Lifestyle

Zadar krenuo "na put do sreće"...

Hotel Bastion, ambasador izvrsnosti i kvalitete Zadra na karti svijeta!

Hotel Bastion, ambasador izvrsnosti i kvalitete Zadra na karti svijeta!

Nakon 5 godina s ponosom možemo reći da smo jedni od odabranih ušli u prestižnu udrugu R&C koja već postoji 60 godina, kazala je direktorica hotela Bastion, Mladenka Stura

Hotel Bastion jedinstven je gradski hotel stare jezgre zadarskog Poluotoka koji odiše duhom njegovog kulturnog nasljeđa. Čari sadržaja hotela Bastion proizlaze upravo iz njegovog povijesnog položaja na srednjovjekovnim zidinama Kaštela iz 13 st., otmjenog uređenja, te individualnog pristupa gostu prilikom pružanja usluga.

Rečeno je to na konferenciji za medije koja je jučer održana u prostorijama nagrađenog zadarskog hotela Bastion gdje su nam na pitanje Što primanje u "Relais & Chateaux (R&C)" znači za zadarski odnosno hrvatski turizam govorili direktorica hotela "Bastion" Mladenka Stura, Josip Matassi iz Razvojne agencije Zadarske županije (ZADRA) te direktor Turističke zajednice grada Zadra Zvonko Šupe.

Hotel Bastion je jedan mali obiteljski hotel koji kao takav daje sve od sebe da bi svome gostu pružio najbolje. „Ovo je jako veliki i važan događaj za nas kao i grad Zadar, našu županiju ali i Hrvatsku. Nakon 5 godina s ponosom možemo reći da smo jedni od odabranih ušli u prestižnu udrugu R&C koja već postoji 60 godina. Sada kad smo i mi dio cijele te priče, već sljedeće godine ćemo moći uživati u prvim rezultatima i zapravo vidjeti što je biti dio R&C nama i hotelu donijelo", kazala nam je direktorica hotela "Bastion" Mladenka Stura.

Kada doživite hotel Bastion, doživjeli ste istinski Relais & Chateaux. Zaštitni znak i ono čime se svaki od objekata ove grupacije izrazio ponosi jest uživanje u nizu osjetilnih iskustava, gdje su ljepota određenog mjesta, toplina gostoprimstva i kvaliteta kulinarstva u savršenoj harmoniji. Mirisi i okusi, pejzaži i boje čine svaki boravak u hotelu Bastion rijetko i bogato iskustvo.Kako je uopće krenula cijela priča s hotelom Bastion i Relais & Chateaux-om?

Na inicijativu Ministarstva turizma RH i Udruge obiteljskih i malih hotela, kojima hotel Bastion ujedno I pripada, a u svrhu podizanja kvalitete tržišta, delegati udruge Relais & Châteaux su na proljeće 2013. godine posjetili brojne hotele u Hrvatskoj kako bi odabrali one koji svojom posebnošću i kvalitetom zadovoljavaju visoke standarde filozofije grupacije - karakter, šarm, srdačnost, kulinarstvo odnosno gastronomija koja se vezuje isključivo za autohtonu hranu, piće te proizvode koji oslikavaju cijelu mikro lokaciju.

Po zoru na jednog od osnivača R&C Marcela Tilloya koji je prije 60 godina ujedinio nekoliko istomišljenika u hotelijerstvu i restoraterstvu koji su na putu od Pariza do Nice kreirali jedan svojevrsni put do sreće, odnosno put doživljaja, odabrana tri hotela u Hrvatskoj (Hotel Bastion iz Zadra, istarska Villa Meneghetti i Palača Lešić Dimitri iz Korčule,) na isti način mogu kreirati jedan hrvatski put do sreće kako bi na sebi svojstven način pokazali tri različite hrvatske lokacije, raznovrsnost svake destinacije a opet jedinstvenost po pitanju osnovnih standarda u gostoprimstvu.

"Čast nam je biti moderatorima kompletnih mogućnosti uključivanja paketa u našu ponudu, znači uključivanja vinara, maslinara, izleta, atrakcije, prirodnih i ostali ljepota u pakete koji gosti odabiru među mnoštvom naših usluga. Sada imamo priliku gostima iskreirati paket po njihovim željama i afinitetima kako bi dobili cjelokupan doživljaj Zadra i okolice », zaključila je Mladenka Stura.

Što ovo znači za destinacijski menadžment o kojem se u posljednje vrijeme mnogo govori te na koji način se ovo može reflektirati na Zadar i Zadarsku županiju rekao nam je Zvonko Šupe ispred TZ-a Grada Zadra.

"Neizmjerno sam sretan što je Zadar postao dio cijele ove priče. Za nas su sve vrste usluga koja se mogu organizirati i pružiti u gradu Zadru jednako bitne. Često sam razmišljao i nadao se ovakvim hotelima u nekom našem objektu jer smo svojedobno i bili poznati po vrhunskoj hotelijerskoj ponudi i usluzi, i to u vrijeme kada je rijetko koji grad mogao ponuditi isto", kazao je Šupe.

