Lifestyle

Što ima novoga na meniju?

"Zemlja vječnog sunca" - nova inspiracija na meniju restorana Kornat

Tvorac novih delicija novi je i mladi glavni šef kuhinje restorana Kornat, Makedonac Stefan Stevanoski

Iz restorana Kornat ponovno nam dolazi jedna lijepa i ukusna priča. Nove kombinacije namirnica, okusa, mirisa,... donijet će Zadranima pravu svježinu ugostiteljske ponude, meni koji do sada u svome gradu još nisu imali prilike probati.

Da je tome tako, uvjerili smo se u subotu, 1. veljače, kada smo bili pozvani na degustaciju šest sljedova jela iz potpuno promijenjenih vrsta menija poznatog zadarskog restorana.

Stefan već dva mjeseca boravi u Zadru. Kao novi glavni šef kuhinje restorana Kornat odmah se po dolasku bacio na posao, svojoj kreativnosti i bogatom kulinarskom iskustvu (koje je stekao spravljajući vrhunska jela diljem Europe okićena brojnim nagradama), dao je slobodu i napravio potpuno novi jelovnik! Kako kaže, iskombinirao je svoje tri omiljene kuhinje (talijansku, francusku i mediteransku) i pronašao inspiraciju koja se pokazala čistom peticom.

"Prvo na pameti bilo nam je - spojiti dvije slične, ali u detaljima različite kuhinje te stvaranje nečeg novog i drugačijeg. Htjeli smo da dominantan okus ostane dalmatinski i domaći, koji predstavlja sve što ovo bogato podneblje nudi. A opet, ubaciti malo svježine na način da iskoristimo čari makedonske kuhinje i ubacimo ih u tolikoj mjeri da poboljšamo i istaknemo okuse, začine, boje i zdrav način pripreme namirnica. Spoj Mediterana i Makedonije upravo nam je to omogućio, i iako se na prvi pogled u mnogo toga čini nespojivim, u konačnici se pokazalo savršenim spojem", rekao nam je mladi simpatični šef Stefan.

Zanimalo nas je nešto o razlikama u kuhinji dvije zemlje, načinu pripreme... zar je moguće da smo tako blizu, a u prehrani toliko različiti?

Što se tiče Zadrana i novih menija u Kornatu, šef Stefan kaže kako su malo pomalo prihvatili novitete. Ali isto tako, treba vremena i da se Kornat na cijelu priču navikne, pa tako i njegovi gosti. Inače, samo je 30 kuhara nacionalnih kuhinja u 2013. moglo dobiti dozvolu za rad u Hrvatskoj. Restoran Kornat je uspio doći do jednog od njih - a to je upravo Stefan Stevanoski.

Sandra Petričić: Promjena je bila nužna! Jedva smo je dočekali

Voditeljicu restorana, Sandru Petričić, upitali smo - koji je bio razlog promjene. "Razlog promjene je jednostavan. Trebali smo tu promjenu, podignuti kuhinju na jednu novu razinu. U cijelu tu priču a na našu sreću ušao je Stefan, radio je po čitavoj Europi, cijenjen je i poznat te je najbolje od ovoga što imamo - a to je dalmatinska kuhinja pod palicom  mladog, ambicioznog i kreativnog šefa. Sve to donijet će nam, vjerujemo, jednu dugo očekivanu svježinu novih okusa, a s druge strane - poznate domaće namirnice."

Namirnice više manje ostaju iste, kaže Sandra. Riječ je o namirnicama koje dalmatinci vole jesti i prepoznaju njihovu kvalitetu, bilo da se radi o ribi ili mesu. Međutim, novitet je u prezentaciji! jela će se predstavljati gostima na posve drugačiji način, od predjela, gl. jela do deserata,...

Ako se nas pita, promjene koje je u Kornat donio mladi makedonski kuhar za svaku su pohvalu. Poznate namirnice u do sad još neviđenom i neisprobanom aranžmanu, učinile su degustiranje svakog od jela kao otvaranje omiljene dječje slastice - kinder jaje!

Večera po uzoru na Francuze: Mnoštvo sljedova, ćakula, vino i glazba....

