Lifestyle

Idealan odmor

Dvije hrvatske plaže u top 10 najljepših skrivenih lokacija za ljeto 2016.

Dvije hrvatske plaže u top 10 najljepših skrivenih lokacija za ljeto 2016.

Privatnost, tišina i jednostavnost karakteristike su ovih morskih destinacija. Obale Mediterana ili Atlantskog oceana nude bezbroj predivnih mjesta za odmor. 

Navesti ćemo nekoliko 'skrivenih' europskih plaža u tradicionalnim gradićima uz more ili selima kako tvrdi Telegraph, a prenosi Vecernjak 

1. Palagruža, Dalmacija, Hrvatska
Iz dubokog plavog Jadrana uzdigao se otok Palagruža. Pun mediteranskog bilja, predivnih pogleda i svjetionika. Arheolozi su pronašli i obojene keramičke vaze te nakit iz 2.- 6. st. prije Krista, a navodno ostavljen od strane drevnih Grka. Sakrivene uvale Stara Vlaka i Velo Žalo daju umirujuć pogled na tirkizno plavo more.

2. Mljet, Dalmacija, Hrvatska
U blizini starog Dubrovnika našao se zeleni otok Mljet. Nudi međusobno povezana slatkovodna jezera i brojne borove. Nacionalni park otoka idealan je za plivanje, iznajmljivanje kajaka i bicikla, a možete se provozati se uz 2,5 km dugačko Veliko jezero. Navečer je mjesto poprilično mirno, uz samo nekoliko jahtaških turista. 

3. Anamur-Iskele, Turska
Opustite se na skoro 2 km dugačkoj obali punoj bijelog pijeska. Na otoku se nalazi i srednjovjekovni dvorac i rimski grad. Prednosti Iskele su nekoliko hotela, vodeni sportovi i manjak noćnog života.  Od predivne plaže do jednostavnih restorana pravo je tursko utočište. Ljetovanjem ovdje plaćate po turskim cijenama, a ne onim turističkim.

4. Koufonisi, Grčka
Davno zaboravljena Grčka iz šezdesetih nalazi se na otoku Koufonisi. Središnje skupine Cikladiskih otoka Naxos i Amorgos, sakrile su dva otočića odvojena morskim kanalom - Ano Koufonisi i Kato Koufonisi. Lokalni stanovnici žive od ribarenja, a neki tvrde da ima više brodova od stanovnika. I veći otok može se pregledati unutar dana, s pogledom na beskrajno more i nekoliko ovaca. 

5. Palaliochora, jugozapad Krete, Grčka
Blizu Libijskog mora, sakriveno na jugu Krete, nalazi se ležerno grčko selo. Ponuda je vođen od strane lokalnih stanovnika i obiteljskih obrta. Glavna plaža, Pachia Ammos, prepuna je pijeska, suncobrana, ležajka i prirode. Iza sela nalaze se osamljenija mjesta, neka i za nudiste. Plaža Gialiskari bila je popularna među hippijima, a Grammeno je još jedno šljunčano i ugodno mjesto.  

6. Viveiro, Galicija, Španjolska

Malen gradić Viveiro ima samo 16.000 stanovnika, a u manje od sat vremena možete posjetiti nekoliko plaža. Idealno mjesto za obiteljska okupljanja. Područje je potpuno netaknuto i puno niskih dina i vinove loze. Dodatno nudi dva hotela, nekoliko kuća i mladenački hostel. 

7. Otočje Cies, Španjolska

Lokalcima poznati kao galicijski Karibi sa sjajnim bijelim plažama, otočje Cies je arhipelag od tri otoka na sjeverozapadu Španjolske. Od 2002. godine dio su Nacionalnog parka Atlantskih otoka. 86% parka je pod vodom. Broj gostiju ograničen je na 2.200 dnevno, nema hotela, a nude kamp i nekoliko ležernih restorana.

8. Comporta, Tróia, Portugal
Devedeset minuta južno od Lisabona nalazi se Comporta. Tirkizne boje oceana podsjećaju na Indijski ocean. Posjetitelji uživaju u pješčanim vožnjama preko dina ili oradama na lokalnom jelovniku. 

9. San Pantaleo, blizu Coste Smeralde, Sardinija
Sitan pijesak, bistra voda, graniti i bar. Na granitnim vrhovima nalazi se malen hotel s bazenom i ponudom domaćeg vina. U ovom atraktivnom mjestu možete prošetati i otkriti blatnjave puteve i skrivene morske krajolike.

10. Notre Dame, Porquerolles, Francuska
Otok Porquerolles podsjeća na izgled  francuske rivijere prije 'navale' turista. Mjesto puno litica i potoka nudi domaća vina, masline i dojam da netaknute prirode. Najdalje od sela nalazi se plaža Notre Dame, a i tijekom kolovoza poprilično je mirna i bez pretjerano turista. Pijesak je bijelo-zlatne boje, a okružuju vas mirišljavi eukaliptusi, borovi i ostalo bilje.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.