Na ovim prostorima još nije bilo R&C objekata , no Bastion je to uspio. No ni to nije došlo preko noći niti pukom slučajnošću, nastavio je.

„Jedno ovakvo priznanje znak je predanog i poduzetnog rada, istinske želje i volje jer se u startu zna što se svime time može i dobiti. Našem gradu ovo svakako donosi jednu vrstu gostiju koji uvažavaju klasu, kvalitetu i standard, koji poznaju sasvim drugačiji način boravka u mjestu. Da bi se to zadržalo, a jednog dana i proširilo na ostale zadarske hotele/hostele,... najvažnija je usluga na određenoj razini! Usluga i personal su ono što će gost zapamtiti, preporučiti i na kraju krajeva - razlog zbog kojeg će se ponovno i vratiti. I zato cijeli Zadar mora na tome raditi - na edukacijama mladih ljudi na kojima će svijet ostati i koji će u ovoj industriji tako moći vidjeti i doživjeti svoja najveća dostignuća."

Josip Matassi, voditelj plana razvoja turizma zadarske županije, voditelj odjela za međunarodnu suradnju ZADRA-e, rekao nam je na koji način se hotel Bastion, s inicijativom R&C, uklapa u priču ZADRA-e?

„U grupaciji R&C uvijek se ističe - izvrsnost! I to je nešto što se savršeno uklapa u naša promišljanja koja smo donijeli zajedno s novim Planom razvoja turizma Zadarske županije jer jedan od njegovih prioriteta jest da Zadarska županija postane destinacije izvrsnosti te da ima vrhunski turistički proizvod koji hudi doživljaj cijele destinacije", kazao je Matassi.

Ovo bi stoga trebao biti poticaj i pozitivan primjer ostalim sudionicima turističkih usluga i djelatnosti te da i oni pokušaju maksimalno utjecati na podizanje vlastite kvalitete proizvoda i usluga, da počnu svi zajedno funkcionirati, surađivati, umrežavati se. U konačnici, da počnu razmišljati o Zadarskoj županiji kao JEDNOJ destinaciji, objašnjava Matassi.

Iako je hotel Bastion u samom centru grada, on bez određene sinergije s unutrašnjošću nažalost gubi, nastavlja. „Zaleđe Zadarske županije itekako ima što pokazati i prezentirati našim gostima ali i građanima. Ono nas hrani, uči našoj povijesti i kulturnoj baštini, pruža nam sve blagodati prirodnih ljepota i aktivnog boravka u gotovo netaknutoj prirodi. I zato treba sve to povezati u jedno kako bi se dostigla destinacija izvrsnosti. U tome svakako pomaže i mogućnost korištenja strukturnih fondova putem natječaja koji se često raspisuju, a namijenjeni su poduzetnicima u turizmu", zaključio je Josip Matassi.

Gastronomija je za Relais & Châteaux uvijek na prvom mjestu. Diljem svijeta, Grand Chefovi Relais & Chateaux-a svojevrsni su ambasadori vrhunskog kulinarstva u kojem svoju kreativnost i stručnost usmjeravaju ka svojim gostima, njihovim željama i zahtjevima.

Bilo da je riječ o laganom ručku, svečanoj večeri ili degustaciji autohtonih jela određene mikro lokacije, gosti uvijek otkrivaju nove načine putovanja i doživljavaju „domaću", zaboravljenu kuhinju.

Svaki restoran odražava jedinstvenu osobnost glavnog kuhara koji kreativno komunicira kroz svoju ljubav spram kulinarstvu, i pritom odabire samo svježe proizvode i tradicionalna jela koja kulminiraju u inovativnim i gastronomskim užicima. I upravo zato su Relais & Chateaux restorani, pa tako i onaj hotela Bastion, savršeno mjesto za jedinstveno iskustvo sreće, i pravi je odraz "art de vivre", umijeća življenja...

"R&C gastronomija funkcionira na temelju mikrolokacije - hrani kraja iz kojeg jesmo. Ovdje se konkretno radi o priči Zadra, Zadarske županije i svega onog što taj kraj nudi (bilo da je OPG, sir, maslina, meso,...)."

Uvijek se radi na tome da se ide do malih dobavljača i zato se posebno zahvaljujem svojim ljudi na terenu, Saši Vraniću i Ivici Boronjeku, chefovima koje ćete vidjeti na peškariji i pijaci gdje kupuju tek ulovljene svježe škampe, svježe voće i povrće i sl."

"Zadar je kao gastro destinacija nekada bio jako poznat, no nažalost je zamro u posljednjih 15-20 godina zbog određenih okolnosti. Ali, drago mi je da se ponovno počeo buditi", kazao nam je chef Mario za kraj...


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.