Za subotnju večer šef kuhinje priredio nam je večeru u 6 sljedova:

- Kao hladno predjelo guštali smo u carpacciu od hobotnice s kremom od avokada
- kao toplo predjelo ponuđen nam je rižoto od vrganja i pancete s kremom od šafrana
- Punjene gljive sa sirom, palentom i namazom od pecorina i skute sa začinima bio je još jedna varijanta toplog predjela
- Gratinirani file orade s crnim maslinama, čipsom od češnjaka, a sve to u šugu od domaćih pomma s povrćem jedno je od glavnih jela ukoliko se odlučite za riblji meni
- dok je svinjski lungić u umaku od konjaka i pršuta s rimskim njokom* i pireom od šparoga jedno od glavnih jela mesnog menija
-sve to bilo je obogaćeno finom kapljicom Malvazije, 2012.

(...)

*Zanimalo nas je kakav je to rimski njok, odnosno od kojih je namirnica napravljen? Za izradu rimskog njoka zanimljivo je - ne trebaju vam krumpiri i brašno, već se radi od palente, mlijeka, maslaca, žutanjaka, parmezana, gauda i muškatnog oraščića. Rimski njok na neki je način laganija varijanta njoka koje poznajemo

- desert nas je dosta zagrijao s obzirom da je riječ o "Chilli" mousseu od čokolade sa španjolskom kremom Catalana, čokoladom s bademima i malo šumskog voća

Dnevna ponuda i posebni programi

Sve što smo probali u subotu 1. veljače već se nalazi u novom meniju restorana Kornat samo što je inače odvojeno pod mesni ili riblji meni te dolazi u nekoliko sljedova (hladno predjelo, toplo predjelo, gl. jelo, desert,...). Osim noviteta u dnevnoj ponudi, uslijedit će i večeri šefa kuhinje, tematske večeri,... Tako je već u subotu, 8. veljače, voditeljica Sandra Petričić najavila tematsku večer Woman on wine - uz predstavljanje vina Jadranke Svaguše.

"Jako se veselimo jer je sve napokon krenulo onako kako smo oduvijek željeli i planirali. Imali smo i pripreme dok se ne uhodamo u novi način rada. Ponudit ćemo našim građanima i njihovim gostima nešto više od standardnog restorana kao što ih je većina u Zadru i okolici. Uvijek ćemo nuditi dodatni posebni program inovativnog karaktera, i to doslovno na dnevnoj bazi", dodaje Sandra.

Što se tiče straha od nepoznatog, odnosno uvođenja nove kuhinje i nove filozofije u jedan poznati tradicionalni restoran kao što je Kornat, Sandra je s olakšanjem odgovorila: Uopće ne, dapače, jedva smo dočekali promjene.

"Činjenica je da mora dolaziti do promjena i rošada unutar bilo kojeg restorana, jer ako ne promijeniš ništa, ne možeš ići dalje i nema napretka. Najlakše je kopirati i nuditi uvijek isto. Znamo da svi vole crni rižoto, rižoto od škampa, janjetinu na žaru,... ali nije rješenje imati sve do iti jednog restorana s istom ponudom. Tako se nećemo  nikada maknuti s mrtve točke. Nismo mi maknuli janjetinu, crni rižot i ostalo, ali sada nudimo i još puno, puno više.

Krenut će i večeri šefa kuhinje te prezentacije vina. Svaki put će se jela nuditi po drugačijim cijenama jer će se mijenjati broj i vrsta sljedova hrane. Cijena će tako varirati od 100 do 150 kn, za 5 ili 6 sljedova. Za one koji nemaju previše vremena i potrošiti 4, 5 sati na večeru, za njih Kornat nudi kraće programe, od tri slijeda ili samo s glavnim jelom.

Sve te promocije uključivat će naravno - i finu kapljicu. S obzirom da je zadarska regija u posljednje vrijeme uvelike napredovala po pitanju vinske karte, šteta bi bilo ne to pokazati i ne se time ponositi. "Dobili smo jako puno mogućnosti prezentirati naša vina i dokazati ljudima koliko su ona dobra a zanemarena. Nudit će se kao i do sada i vina na čaše, s time da ćete, ako se odlučite za posebne menije, u cijeni dobiti i čašu vina za koje se te večeri odlučio šef kuhinje", objašnjava Sandra Petričić.

Nadamo se da smo vas zaintrigirali gastro novitetima u našem gradu. Ne preostaje vam ništa drugo nego da se i sami uvjerite u to koliko su se dobro uklopile makedonske i mediteranske kulinarske čari, i kako je sve to odlično iskombinirao i prezentirao mladi šef Stefan Stevanoski. Uslast!


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.