Lifestyle

Ukusni, a zdravi

Sladoledi koje lako možete pripremiti kod kuće

Sladoledi koje lako možete pripremiti kod kuće

Sladoled iz kućne radinosti? Zašto ne! Ne treba vam niti jedan umjetni dodatak, pojačivač boje ni arome - tek neko voće, jogurt, nekoliko kapi limuna i eventualno malo šećera. Izvolite nekoliko jednostavnih recepata.

Ništa jednostavnije - zamrznite voćni sok

Kod kuće imate višnje? Odlično, napravite od njih sok. Zasladite ih po želji, a osim šećera razmislite i o alternativnim prirodnim zaslađivačima - medu, sirupu agave, žitnom sladu, steviji.

Potom sok ulijte u kalupe za sladoled, koji se po vrlo povoljnim cijenama mogu nabaviti u dućanima s plastičnim proizvodima. Ako nemaju poklopac sa štapićem na kojem ćete držati sladoled, umetnite u kalup malu žličicu, poslužit će!

Takav voćni sok možete uliti i u kalupe za led - dobit ćete zdrave, obojene kocke leda pune vitamina, a staviti ih možete u koktele, dodati ih limunadu, ledeni čaj...

Djeca koja su navikla na preslatke industrijske sladolede možda će na ovu ideju u prvi mah malo prigovarati, no kad se doista zažele ledene poslastice, promatrajući vas kako uživate u svojoj, brzo će ih zavoljeti.

U ovu svrhu poslužit će i drugo voće, poput malina, borovnica...

Sladoled od trešanja i malina

Sastojci:

- 2 šalice malina
- 2 žlice šećera
- 1 šalica sjeckanih trešanja, bez koštica
- 1 žlica soka od limuna
- 1/4 šalice šećera, najbolje u prahu
- 1 1/4 šalice punomasnog jogurta

Priprema:

Stavite maline i šećer u mikser. Zatim propasirajte kroz fino sito i ulijte na dno kalupića.
U čistom mikseru izmiješajte trešnje, limunov sok, šećer u prahu i jogurt.

Nakon što su maline bile u zamrzivaču oko sat vremena, ulijte i ovaj miks i zamrznite na nekoliko sati.
Da biste lakše izvukli sladoled iz kalupa, stavite ga načas pod mlaku vodu.

Sladoled od kokosa i mente i/ili lavande

4 dl punomasnog kokosovog mlijeka
1/4 šalice sirovog šećera od šećerne trske ili zaslađivač po želji
1 šalica svježeg ili smrznutog voća
1 grančica omiljenog začinskog bilja (npr. paprena metvica, lavanda, bosiljak, ružmarin)

Najprije ispunite kalupe malim komadima voća i sjeckanim biljem, ali ostavite prostora za tekući dio.
U kokosovo mlijeko dodajte šećer i ulijte. Zamrznite preko noći ili dok se ne zamrzne, a zatim ih izvadite i ližite na toplom suncu!


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.