Lifestyle

Bizarni zakoni

Zbog ovoga biste mogli biti kažnjeni u inozemstvu

Zbog ovoga biste mogli biti kažnjeni u inozemstvu

Jedenje u blizini crkve, žvakanje žvakaćih guma u podzemnoj željenici, hranjenje golubova ili nošenje bikinija - samo su neke od aktivnosti zbog koji kao turisti možete biti kažnjeni u stranim zemljama.

Britansko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je listu neobičnih zakona zbog koji britanski turisti često bivanju kažnjeni u stranim zemljama. Kako piše Daily Mail, britanski turisti nerijetko krše zakone zemlje u kojima provode godišnje odmore jer nisu upoznati s lokalnim običajima. Prema izvještaju više od četvrtine britanskih državljana konzularnu pomoć u inozemstvu traže nakon što su uhićeni. A 'zločini' zbog kojih su pritvoreni naizgled djeluju posve bezopasno, kao što je nošenje kamuflažne odjeće ili pak jedenje ispred crkve.

S obzirom na to izvješće svim turistima, a ne samo Britancima, preporučljivo je informirati se o zemlji u koju putuju i njezinim običajima te zakonima. U tome cilju britansko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je listu bizarnih zakona diljem svijeta u nastojanju da navede turiste da preuzmu veću brigu o lokalnim zakonima tijekom putovanja u inozemstvo.

Neke od najpopularnijih europskih turističkih destinacija imaju neobične zakone zbog koji brojni turisti vrlo lako završavaju s lisičinama na rukama.

Tako je naprimjer u Barceloni protuzakonito hodati golih prsa ili pak u bikiniju bilo gdje, osim na gradskim plažama. Posjetiteljima u Veneciji zabranjeno je hraniti golubove, dok u Firenci možete dobiti paprenu novčanu kaznu ukoliko jedete u blizini crkve ili javne zgrade.

Turiste u Nizozemskoj upozorava se da, usprkos nizozemskim liberalnim zakonima po pitanju droge, ipak mogu biti uhićeni ukoliko ih se pronađe pod utjecajim narkotika bilo gdje drugdje osim na nekoliko posebno određenih mjesta.

Još jedna zemlja u kojoj turisti moraju biti oprezni po pitanju supstanci koje nose je Japan, gdje je zabranjen poveliki broj sprejeva za nos jer sadrže tvar pseudoefedrin. U Nigeriji protiv zakona uvoziti je mineralnu vodu, a oni koji putuju na Tajland smiju uvesti najviše 200 cigareta.

Singapur je poznat po svojim drakonskim propisima, a britansko Ministarstvo vanjskih poslova ističe kako valja imati na umu da je ondje zabranjeno žvakati žvakaće gume u gradskoj podzemnoj željeznici.

Možda najčudnije od svega je pravilo na Barbadosu, gdje je zabranjeno nositi kamuflažnu odjeću, pa tako čak i djeca mogu biti kažnjena ukoliko nose vojnički stil. Naglašava se i kako se turisti izlažu riziku ukoliko se u konzervativnim zemljama odijevaju preležerno ili pak krše vjerske norme.

Posjetitelji na Maldivima ne smiju prakticirati vjerske običaje osim islamskih, a na Fidžiju se ne smije sunčati u toplesu. U tajnovitoj Saudijskoj Arabiji zabranjeno je fotografirati vojna postrojenja ili vladine zgrade, uključujući i palače.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.