Lifestyle

Razgovor sa stručnjakinjom

Marijana Belošević: Dopustite svom srcu i tijelu da donese odluku o promjenama u prehrani

Marijana Belošević: Dopustite svom srcu i tijelu da donese odluku o promjenama u prehrani

Kako pojasniti pojam ''sirove prehrane'' nekome tko se prvi put susreće s njim? Postoje li neka istraživanja koja idu u prilog ovom načinu prehrane i kako biti kreativan u pripremanju jela? Sve nam ovo otkriva Marijana Belošević koja danas gostuje u Ayus centru Zadar

Kako pojasniti pojam ''sirove prehrane'' nekome tko se prvi put susreće s njim? 

Sirova hrana je na najednostavniji način rečeno sva ona prirodna hrana koju konzumiramo u neprerađenom stanju. Dakle voće, povrće, zeleno lisnato povrće, sve sjemenke ( lan, sezam, suncokret) i orašasti plodovi ( lješnjak, badem,orah, indijski oraščići....) i suho voće. Ponekad koristimo dehidrator kako bi napravili neki složeniji obrok, npr, pizzu, burger ili sirovi kruh, ali sve do 42 stupnjeva kako bi hrana zadržala u sebi sve enzime koje u sebi prirodno sadrži.

Koje su najčešće zablude o sirovoj prehrani?

Najčešće zablude su različite i mnogo ih je. Zato je dobro ponekad otići na radionicu gdje možete odmah dobiti direktnu informaciju. Isto tako je važno da probate sami i tada imate svoju informaciju na temelju osobnog iskustva.

No najčešće donošenje odluka preko noći o prelasku na sirovo ne preporučam nikome.

Korak po korak, sakupljajte informacije, isprobavajte recepte i dopustite svom srcu i svom tijelu da donese odluku o promjenama u prehrani.

Naravno da je potpuno drugačija priča kada se radi o bolesnom organizmu koji treba odmah krenuti na liječenje.

Postoje li neka istraživanja koja idu u prilog ovom načinu prehrane i kako biti kreativan u pripremanju jela?

Sirova ili drugim riječima živa hrana puna je enzima koji su zaslužni za preko 5000 metaboličkih procesa u našem organizmu.

Naš organizam ne stvara enzime, već ih unašamo putem hrane i zato je bitno povećati količinu sirove hrane ili voća i povrća na vašem jelovniku.

Znanstvena istraživanja su također pokazala da sirovojedci imaju oko 80 000 biofotona (svjetlosnih energetskih jedinica) u svom tijelu, dok ih ljudi koji su na najlošijoj vrsti prehrane, junk foodu imaju samo oko 1000 biofotona. Nakon toga kreću depresije, razne bolesti itd...pa se probajte držati zlatne sredine :)

Pa kako promijeniti navike ''preko noći''?

Da, jako je teško mijenjati navike, no moguće je. Ne treba ići glavom kroz zid i promijeniti sve pod svaku cijenu. Dozvolite i sebi i svom tijelu i svojoj obitelji spontane i polagane promjene bez puno vike i krike.

Bitno je da sada kada smo još dovoljno zdravi da možemo skupljati nova iskustva, mijenjati navike korak po korak, to možemo i želimo učiniti

.Osim što pomažemo sebi također pomažemo i svim životinjama i cijeloj planeti. Dozvolite djeci da se igraju po zemlji, odvedite ih k baki na selo, neka sade vrt, drže sjemenke u rukama. Kada djeca brinu o biljkama i zalijevaju, također će više željeti pojesti to povrće ili ga staviti u smoothie.

Kada u našu prehranu povećamo količinu voća i povrća umjesto nezdravih grickalica, pa možda i smothie za doručak i večeru, naše zdravlje bi se već i sa time jako poboljšalo. Umor nestaje, probava bolje funkcionira, smiruju se upalni procesi u tijelu, povećava se količina energije u Vašem tijelu, bolje spavate,ljepši ten itd. su samo neki od simptoma zdrave sirove prehrane.

Znamo da je većini ljudi teško mijenjati navike koje su usvojili od ranog djetinjstva. Ali, kada bi u jelovnik dodali samo malo više sirove hrane, bi li već tada vidjeli pozitivne efekte i dobrobiti koje ona donosi? Koliko je ovaj način prehrane popularan u Hrvatskoj?

Drago mi je da i naše ljude zanimaju informacije i činjenice o sirovoj prehrani. Vani je to mnogo rasprostranjenije nego kod nas, no mnogo su učinili začetnici sirove hrane u Hrvatskoj Lena i Darko Jurić
koji su ujedno bili i moji učitelji.

 

Danas ima puno više informacija i mogućnosti nego što je to bilo prije 6 - 7 godina kada su oni otvorili prvi restoran sirove hrane u Zagrebu.

Restorani sirove hrane su rijetki i u Europi, no ima ih. Sve je više pobornika prirodne prehrane i nadam se da će se taj trend nastaviti.

U vašem predivnom gradu postoje sirovi deserti u baru Gardenu pa pogledajte što sve možete naći tamo.

Postoje li ugostitelji koji bi se bazirali na ovom načinu pripreme jela ili smo još ''zaostali'' u tome? Što nam pripremate u Ayus centru?

U Ayus centru ćemo raditi početnu radionicu sirove hrane. Osim uvoda u sirovo plaznici radionice će vidjeti 8 novih recepata.

Osim toga sve će ih bogato degustitati, počevši od crvenog smoothia, čokoladnog mlijeka, juhe od šinata, spaghetta od tikvica sa razlićitim umacima i za kraj dva deserta: čokoladna torta i čoko kuglice! Svima preporučamo da dođu gladni kako bi mogli sve pojesti.

Dođite i naučite sve što Vas zanima o sirovoj hrani.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.