Hrana
Mitovi o ljutoj hrani
Čim u usta stavite začinjenu hranu, osjetit ćete neku vrstu boli odnosno utrnutosti, ali to je zapravo obrambeni mehanizam tijela jer ljuta hrana podražava osjetne stanice za bol, a ne okusne pupoljke
Jedete li često začinjenu hranu, možda su do vas došla upozorenja prijatelja da ćete primjerice dobiti čir na želucu ili izazvati refluks, ali znanstvenici su otkrili da nema ništa loše u ljutoj hrani, čak ni onoj koja vas doslovno tjera na plač.
Mit: Od začinjene hrane dobit ćete čir na želucu
Dugo godina smatralo se da je to istina, piše Yahoo Health, ali znanstvenici i liječnici kažu da začinjena hrana zapravo nema nikakve veze s čirom na želucu. Štoviše, otkriveno je da je glavni krivac za to Helicobacter pylori, bakterija koja se nalazi na sluznici želuca.
Mit: Začinjena hrana uništava okusne pupoljke na jeziku
Čim u usta stavite začinjenu hranu, osjetit ćete neku vrstu boli odnosno utrnutosti, ali to je zapravo obrambeni mehanizam tijela jer ljuta hrana podražava osjetne stanice za bol, a ne okusne pupoljke. Zatim organizam počinje proizvoditi endorfin kako bi blokirao bol, a to je slična reakcija kao kada uspijete odraditi zahtjevnije vježbe u teretani zbog navale endorfina.
Mit: Ljute papričice uzrokuju refluks
Ljudima koji imaju osjetljiv želudac začinjena hrana često je na listi zabranjene, ali ljute papričice ipak nisu toliko moćne da uzrokuju refluks.
Mit: Muškarci koji vole začinjenu hranu imaju više testosterona
Ovo nije mit u potpunosti jer su neke studije potvrdile da muškarci koji rado jedu začinjenu hranu u tijelu imaju nešto višu razinu testosterona, ali to ne znači da će se kod svakoga proizvoditi više ovog hormona ako jede ljute namirnice. Studije su zapravo pokazale da muškarci s višom razinom testosterona više vole ljutu hranu i rado će probati najljuću papričicu na svijetu.
Mit: Začinjena hrana stvara ovisnost o ljutom okusu
Prema Science in Society, časopisu sveučilišta Northwestern, možete žudjeti za začinjenom hranom jer vam je ukusna kao drugima čokolada ili grickalice, ali nećete zbog toga postati ovisni o gorućem okusu u ustima i suzama u očima.
Najbliže ovisnosti o začinjenoj hrani jest reakcija organizma proizvodnjom endorfina i euforije zbog hrane koju toliko volite.
Vezane vijesti
-
Vitamin C štiti od prehlade i gripe
-
Neurolog i psihijatar klinike Cleveland iz Ohija dr. Alan T. Hirch primijetio je da osobe koje privremeno izgube osjete mirisa, što se uglavnom događa zbog lijekova, više jedu i više se debljaju.
-
Toliko je mitova o hrani da ih sve nikako ne možemo nabrojati, ali kako mogu biti opasni, a svakako nepotrebni, neke postupke treba izbjegavati.
-
Djeca su osobito sklona dehidraciji kad se igraju na suncu. I dok je obična voda još uvijek najbolja opcija za žeđ, postoje i druge opcije koje će pobijediti vrućinu i ujedno biti zanimljive
Izdvojeno
-
U ponedjeljak, 20. svibnja s početkom u 12 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru (Obala kralja Petra Krešimira IV, br. 2) održat će se komemoracija za prof. dr. sc. Mladena Dorkina.
-
Kvalitetno provođenje slobodnog vremena i prilika za druženje s ljudima sličnih interesa!
-
U Crkvi sv. Donata u srijedu, 22. svibnja u 20.30 sati, Arheološki muzej Zadar otvara izložbu pod nazivom “Šaman - zanatlija - umjetnik“ hrvatsko-američkog autora Branka Gulina. Istražujući prapočetke umjetničkog izražavanja, ova interdisciplinarna izložba povezuje arheologiju, antropologiju i suvremenu umjetnost.
-
U petak, 17. svibnja održana je radionica izrade zalistavca za najmlađe.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.