Ljetne juhe i variva od tikvica i cikle najbolje su osvježenje
Za pripremu ovih juha možete iskoristiti bilo koje povrće koje imate kod kuće, pustite mašti na volju. Bitno je da povrće bude dobro kuhano prije pasiranja
Sastojci: vezica peršina, 2-3 mlada luka, 5-6 listova cikle, 5-6 komada mlade cikle, 3 dl vrhnja, litra soka od ukiseljene cikle, 4 jaja, 3 krastavca, limun, sol, papar, žlica octa
Priprema:
Korak 1: Skuhajte ciklu i jaja. Kad se cikla ohladi, ogulite je te nasjeckajte na kockice.
Korak 2: Ostavite vodu pa u nju dodajte žlicu octa. Nasjeckajte peršin i mladi luk. Stavite u zdjelu za juhu i umiješajte kockice cikle. Operite listiće cikle i dva nasjeckajte, a ostale ostavite za ukras. Dodajte u zdjelu sjeckane listiće.
Korak 3: Operite krastavac pa narežite nekoliko kolutića s korom. Ostale ogulite i nasjeckajte. Stavite ih u zdjelu za juhu. Izmiksajte sve sastojke u zdjeli. Postupno dolijevajte ukiseljenu vodu u kojoj se cikla kuhala, a zatim i kiselo vrhnje.
Korak 4: Posolite, popaprite, prema želji dodajte malo šećera i poslužite hladno. Prije posluživanja ukrasite juhu kolutićima limuna i krastavca, tvrdo kuhanim jajima narezanim na ploške i listićima cikle.
Ljetno varivo s povrćem
Sastojci: 150 g kostiju, 150 g goveđeg flama za juhu, 80 g graška, 2 mrkve, manja žuta paprika babura, manji celer, korabica, manja rajčica, crvena paprika, 3 žlice ulja, 3 žlice brašna, sol, peršin
Priprema:
Korak 1: Operite kosti i stavite s mesom kuhati u slanu vodu. Kuhajte otprilike sat vremena, a zatim juhu procijedite.
Korak 2: Nasjeckajte meso na rezance. Operite i očistite povrće. Izrežite ga na komadiće i pirjajte na ulju dok ne postane mekano. Kad je povrće mekano, dodaje brašno i crvenu papriku. Promiješajte i dolijte juhu od kostiju.
Korak 3: Povremeno promiješajte i kuhajte još kratko vrijeme. U juhu možete ukuhati žličnjake, a prije posluživanja u svaki tanjur dodajte i malo nasjeckanoga kuhanog mesa. Ukrasite peršinom.
Gusta juha od tikvica
Sastojci: kg tikvica, 2 češnja češnjaka, žumanjak, 125 ml kiselog vrhnja, litra povrtnog temeljca ili vode u kojoj se se kuhale tikvice, 2 žlice maslinova ulja, žlica brašna, sol, papar, vezica peršina, 2-3 kapi balzamičkog octa
Priprema:
Korak 1: Vrh okruglih zelenih tikvica prerežite. Izdubite žlicom unutrašnjost, a kore ostavite kao zdjelice za posluživanje.
Korak 2: Meso tikvica nasjeckajte i skuhajte s češnjakom. Ako nemate povrtni temeljac, vodu u kojoj su se kuhale tikvice sačuvajte. Tikvice pasirajte štapnim mikserom.
Korak 3: Na ulju kratko popržite brašno, dodajte usitnjene tikvice i češnjak te dolijte vodu u kojoj su se tikvice kuhale ili još bolje povrtni temeljac. Kuhajte desetak minuta.
Korak 4: Umutite kiselo vrhnje sa žumanjkom. Maknite juhu s vatre i umutite. Vratite na vatru i prokuhajte još pet minuta. Dodajte nekoliko kapi octa. Poslužite juhu u kori od tikvica, a prije posluživanja pospite je sjeckanim peršinom.
Maneštra od graha
Sastojci: 200 g grama, 150 g krumpira, 80 g riže, mrkva, stapka peršina, 1/4 korabice, 2 žlice pirea od rajčice, sol, 4-5 zrna šarenog papra, prstohvat mljevene crvene paprike, 1/2 dl maslinova ulja
Priprema:
Korak 1: Ogulite krumpir i narežite na kockice. Mrkvu ogulite i naribajte, a korabicu nasjeckajte. Peršinov list sitno narežite.
Korak 2: Očistite grah i skuhajte ga u vodi. Ocijedite ga, dolijte novu vodu, posolite i kuhajte. Kad grah napola omekša, dodajte krumpir, pire od rajčice, mrkvu, korabicu i peršinov list.
Korak 3: Ukuhajte očišćenu i opranu rižu. Začinite solju, paprom i mljevenom paprikom te dolijte maslinovo ulje. Kuhajte sve još 20-ak minuta.
Vezane vijesti
-
Njemački umirovljenik uplašio se da je golema tikvica u njegovu vrtu bomba iz Drugog svjetskog rata, pa je pozvao policiju, prenosi BBC.
-
Oko 180 šumskih požara buknulo je u subotu u kanadskoj provinciji Britanska Kolumbija zbog čega je evakuirano tri tisuće domaćinstava i proglašeno izvanredno stanje.
-
Dolaskom toplijeg vremena iz naših ormara biramo uglavnom laganije komade odjeće od što ugodnijeg materijala
-
Izdvojeno
-
U prvoj utakmici 17. kola HNL-a Slaven Belupo je kao domaćin svladao Goricu sa 2-1 (0-1). Gosti su poveli golom Medina Gashija (8), no Alen Grgić (67) i Antonio Jagušić (82) su u nastavku preokrenuli.
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
-
Bacivši pogled na impozantan niz priznanja koje je Audiardov najnoviji i svakako najluđi uradak u dugovječnoj karijeri do sad prikupio, čovjek bi lako mogao steći krivi dojam kako se pred njim doista nalazi najimpresivnije filmsko ostvarenje godine, ali istina je potpuno drugačija.
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.