Kako pravilno kombinirati hranu i imati više energije
Hrana koja se pojavljuje na listama najpopularnije, može vam pomoći da bolje jedete u godini pred nama. O kojim je gastronomskim trendovima riječ, saznajte u nastavku.
Povrće nalik tjestenini
Danas postoje brojni alati koji će vam pomoći transformirati povrće u rezance nalik tjestenini. Ta tjestenina bogata hranjivim tvarima, pomoći će vam da jedete više povrća, a samim time smanjit ćete unos kalorija i rafiniranih žitarica. Za postizanje povrća nalik tjestenini nisu potrebni skupi kućanski aparati.
Povrće koje će se najbolje transformirati u ukusnu tjesteninu su mrkva, repa i tikvice koje možete kombinirati s finim pesto umakom kako biste stvorili jelo inspirirano azijskim kulinarstvom.
U brojnim kuharicama i na kulinarskim blogovima, naći ćete mnoštvo recepata posvećenih upravo tjestenini od povrća koja će definitivno biti trend i u novoj godini.
Drevne žitarice
Većinu vrsta cjelovitih žitarica s drevnim pedigreom, danas ćete pronaći u ponudama restorana i na policama supermarketa. Kvinoja kao vrsta žitarice, u posljednje vrijeme bilježi ogromnu kulinarsku popularnost, no to ne znači da ne biste trebali isprobati žitarice poput tefa, prosa, pira, kamuta, canihue, freekeh i farra ili krupnika.
Drvene žitarice zaslužuju svoje mjesto na kulinarskoj listi 2016. godine i zbog bogatstva vlaknima, proteinima, vitaminom B i drugim hranjivim tvarima. Ove drevne žitarice, pokazat će se kao odličan supstitut za tjesteninu ili rižu u jelima. Dodajte ih u salatu ili pripremite kao zobene pahuljice za topli doručak uz dodatak voća i orašastih plodova.
Mahunarke
Grah, grašak, leća i slanutak dobivaju novo poštovanje. Ujedinjeni narodi proglasili su 2016. godinu Međunarodnom godinom mahunarki, u kojoj će javnosti osvijestiti bit tih suhih sjemenki savršenih za pravilnu prehranu i s dobrim utjecajem na okoliš.
Zdrave masti
Masti mogu potpuno promijeniti svoju lošu reputaciju već ove godine, kad je i znanstveno dokazano da je vrsta masnoća važnija od njihove količine. Umjesto nemasnog, fokus je na zdravoj masti - nezasićenim vrstama koje se nalaze u maslinovu ulju, mesnatim ribama poput lososa, maslinama, orašastim plodovima i sjemenkama. Možda najveći benefit za populariziranje zdravih masti leži u namirnici avokadu koja je puna mononezasićenih masti.
Jedan trend korištenja avokada definitivno se posebno istaknuo. Riječ je o avokado tostu koji se priprema tako što se razbijeni avokado stavi na prepečeni kruh koji se zatim polije vrućim umakom ili prženim jajima.
Kombinacija jaja i avokada i dalje će biti veliki kulinarski trend u 2016., a najpoznatiji recepti su oni za salatu s avokadom i jajima i pečenim jajima u polovici avokada.
Ostali trendi avokado recepti koji isključuju popularni recept za stvaranje guacamole umaka su pečeni avokado krumpirići, sushi od avokada, humus, umak za tjesteninu i preljev za salatu od avokada.
Slatka primjena avokada uključuje razne pudinge, smoothies pripravke, kolače, torte od sireva, sladoled i slično.
Jela bazirana na povrću
Mega trend za 2016. bit će proslava povrća kao zdravih namirnica. Tu se ne radi o prelasku na vegansku prehranu ili demoniziranju mesa, već o stvaranju cijelog novog pogleda na povrće. Povrće kao namirnica više nije samo prilog jelima.
Vezane vijesti
-
Neurolog i psihijatar klinike Cleveland iz Ohija dr. Alan T. Hirch primijetio je da osobe koje privremeno izgube osjete mirisa, što se uglavnom događa zbog lijekova, više jedu i više se debljaju.
-
-
-
Izdvojeno
-
Istezanje svako jutro može poboljšati fleksibilnost i opskrbiti vas energijom za dan koji je pred vama. Većina ljudi ima potrebu protegnuti se nakon buđenja kako bi ublažili ukočenost zglobova i poboljšali cirkulaciju.
-
Gostujući kod Mile Moralić u Točki na tjedan, predsjednička kandidatkinja Ivana Kekin otkrila je što najviše zamjera aktualnom predsjedniku Zoranu Milanoviću
-
Širom Izraela u nedjelju su se oglasile sirene nakon čega je uslijedilo više raketnih napada iz smjera Libanona u kojima je ranjeno više ljudi, objavila je izraelska vojska.
-
Hrvatska još uvijek previše energenata uvozi te i dalje prevladavaju fosilni izvori, no ima sve uvjete za dobru zelenu tranziciju u kojoj će prevladavati energija iz obnovljivih izvora, naglasci su s konferencije Energetski sektor - prilike i izazovi.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.