Lifestyle

Istraživanje:

Muškarci pušači izloženi nesrazmjerno većim zdravstvenim rizicima

Muškarci pušači izloženi nesrazmjerno većim zdravstvenim rizicima

Muškarci pušači imaju tri puta veće izglede izgubiti u krvnim stanicama kromosome Y od muškaraca nepušača, prema istraživanju koje može objasniti zašto muškarci, nesrazmjerno u odnosu na žene, mogu oboliti i umrijeti od mnogih vrsta karcinoma.

Iako su utvrdili postojanje veze pušenje i gubitka kromosoma znanstvenici nisu sigurni kako je gubitak kromosoma Y u krvnim stanicama povezan s razvojem karcinoma, a jedna mogućnost je da imunosne stanice u krvi koje su izgubile svoje kromosome Y imaju umanjenu sposobnost borbe protiv stanica raka.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Science, znanstvenici sa švedskog Uppsala sveučilišta otkrili su da kromosomi Y, koji su važni za spolno određenje i proizvodnju spermija, češće nestanu iz krvnih stanica pušača nego muškaraca koji nisu nikad pušili ili onih koji su prestali pušiti.

S obzirom na to da samo muškarci imaju kromosome Y otkriće nudi mogući odgovor zašto je pušenje veći faktor rizika za karcinome kod muškaraca nego kod žena.

"Postoji korelacija između učestalog rizika kao što je pušenje koji se može izbjeći i najčešće ljudske mutacije - gubitka kromosoma Y", kaže znanstvenik Jan Dumanski sa sveučilišta Uppsala koji je radio na istraživanju.

"To... dijelom može objasniti zašto muškarci u većini imaju kraći životni vijek od žena i zašto je pušenje opasnije za muškarce."

Osim raka pluća koji je izazvan pušenjem i često je fatalan, pušenje je poznato kao značajni faktor rizika kod niza ozbiljnih bolesti.

Pušenje je među uzrocima prijevremene smrti od kroničnih bolesti poput srčanih udara, moždanih udara i povišenog krvnog tlaka, koji se mogu spriječiti, vodeći uzrok na svijetu.

Epidemiološki podaci pokazuju da muški pušači imaju veći rizik razvoja drugih vrsta karcinoma u odnosu na žene koje puše.

Tim je analizirao podatke o više od šest tisuća muškaraca uzimajući u obzir njihovu dob, navike vježbanja, razinu kolesterola, obrazovni status, unos alkohola i mnoge druge zdravstvene faktore.

Otkrili su da kod pušača gubitak kromosoma Y ovisi o intenzitetu pušenja što znači da su muškarci koji su više pušili gubili više kromosoma i da su neki muškarci koji su prestali puštiti povratili kromosome Y.

Lars Forsberg, koji je radio na istraživanju, kaže kako ono sugerira da gubitak kromosoma Y zbog pušenja može biti reverzibilan.

"To bi otkriće moglo bi motivirati pušače da prestanu pušiti", kazao je.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.