Lifestyle

Puno više od popisa

"Kralj lavova" i "Thelma i Louise" uvršteni u američki Nacionalni filmski registar

Disneyev animirani filmski klasik "Kralj lavova" koji potpisuju redatelji Roger Allers i Rob Minkoff te kultni film ceste Ridleya Scotta "Thelma i Louise" uvršteni su na popis američkoga Nacionalnog filmskog registra

Registar je puno više od popisa omiljenih filmova. Naime, uspostavio ga je Kongres da bi zaštitio kinematografsko nasljeđe pa Kongresna knjižnica u Washingtonu svake godine izdvoji 25 filmova koji se potom čuvaju kao kulturno blago. 

Na popisu je niz holivudskih klasika, dokumentarnih filmova, ranih filmova te eksperimentalnih i neovisnih ostvarenja.

Među nedavno odabranim filmovima su kultne Hitchcockove "Ptice" te "20.000 milja pod morem" u režiji Richarda Fleischera, potom "Jutarnji klub" Johna Hughesa i američka film noir komedija "Tko je smjestio zeki Rogeru?" u režiji Roberta Zemeckisa. 

Među zanimljivim novim akvizicijama je dokumentarni film "Pariz gori" redateljice Jennie Livingston koji se bavi kulturom balova u New Yorku osamdesetih prikazujući kako afroamerička, latino, gay i transgender populacija koristi balove za potvrdu vlastitog identiteta.

S ovogodišnjih 25 novouvrštenih filmova američki Nacionalni filmski registar ukupno broji 700 naslova. U registar se mogu uvrstiti samo filmovi stari najmanje 10 godina. 


Reci što misliš!