Jednostavno rješenje
Kako konačno stati na kraj debljanju
Koliko ste puta započeli dijetu i odustali nakon nekoliko dana jer ne možete podnositi nagle promjene? Autorica 'Male knjige savjeta za mršavljenje' Kimberly Willis otkriva kako konačno uspjeti.
'Mala knjiga savjeta za mršavljenje' u izdanju Profila otkriva kako konačno stati na kraj višku kilograma s objašnjenjima zašto imamo poriv za hranom, kada je on neopravdan i kako pravilno odreagirati da bismo smršavjeli.
Vrste gladi
Postoje dvije vrste gladi, fizička i emocionalna. Fizička se javlja satima nakon što ste jeli i to je ona prava glad, dok je emocionalna ona vrsta od koje se debljamo jer jedemo kada nam se nešto događa i zapravo smo siti te tražimo utjehu.
Tako je jedan od savjeta da uvijek razmislimo jesmo li gladni ili imamo neki drugi problem. U takvim trenucima najčešće posegnemo za hranom kao utjehom, a možda se samo radi o žeđi. Stoga za početak uvijek prvo popijte čašu vode budući da tijelo daje signal koji možete zamijeniti za glad.
Još jedan trik za skidanje kilograma je da vježbanje odradite ujutro. Razlog tome je da ćete ubrzati metabolizam pa ćete kalorije sagorijevati čak i kada navečer gledati omiljenu seriju.
Pobijedite u borbi s iskušenjem
Ponekad ste svjesni da uopće niste gladni već imate želju za grickalicama ili slatkišima. Kod većine se ta žudnja javlja navečer, a znamo da je to najgore doba za bilo kakvu hranu, posebno onu nezdravu. Willis savjetuje jedan mali trik u takvim trenucima: dodirnite prednji dio uha, onaj komadić hrskavice koji je ispred slušnog kanala i trljajte ga nekoliko minuta kažiprstom i palcem. Zapravo se radi o akupresurnoj točki koja će pomoći da suzbijete žudnju za hranom.
Ugljikohidrati su nam potrebni, ali kriju veliku zamku budući da šećer naglo skoči kada pojedete slatkiše ili tjesteninu odnosno one ugljikohidrate koji nisu zdravi. Tada tijelo luči više inzulina da bi izašlo na kraj s naglim porastom. Upijete li stabilizirati šećer manje ćete osjećati glad, dulje ćete biti siti, imat ćete više energije i bolje raspoloženje te na kraju mršavjeti.
Hrana koja u tome pomaže su bjelančevine poput jaja, puretine, piletine ili pak takozvana integralna tjstenina, riža, kruh - namirnice napravljene od nerafiniranih ugljikohidrata.
Popodnevna kriza
Mnogi se ne mogu othrvati popodnevnoj krizi na poslu kada im padne energija pa posežu za slatkišima što nas vraća na problem o stabilnoj razini šećera u krvi. Umjesto da posegnete za nekim komadom nezdrave hrane možete probati jednu vježbicu ukoliko imate mogućnosti. Stanite uspravno i stupajte minutu, dvije visoko podižući koljena i zamahujući suprotnom rukom, kao da marširate. Zatim napravite izmjenu istovremeno zamahujući rukom i nogom na istoj strani tijela.
Vezane vijesti
-
Kada nam se dogodi da smo zaboravili četku za rumenilo ili kosu, idealno ju je posuditi od prijateljice kao spas u zadnji čas, ali to može imati i negativne zdravstvene posljedice.
-
Sve što vam treba su andol ili aspirin i dobro ih je imati uza sebe dok hodate prirodom. Ako vas ubode pčela, osa, stršljen, obad ili neki drugi insekt, odmah malo navlažite tabletu i stavite na mjesto uboda.
-
HNK Zadar poziva da i ove godine, 27. ožujka s obilježimo Svjetski dan kazališta. Ovaj put uz domaću uspješnicu, legendarnu komediju Ive Brešana, PREDSTAVA HAMLETA U SELU MRDUŠA DONJA.
-
Prvi hrvatski održivi muzej, Muzej odbačenih predmeta, autorica Irene Boćkai i Ane Katulić, stiže u Zadar.
Izdvojeno
-
Mostarski bend Zoster stiže na Adventuru u ponedjeljak 30. prosinca.
-
Zračne luke i u listopadu i u prvih deset mjeseci ostvarile su dvoznamenkaste poraste broja putnika, od 18,4 i 16,2 posto u odnosu na iste mjesece prošle godine, a najviše je putnika uslužila zagrebačka zračna luka, podaci su DZS-a, koji pokazuju i rast teretnog prometa.
-
Trenutno su na terenu četiri tima, a zbog povećanog interesa razmatra se povećanje broja ekipa. Predviđeno je spajanje između 5 i 6 tisuća priključaka, od kojih je dosad završeno oko 600.
-
U srijedu 11. prosinca 2024. je u Zadru u hotelu Kolovare održana radionica na temu Kreiranje doživljaja na razini Turističke zajednice Zadarske županije i vodećih programa, a namijenjena zainteresiranim dionicima s područja Zadarske županije.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.