Lifestyle

Slasno mediteransko voće

Vrijeme je za smokve! 5 razloga zašto trebate češće jesti caricu Mediterana

Vrijeme je za smokve! 5 razloga zašto trebate češće jesti caricu Mediterana

Iako se suhe smokve smatraju superhranom koja je dostupna tijekom cijele godine, sočnost svježih plodova nemoguće je nadmašiti. Slasno mediteransko voće na ovim se prostorima uzgaja već tisućama godina, a njihovi mirisni plodovi preplavile su domaće tržnice i trgovine, piše punkufer.hr

1. Smanjuje krvni tlak
Smokve su odličan izvor kalija koji pomaže pri smanjenju i regulaciji krvnog tlaka. Ovaj mineral je slabo dostupan u hrani, a istovremeno neophodan u današnjem svijetu gdje velik broj ljudi pati od njegovog manjka zbog pojačane konzumacije soli.

2. Pomaže kod mršavljenja
Ova sočna mediteranska voćka je i dobar izvor prehrambenih vlakana, koji poboljšavaju probavu i osiguravaju dulju sitost, te tako pomažu kod mršavljenja. Valja spomenuti i da se u 100 grama svježe smokve nalazi tek 74 kalorije.

3. Ključ dobrog raspoloženja
Smokve sadrže značajnu količinu vitamina B kompleksa koji tijelu daju energiju, osiguravaju elasticitet kože i jakost mišića. Jedna od blagodati ove grupe vitamina je i pospješivanje rada mozga, te poboljšavanje sveukupnog raspoloženja.

4. Snižava šećer u krvi
Ne trebate izbjegavati ni konzumaciju smokvinih listova. Oni, naime, posjeduju anti-dijabetičke karakteristike, odnosno snižavaju razinu šećera u krvi. Neke studije su pokazale da su od velike pomoći u regulaciji šećera kod osoba koji pate od dijabetesa tipa 1. Možete ih koristiti za pripremu raznih jela, ali i čajeva.

5. Pomaže kod bradavica
U narodnoj medicini smokve se smatraju i izvrsnim pomoćnicama kod problema s izraslinama na koži poput kurjih očiju i bradavica. Dovoljno je polovicu svježeg ploda položiti na problematično mjesto na tijelu, ostaviti tako preko noći i ujutro isprati vrućom vodom. Nakon toga trebali biste lakše ukloniti kurje oko ili bradavicu. U težim slučajevima ponovite postupak i do 5 puta.

Savjet plus
Svježe smokve su iznimno podložne kvarenju, pa ih valja pojesti odmah nakon kupovine. U hladnjaku mogu izdržati do 3 dana, pa je najbolje pri kupovini birati plodove sjajne i glatke kože bez oštećenja.

Bliži nam se 8. Festival smokava

Program 8. Festivala smokava - od 07.09.2015 do 18.09.2015.

Od Velike Gospe do kraja sezone smokava (kraj rujna) ZADARSKA GASTRO RUTA OD SMOKAVA - ugostitelji s barem jednim jelom u kombinaciji sa smokvom ili njezinim prerađevinama

Ponedjeljak, 7.9. POZDRAV SUNCU I SMOKVAMA - dijeljenje (suhih) smokava PZ Mas-Vin

Utorak, 8.9. GKZD u 18 h predavanje - SMOKVA - magistra nutricionizma NENADA BRATKOVIĆA, sveučilišnOG magistra fitofarmacije i dijetoterapije

Četvrtak/petak, 10. i 11. 9. SAJAM SMOKAVA promotivna prodaja proizvoda od smokava, kod Trga pet bunara 9-13 h i 17-20 h

Petak 11.9. u 11 h GASTRO SMOKVA restoran Pet bunara

Subota, 12.9. DANI OTVORENIH VRATA - posjet smokviku

Utorak, 15.9. u 16 h DJEČJA RADIONICA, dječji odjel GKZD

Petak, 18.9. RADIONICA IZRADE SAPUNA od smokava SAPUNERIJE RUSTIkA, Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.