Lifestyle

"Nježni divovi" mačjeg svijeta

Zanimljivost i vrsti mačaka Maine coon

Zanimljivost i vrsti mačaka Maine coon

Maine coon mačka, zahvaljujući svom 'divovskom izgledu' i mirnom karakteru naziva se nježnim divom.

Uz ovu pasminu, stariju od sto godina vežu se mnoge legende o njezinu porijeklu i nastanku, a nabrojati ćemo samo neke: 

Maine Coon mačka i rakun

Jedna od njih kaže kako je Maine Coon mačka nastala križanjem domaće mačke i rakuna.                                                        

Njihovim križanjem nastala je "rakunska mačka" (mačka čupavog repa i boja sličnih rakunu). Genetski to naravno nije moguće.

Maine Coon mačka i kapetan Coon

Legenda kaže kako je engleski kapetan Charles Coon ploveći po svijetu sakupio desetak dugodlakih mačaka čiji je zadatak čuvati brodove od najezde štakora.  

Prilikom svakog sidrenja mačke su zajedno s kapetanom išle na kopno. Tako su se na području Mainea ( američka savezna država) križale s domaćim mačkama što je dovelo do stvaranja dugodlake pasmine koja u svojem nazivu nosi ime pokrajine te prezime kapetana Coon-a. 

Istina je da je pasmina dobila ime po navedenoj pokrajini, ali povijesne knjige pokazale su kako u to vrijeme na tom području nije postojao kapetan Coon.

 

Maine Coon mačka i Marija Antoaneta

Možda i najpopularnija legenda o nastanku pasmine jest ona o povezanosti Mainec Coona i Marije Antoanete i Francuske revolucije.                                                                              

Legenda kaže kako je tadašnja francuska kraljica tijekom revolucije zajedno s ljubavnikom planirala pobjeći iz Francuske i to u već spomenutu pokrajinu Maine.Uz namještaj nakit i ostale važne joj stvari francuska kraljica na put je povela svojih šest dugodlakih mačaka.

Na njezinu žalost tijekom priprema za bijeg Marija Antoaneta je uhićena, a u strahu za vlastiti život kapetan broda ( njezin ljubavnik) koji ju je trebao voziti zajedno s mačkama pobjegao je u Maine.

Ostale zanimljivosti

Ono što je zajedničko svim legendama jest da ih povezuje američka pokrajina Maine te se Amerika smatra domovinom Maine Coona. Poznati veterinar i autor brojnih knjiga o životinjama piše kako su preci Maine Coona vrlo vjerojatno britanske mačke, ruske dugodlake i skandinavske mačke koje su na područje SAD -a došle s prvim doseljenicima.

Fogle također navodi kako je prva Mainecoon mačka koja se pojavila na izložbi bio crno bijeli Captain Jenks of the Horse Marines. Bilo je to 1861.

U dvadesetom stoljeću na ljestvici popularnosti prestigle su ih perzijske mačke. Ipak, pasmina se održala zahvaljujući farmerima koji su u njima prepoznali odlične lovce.

Interes za ovom pasminom vratio se nakon Drugog svjetskog rata i danas Maine Coon mačka vrlo vjerojatno spada u top 5 najpopularnijih mačaka na svijetu.

 

 

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.