Lifestyle

Novi hit

Koliko je uopće zdrava ljubičasta dijeta

Koliko je uopće zdrava ljubičasta dijeta

Pjevačica Mariah Carey višak kilograma nakon poroda navodno je skinula uz pomoć 'ljubičaste dijete'. Novi hit među popularnim dijeta zagovara konzumaciju isključivo ljubičaste hrane, no postavlja se pitanje - je li ovaj način prehrane doista zdrav način gubitka kilograma?

Paleo dijeta, Atkinsonova, Dukan dijeta ili pak veganski režim do nedavno slovile za neke od najpopularnijih dijeta, međutim sada se pojavio sasvim novi hit - ljubičasta dijeta. Ovaj način prehrane zagovara konzumaciju isključivo ljubičaste hrane, a ovaj trend već je zahvatio SAD, te se šuška kako je Mariah Carey upravo uz pomoć ljubičaste dijete stesala figuru.

Pravila ovog režima prehrane su doista jednostavna: jede se isključivo ljubičasta hrana, i to u neograničenim količinama - poput ljubičastog krumpira ili pak ljubičaste mrkve, piše Daily Mail. Pjevačica Mariah Carey tvrdi kako je višak kilograma nakon trudnoće skinula ljubičastom dijetom, a prema napisima u magazinu Star 44-godišnja Mariah tri puta na tjedan jede samo ljubičastu hranu poput šljiva, grožđa i patlidžana, a rezultatima je oduševljena.

Jedan od razloga sve veće popularnosti ove dijete je činjenica da ljubičaste namirnice sadrže antocijana, snažan antioksidans. Antocijani štite stanice od oštećenja i na taj način smanjuju oboljenje od karcinoma, također se smatra kako usporavaju proces starenja te smanjuju rizik od srčanih bolesti. Ova dijeta obećava poboljšanje zdravlja kardiovaskularnog sustava, smanjuje rizik od karcinoma i povećava energiju.

Tako su na primjer šljive prepune vitamina C i vlakana, dok je ljubičasta krumpir bogat kalijem, željezom te sadrži jednake antioskidanse kao i kelj. Borovnice, koje je slavni trener James Duigan opisuje kap 'superhranu koju bi svi trebali jesti' , su moćan izvor antioksidansa i mogu pomoći kod artritisa, slabijeg pamćenja i lošijeg vida.

Također u sklopu ove dijete na meniju se nalaze i ljubičaste mrkve koje su pune antocijana i pro - vitamina A kojima se kontrolira razina glukoze. Premda su ljubičaste namirnice pune zdravih nutrijenata, ljubičasta dijeta ima i svoje protivnike. Tako Elouise Bauskis, nutricionistkinja iz Nutricentre.com nije zagovornica ove dijete.

'Sjajno je vidjeti kako je ljubičasta hrana sve dostupnija za konzumaciju jer daju odličan izvor antocijana u našoj prehrani. To je vrsta flavonoida koji ima snažno antioksidativno djelovanje i štiti naše stanice. Antocijanini blisko surađuju s vitaminom C u našem tijelu, povećavajući razinu vitamina C u našim stanicama čime se jačaju stanične stijenke i kolagen. Time ljubičasta hrana pomaže u održavanju elastičnosti kože, snazi i izdržljivosti vezivnog tkiva i krvnih žila. Nutricionistčki gledano, tijekom dana poželjno je konzumirati i hranu različiti boja, preko raznog voća i povrća. Fokusiranje samo na ljubičastu hranu nije preporučljivo jer to vodi u neuravnoteženu prehranu. Međutim, svakako je preporučljivo svakodnevno konzumirati ljubičastu hranu , no zajedno s drugim namirnicama.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.