Lifestyle

Romantična i izazovna imena

Kokteli su neizostavno i pravo osvježenje maštovitih zabava

Kokteli su neizostavno i pravo osvježenje maštovitih zabava

Koktel je više od pića, to je tekući užitak koji poziva na opuštanje i otkrivanje ljepše strane života

Kako god zamišljali idealan godišnji odmor, vjerojatno vam se sviđa pomisao da neki od svojih slobodnih dana provedete na divnoj plaži uz more, zavaljeni u ležaljku u sjeni golema suncobrana s koktelom u ruci. U takvoj situaciji čak i oni koji ne piju koktele posegnu za jednim, makar i bezalkoholnim,  jer koktel je više od pića, to je tekući užitak koji poziva na opuštanje i otkrivanje ljepše strane života. 

Zato kokteli i dobivaju često romantična i izazovna imena: teqila sunrise, sex on the beach, romeo and juliet..., samo su neki od njih. A kako je nastala ta širom svijeta omiljena mješavina dvaju i više pića, obično žestokog alkoholnog i nekoga blažega, mišljenja su podijeljena. Jedni smatraju da je nastao na američkom tlu, drugi ga pribrajaju britanskim hedonističkim doprinosima. 

Prvi opisi

Prvi opis koktela nalazimo u knjizi iz 1862. Jerryja Thomasa koji je volio miješati pića s ledom u velikoj posudi. Iako je u knjizi naveo nekoliko recepata, one prave zadržao je za sebe. U Europi su kokteli postali poznati potkraj 19. stoljeća, a katkad su ih smatrali lijekom, za mamurluk, na primjer. I danas će mnogi dan nakon burne noći na odmoru naručiti bloody mary, mješavinu votke, soka od rajčica, limunova soka i tabasca garniranu najčešće stabljikom celera. 

Najstariji poznati kokteli su old fashion, s whiskeyjem, bitterom, šećerom i kriškom limuna; sazerac, miks konjaka ili whiskeyja, bittera, apsinta i šećera, te manhattan, mješavina whiskeyja, slatkog vermuta i bittera. Danas više nije važno koliko su i jesu li uopće ljekoviti nego da su lijepi i ukusni, a postali su i simbolima opuštenoga, bezbrižnijeg načina života. Ma, tko ne bi prišao baru i u stilu Jamesa Bonda naručio mješavinu džina i vermuta s maslinom: "Martini, molim. Protresen, ne promiješan." Sve se odmah čini lakšim i ljepšim.      

Daiquiri 

Sastojci: 6 šalica leda, 1/2 šalice šećera,  114 g smrznutih ili svježih jagoda, 1/8 šalice limetina soka, 1/2 šalice limunova soka,  3/4 šalice svijetlog ruma 

Priprema: Svježe jagode operite, dobro ih osušite i narežite na četvrtine. Zamrznute jagode možete koristiti odmah i izravno ih ubaciti u blender. Limetin i limunov sok može biti svježe iscijeđen ili kupljen u prodavaonici. Ako koristite kupljene, pazite na to koliko šećera sadrže sokovi pa, prema potrebi, smanjite količinu šećera koju dodajte koktelu. Najprije miješajte led, šećer i jagode, a kad se usitne, dodajte limunov i limetin sok i rum. Miješajte dok se svi sastojci posve usitne. Potom ulijte u čaše, dodajte slamke i odmah poslužite.  

Mojito 

Sastojci: 2 žlice svježe iscijeđena limetina soka, 2 žlice šećera, 8 svježih listića mente, 1/4 šalice svijetlog ruma, 1 šalica drobljenog leda, 2 žlice soda-vode, limeta i listići mente za ukras 

Priprema: U shaker ili uspravni mikser ulijte svježe iscijeđeni limetin sok, uspite šećer i dodajte natrgane listiće svježe mente. Prije miješanja, uz pomoć drvene kuhače nagnječite malo mentu među šećerom i limetinim sokom. Tako pospješujete ulja mente da se prije oslobode i da ispuste intenzivniji miris. Ulijte tada svijetli rum i dobro promiješajte, ručno ili u mikseru. Kad se svi sastojci dobro izmiješaju, ulijte piće u čaše napunjene drobljenim ledom. Svaku čašu ukrasite s nekoliko kriški tanko rezane limete i grančicom svježe mente.

Tai Mai

Sastojci: 0,2 dl cointreaua, 0,2 dl tamnog ruma, čaša drobljenog leda, 0,2 dl svijetlog ruma, 0,1 dl Amaretta, 0,2 dl soka od limuna, 0,2 dl šećernog sirupa, 0,1 dl soka od limete,  1 kriška ananasa, nekoliko trešanja 

Priprema: Umjesto izvornoga francuskog likera cointreau, možete upotrijebiti neki drugi liker od naranči. Sve nabrojene sastojke ulijte u shaker ili u uspravni mikser i dobro ih izmiješajte. Pripremite čaše koje napunite drobljenim ledom.  Preko leda ulijte koktel. U svaku čašu stavite krišku ananasa i jednu trešnju, koja može biti svježa ili kandirana. Prema želji, koktel još možete ukrasiti listićem mente ili cvijetom koji će se bojom slagati s temom večeri u sklopu koje poslužujete piće.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.