Lifestyle

Tuna, Sushi & Wine Festival 2016.

Japanski masterchef Toshihiro Nakatsuji: Zadar je prekrasan!

Japanski masterchef Toshihiro Nakatsuji: Zadar je prekrasan!

Kada se vratim u Japan reći svom mijijunskom auditoriju reći ću koliko je Zadar lijep

Svako ime u Japanu ima neko značenje; osobno je i intimno te dio obiteljskog naslijeđa, pa je pomalo nepristojno Japanca osloviti imenom.

Velikoj japanskoj televizijskoj i kulinarskoj zvijezdi, vlasniku VIP lanaca restorana „Ninin" u Osaki i masterchefu Nakatsujiu, sreća kao se nasmiješila kada su mu otac Norio i majka Sachiko - oboje majstori pripremanja sushija - dali ime Toshihiro.

Uvijek isti mjesto u kafiću, isto pecivo i prvo lijevom nogom 

Nakatsuji je poput svih velikih ljudi - a u Japanu ga zaista iznimno cijene te pobožno prate na TV-u - pomalo praznovjeran, pa priznaje kako prije svakog snimanja televizijskog showa sjedi na uvijek istom mjestu u istom kafiću, pojede uvijek isto pecivo te kada izlazi uvijek prvo zakorači lijevom nogom.  

„To predstavlja uspješan prolazak kroz snimanje emisije. Možda se ljudima učini čudnim, ali ritual ponavljam baš svaki put", dodaje.   

Nema pušenja za majstore sushija 

Znam puno kolega u Japanu koji, na žalost, imaju naviku pušenja. To nije dobro, i to ne samo za zdravlje. Dim se lijepi za prste pa ostaje na sushiju bez obzira koliko prali i dezinficirali ruke", kaže Nakatsuji.

U njemu je sadržan dio očevog i djedovog imena, a znači „Onaj koji donosi zaradu". Iako će se poput svakog Japanca odbiti razmetati bogatstvom ili priznati kako mu ime savršeno odgovara, masterchefa Nakatsujia u Japanu svakodnevno gleda čak 16 milijuna ljudi, a zbog njega će i nacionalna japanska televizija poslati svoje ekipe u Zadar na „Tuna, Sushi & Wine festival" gdje vješto baratajući skupocjenim nožem od 100-tinjak tisuća kuna demonstrira rezanje tune i njezinu pripremu za izradu sushija.  

Za „Tuna, Sushi & Wine festival" pripremio ih je ili zarolao više od pet tisuća uz svakodnevne demonstracije i edukaciju izrade sushija, a njegovo lice svakodnevno je bilo i u domovima Hrvata na nacionalnim televizijama. Četiri dana bio je centralna figura zadarskog festivala, što je dovoljno vremena da se steknu i saberu dojmovi o ljudima, gradu i zemlji koja mu se na prvu učinila egzotičnom i jako, jako dalekom. 

„Hrvatska je divna zemlja, a Zadar zaista prekrasan grad s posebno lijepim zalaskom sunca", kaže 48-godišnji Nakatsuji koji će svoj doživljaj Zadra i Hrvatske podijeliti sa 16 milijuna Japanaca u svom prvom sljedećem televizijskom showu „Chichinpuipui" na „MBS TV".

U emisiji koja bi u hrvatskom prijevodu glasila „Čiribu Čiriba", Nakatsuji se neće samo zadržati na ovim dojmovima; od najveće japanske kuharske zvijezde obožavatelji očekuju i nešto više. 

Prijatelj sa svim svojim fanovima 

„Ponekad dobivam mailove od fanova. Nekad me zovu telefonom, mada ne pretjerano, a sa svim mojim fanovima sam prijatelj. Nisam distancirana osoba, pa me slobodno posjećuju u mojim restoranima", ne ograđuje se japanski masterchef od svoje iznimne popularnosti u Japanu.   

„Kazat ću kako je u Zadru morska hrana odlična i kako sam puno naučio kušajući razna jela u restoranima. Svidjeli su mi se i vinogradi, a neke od ideja hrvatskih masterchefova svakako ću uklopiti u recepte koje predstavljam na televiziji", dodaje japanski masterchef.  

Nakatsuijeva fascinacija tunom i sushijem dio je obiteljskog naslijeđa jer je odrastao gledajući oca i majku kako spremaju sushi u njihovom restoranu, ali se prisjeća kako se s tunom susreo još kao beba te da mu je odmah izgledala jako ukusno. Već sa 10 godina bio je vješt u pripremi sushija.  

„Nije bilo pritiska na mene da se bavim istim poslom kao roditelji, ili da nastavim obiteljski biznis. Samostalno sam odlučio nastaviti njihovim putem, ali i otvoriti svoj lanac restorana", priča Nakatsuji otkrivajući još kako mu je prva želja vezana uz zanimanje ipak bila slastičarstvo. No, tuna je ipak veća priča.  

Deset godina vježbanja za dobrog majstora sushija 

„Za dobar sushi važna je vrhunska riža, čista voda i vrhunska riba. Sve mora biti vrhunske kvalitete. Važan je i način na koji se stiskom oblikuje riža prije nego se sljubi sa sirovom ribom. A za dobrog majstora sushija potrebno je svakodnevno vježbati od šest do osam sati, i tako najmanje 10 godina", ističe Nakatsuji.

U Japanu je sve u određenom značenju, pa je tako i tuna koja na tokijskoj ribarnici zna dosegnuti cijenu veću od milijun eura - simbol Japana. Nakatsuji ističe svoju vezanost i ljubav prema moru ili tuni koja se jede u posebnim prilikama, jer njezine boje u sushiju - crvena i bijela - simboliziraju boje japanske zastave. A kada je riječ o tuni iz tunogojilišta zadarske regije koju je japanski masterchef probao tijekom „Tuna, Sushi & Wine festivala"...

„Odlična je! Ima puno masti što se u Japanu iznimno cijeni", kaže. Nakatsuji se nije zadržao samo na tunama: probao je bakalar, školjke i nekoliko vrsta bijele ribe. Njegova je ocjena - odlično! Zubatac s maslinovim uljem izmamio mu je osmijeh na lice, kao i srdačnost ljudi u Zadru, sam grad te pejzaži u kojima je, kaže, istinski uživao. Ali više od svega ... 

„Učenici u školi kojima sam pokazivao kako rezati tuni i napraviti sushi. Impresioniran sam njihovim interesom za japanskim jelom".   


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.