Lifestyle

Kraljica svih salata

Ovo je tajna savršene Cezar salate

Ovo je tajna savršene Cezar salate

Ono što čini sjajnu Cezar salatu, nije samo dobar preljev, već cijeli paket, odnosno svi sastojci koje stavljate u nju. Ako želite napraviti Cezar salatu najbolju no ikad onda će vam ovi savjeti jako dobro doći

Premda će neki zabuno reći kako je ova slavna salata dobila ime po velikom rimskom caru, predjelo koje je neizbježno na skoro svakom restoranskom jelovniku, autorsko je jelo talijanskog kuhara Caesara Cardinija. Rijetko tko joj može odoljeti, a čak i oni koji nisu ljubitelji salata, Cezarici neće odoljeti. No, koliko god izgledala jednostavna za napraviti, čak i priprema Cezar salate skriva nekoliko trikova. Tradicionalno, Cezar salata se pravi s Worcestershire umakom, a ne inćunima koji se vrlo često koriste, piše taste.com.au.


Sjajna stvar kod pripremanja Cezar salate kod kuće je ta da imate potpuno kontrolu nad sadržajem i količinom soli, a najbolje je prije začinjavanja salate prvo kušati Worcestershire umak te dodavanje ostalih začina prilagoditi jačini okusa umaka.

Kuhana jaja

Nemojte zaboraviti na kuhana jaja, jer će narezane ploškice kuhanih jaja dati bogatu i kremastu strukturu salati. Naravno i narezana kuhana jaja će i vizualno poboljšati izgled salate, no da i rezultat najbolji, a jaja kuhana baš onako kako treba, postoji i jednostavan trik. Jaja odmah stavite u hladnu vodu i polako ih zagrijavajte neprestano miješajući. Tako će žumanjci ostati lagano mekani i smješteni točno u sredini jaja, što će pak jako efektno izgledati nakon što ih narežete i poslažete na vrhu salate.

 

 Lagano prepržiti

Lagano preprženi pršut ili kockice slanine ne samo da će dati poseban okus salati već i onu sjajnu i neodoljivu hrskavost.
Zelenu salatu operite u hladnoj vodi jer ćete tako povratiti živost i hrskavost listovima. Međutim, listove salate svakako dobro posušite prije nego li ih stavite u zdjelu i prelijete umakom. Naime, mokri listovi salate neće zadržati umak koji će skliznuti na dno zdjele. Ukoliko listove dobro posušite preljev će se zadržati na listovima salate te će salata biti znatno bogatijeg okusa.

Odabir listova

Također na konačni okus Cezar salate u velikoj mjeri može utjecati i okus salate, stoga je najbolje ne koristiti velike vanjske listove koji nerijetko imaju gorak okus. Te listove otrgnite te za salatu koristite samo unutarnje lišće, koje je slatko i nježno.


Ukoliko želite savršeno sočne, ali i hrskave kockice kruha, potrebno je znati jednostavan trik - kruh narežite na kockice, a zatim ga prelijte maslinovim uljem i dobro začinite te nakon toga ih lagano pržite na tavici sve dok ne postanu hrskavi.

Kako bi vaša Cezar salata bila ne samo ukusna, već i vizualno neodoljiva, lišće salate razrežite na duge kriškice te ju posložite na dno tanjura, a na listove salate posložite ostale sastojke, naravno sa ploškicama jaja na vrhu. Takva Cezar salata ne samo da će biti sjajnog okusa već će i odlično izgledati.

Naravno, u Cezar salatu treba staviti i malo parmezana, i to ne bilo kojega. Potražite kvalitetan talijanski parmezan koji ima malo oštriji okus te će dati posebnu delikatnu notu cijeloj salati.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.