Lifestyle

Najzdravije je jesti lubenicu sobne temperature

5 dobrih razloga da lubenicu jedemo što češće preko ljeta

5 dobrih razloga da lubenicu jedemo što češće preko ljeta

1. Lubenica ima više likopena od svježih rajčica. U samo jednoj šalici narezane lubenice ima oko šest grama likopena, dok u istoj količini rajčice ima oko četiri grama. Likopen se smatra čudesnim antioksidansom koji blokira djelovanje slobodnih radikala, a time i oštećenje te starenje tjelesnih stanica. Likopen djeluje i kao prevencija nastanka srčanih i malignih bolesti, a kako bi se u lubenici sačuvalo što više tog sastojka, prije jela ju je najbolje držati na sobnoj temperaturi, piše Huffington Post.

2. Njezin sok ubrzava oporavak mišića nakon treninga. Svježa lubenica ili u obliku soka najbolje je rješenje za bolne i osjetljive mišiće tijela te "muskul fiber". Aminokiselina L-citrulin iz lubenice ubrzava proces uklanjanja viška mliječne kiseline iz mišića, koja je odgovorna za osjećaj peckanja i zatezanja u mišićima nakon intenzivne tjelovježbe. Također, znanstvenici vjeruju da je L-citrulin iz nje odgovoran i za brži oporavak mišića, bolju cirkulaciju, niži krvni tlak i bolju seksualnu funkciju.

3. Nije samo voće, već i povrće. Iako se najčešće koristi i jede kao voće te je iznimno slatka, ova zdrava namirnica spada i grupu povrća, baš poput bundeve iz čijeg roda dolazi. Ono što je svrstava u povrće je pravilo o plodu jednogodišnje biljke - jer svi plodovi koji se koriste kao hrana i moraju saditi svake godine iznova su povrće, dok je voće plod višegodišnjih biljaka.

4. Bogatija je vodom od bilo koje druge namirnice. Lubenice u prosjeku sadrže oko 91,5 posto vode, što je nevjerojatno u smislu hidratizacije. Kako je ljeto doba u kojem je dehidracija vrlo česta, ideja svakodnevnog jedenja lubenice je svakako preporučljiva. Osim toga, lubenica djeluje kao diuretik jer potiče bubrege na rad, čime se tijelo brže rješava toksina iz krvi.

5. Postoji i žuta sorta Iako boja vanjske kore lubenice može varirati, ono po čemu je inače prepoznatljiva je njezina ružičasto-crvena unutrašnjost s košticama. No postoji i verzija lubenice koja je iznutra žuta. Zove se "Žuti Crimson", a ta je verzija nastala GMO križanjem. Još je slađa od standardne lubenice, no i nešto skuplja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.