Lifestyle

Rizik od prijevremene smrti

Konzervirano voće - voće koje biste trebali izbjegavati

Konzervirano voće - voće koje biste trebali izbjegavati

Konzervirano voće može povećati rizik od prijevremene smrti. Dok je dvije do tri porcije sušenog i svježeg voća povezano sa smanjenim rizikom od smrti bilo kojeg uzroka za 10 posto, konzumacija konzerviranog i smrznutog voća povećava rizik od smrti za 17 posto, zaključili su naučnici.

Naučnici su došli do zaključaka iz prehrambenih navika 65 tisuća odraslih osoba u Velikoj Britaniji koje su pratili tokom sedam godina istraživanja. Ispitanici su izvještavali o svojim prehrambenim navikama putem anketa. Teško je odrediti da li rizik od smrti povećava voće u konzervama ili ono smrznuto, ili jednostavno nedostatak svježih alternativa. Štoviše, smrznuto i konzervirano povrće bilo je stavljeno u istu kategoriju, pa je teško prstom uperiti u određenu vrstu namirnica.

Poznato je da je konzervirano voće pliva u visoko fruktoznom sirupu, a prethodne studije povezuju previše fruktoze s visokim krvnim tlakom, kolesterolom, pretilošću, otpornosti na inzulin, pa ova poveznica i nije toliko šokantna.

Smrznuto voće, s druge strane, po hranjivim tvarima trebalo bi biti u rangu je sa svježim voćem. 'Dokle god nema dodanih šećera, smrznuto voće trebalo bi biti zdravo ili barem bezopasno', tvrdi dr.sc. Simon Capewell, profesor kliničke epidemiologije sa Univerziteta Liverpool.

portal Moje Zdravlje


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.