Lifestyle

Budite oprezni!

Od svih grešaka kod uređenja doma ove su najčešće

Od svih grešaka kod uređenja doma ove su najčešće

Bez obzira na to kakvo uređenja doma volite, od tradicionalnog, industrijskog, eklektičnog ili skandinavskog stila, osnovna pravila valja poštivati kako bi prostor djelovao skladno, a to možete lako postići uz nekoliko osnovnih pravila

Uređenje doma nikada ne traje kratko jer uz financijske troškove, prave stvari tražimo i po nekoliko mjeseci. Čini li vam se da dom ne izgleda kako ste zamišljali, možda ste pogriješili u nekim koracima, ali oni se mogu ispraviti.

Nedostatak svjetlosti

Čak i ako su prozori dovoljno veliki da tijekom dana prostorija ima dovoljno dnevnog svjetla, bez dobre rasvjete neće lijepo izgledati uvečer. Nikada nije dovoljno imati samo jedno rasvjetno tijelo, primjerice ono stropno.

Ovisno o tome koliko je velika prostorija i kakve komade namještaja imate, potrebno je dodati rasvjetna tijela. Uz fotelju je uvijek lijepo imati stolnu ili podnu lampu. Kako vam se kreće pogled po prostoriji, tako biste trebali složiti višeslojnu rasvjetu. Podne lampe uz veće komade namještaja uvijek su dobar dodatak, a zidne lampe, koje često zaboravljamo, daju osjećaj ugodnosti.

Boja zidova

Prije biranja namještaja, biramo boju za zidove. No kada dođe namještaj,  nerijetko se dogodi da interijer ne izgleda ni približno onako kako smo ga  zamišljali. Osim novog bojanja zida, što je daleko povoljnije nego zamjena namještaja, spasiti se možete detaljima. Birajte sag, umjetnine, slike ili ukrasne jastuke prema bojama koje će zaokružiti cjelinu. Materijali poput drveta i mesinga dobro se slažu s toplim, a nehrđajući čelik s hladnim bojama.

Pravilno postavljene slike

Osnovno pravilo za pravilnu visinu slike na zidu jest oko 150 centimetara od poda te na sredini zida, naravno uz izračun koji ovisi o veličini slike. Za to vam je pak potreban metar da biste prvo odredili sredinu zida, zatim i visinu. Pravilo koje koriste muzeji ili primjerice galerije kaže da se na 150 centimetara visine doda pola od visine okvira slike i oduzme dio od ruba do točke vješanja. Ako je okvir slike 30 centimetara, a točka za vješanje pet centimetara od okvira, znači da je potrebno zbrojiti 150 i 15 centimetara te oduzeti pet centimetara. Dakle, za konkretnu sliku točka vješanja je 160 centimetara od poda.

Postavljate li više manjih slika na isti zid, prije vješanja svakako izrežite primjerke od papira i polijepite ih selotejpom da biste vidjeli kako će sve na kraju izgledati. Obično se ne preporučuje razmak veći od 5 cm između okvira kako biste dobili cjelovitu priču.

Kupili ste tepih prije namještaja

To je vrlo česta pogreška jer nam se čini da je tepih samo komad koji ćete lako staviti ispod ili ispred garniture. Tu je osnovno pravilo da je tepih djelomično ispod garniture te da je fotelja uz stolić za kavu također na njemu. No u većim prostorima treba pokriti veliku površinu, što znači veći izdatak. Odlučite li da tepih bude ispred namještaja, u manjim prostorima neće djelovati nedovršeno, ali u velikim bi moglo izgledati loše jer će dio poda ostati prazan. Stoga nemojte tepih gurati uz rubove namještaja, već ga je poželjno odmaknuti do 15 cm, a to vrijedi i za razmak od zidova.

Prevelik ili premali namještaj

Bez pažljivog mjerenja sobe lako se može dogoditi da ste kupili komade namještaja koji su preveliki ili premali za sobu. To se često događa jer su trgovine u kojima je namještaj ogromne pa nemate pravi dojam kako će to primjerice izgledati u sobi od 16 metara kvadratnih. I, što sad? Stručnjaci za dizajn interijera uvijek će reći da prostor najbolje izgleda ako je kombinacija manjih i većih komada u više visina i oblika. Ako ste već kupili velik komad, okružite ga nekoliko manjih i obrnuto jer više malih komada stvara dojam zakrčenog i neurednog prostora. 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.