeniju aromu - jednostavno dodajte mali grumen cvijeta soli u vodu prije nego ukuhate kavu.
gastro.hr/eZd
Vezane vijesti
-
U petak 13. prosinca otvorene su prijave za Akademiju Raise the Bar, besplatni obrazovni program Coca-Cole HBC Adria, koji je namijenjen konobarima, baristima i barmenima s najmanje godinu dana radnog iskustva u ugostiteljstvu i turizmu.
-
Dva hrvatska državljanina u dobi od 53 i 51 godinu u trgovini u Bibinjama ovoga četvrtka ukrali su više parfma.
-
Ozbiljna ekološka promišljanja inspirirala su ovogodišnju božićnu dekoraciju Škole primjenjene umjetnosti i dizajna!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Izdvojeno
-
U HNK Zadar u ponedjeljak, 16. prosinca stiže urnebesna crna komedija i kazališni krimić kazališta Planet Art u režiji Marka Torjanca. U glavnim ulogama su Anja Šovagović - Despot i Nataša Janjić Medančić.
-
Večeras, u nedjelju, 15. prosinca s početkom u 18 sati predstava “Bolna djeca u cvijeću” u režiji Vinka Radovčića prikazat će se u HNK Zagreb.
-
U petak. 13. prosinca u 23.20 sati u Zadru u Ulici Put biliga policijski službenici Postaje prometne policije Zadar su zaustavili 35-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je upravljao automobilom zadarskih registarskih oznaka.
-
Policijski službenici Postaje prometne policije Zadar su u kontroli prometa u petak, 13. prosinca u 15.35 sati u Bibinjama zaustavili automobil zadarskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 55-godišnji hrvatski državljanin prije stjecanja prava na upravljanje, odnosno prije položenog vozačkog ispita.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.