Lifestyle

Moć promjene mladih

Osijek: advent u Tvrđi s čokoladnom tortom od pola tone

Osijek: advent u Tvrđi s čokoladnom tortom od pola tone

U povijesnoj osječkoj jezgri Tvrđi večeras su se mnogi Osječani osladili adventskom čokoladnom tortom, teškom oko pola tone, visokom i širokom dva metra, te uživali u pravoj advetskoj bajci uz stare običaje.

Tortu su pripremili djelatnici tvrtke Mlinar d.d. po domaćem receptu glavne slastičarke Gordane Alebić, a u njoj je čak 2500 jaja, sto kilograma brašna, isto toliko šećera, 65 kilograma čokolade, 50 kilograma oraha, 25 kilograma margarina, deset kilograma kakaa u prahu i šest kilograma mlijeka u prahu. Nazvana je slavonskom tortom i - kako ističu majstori te slastice - najveća je hrvatska torta kojom se može osladiti 10.000 osoba.

Simbolična cijena komada torte je dvije kune, a prihod od prodaje ima humanitarno obilježje i namijenjen je projektu "Moć promjene mladih" kojim se želi pomoći mladima koji napuštaju stambene zajednice i odgojne ustanove a nemaju potporu obitelji da se osposobe za samostalan život.

Cjelokupni program "Advent u Osijeku" održava se pod pokroviteljstvom grada Osijeka i osječke Turističke, zajednice, Osječko-baranjske županije i Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore iz Osijeka.

Osječki advent počeo je u nedjelju, 7. prosinca, a do Badnjaka povijesni Trg Sv. Trojstva živjet će u starinskome ozračju s drvenim kućicama, cjepanicama kojima se loži vatra za pripremu starih jela te bogatom ponudom mnogih obrtnika.

Osječki gradonačelnik Ivica Vrkić, koji je večeras zajedno s građanima uživao u čokoladnoj torti i sudjelovao u njezinoj prodaji, rekao je kako je i advent u Tvrđi još jedanput pokazao da je riječ o prostoru neprocjenjive kulturne i povijesne baštine.

Izrazio je zadovoljstvo što je advent oživio uz sjećanje na stare božićne običaje.

Slavonska čokoladna torta trebala je biti u Tvrđi u subotu, 6. prosinca, na blagdan Sv. Nikole, ali kiša i loše vrijeme, priopćili su organizatori, odgodili su taj događaj. "I bili su u pravu", rekao je gradonačelnik Vrkić, dodajući kako bi bila prava šteta da je tako divan ugođaj pokvarila kiša.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.