Ne bacajte hranu
Koje namirnice smijete, a koje ne smijete jesti nakon isteka roka
Naime, proizvođači stavljaju datum do kojeg jamče da će proizvod imati sve osobine okusa, mirisa, nutritivnih vrijednosti koje mora imati, ali nakon tog datuma proizvodu dugo treba da se pokvari. Označavanje proizvoda s preporučenim rokom ide na ruku proizvođačima jer potrošači kupuju nove proizvode, a stari završe u smeću.
Zalaganje njemačkog ministra ide i u smjeru inteligentnijih pakiranja pa se razmišlja o čipiranju nekih proizvoda ili stavljanju markica koje će mijenjanjem boje upozoriti potrošača na preostalo vrijeme za konzumaciju.
Inteligentnim pakiranjima do manje hrane u smeću
"One metode koje mogu doprinijeti na bilo koji način da hrana pokazuje nekakav indikator roka trajnosti i da se na taj način spriječi prekomjerno bacanje hrane, svakako su načini smanjivanja bacanja hrane i za pozdraviti su. Međutim, u Hrvatskoj, kao i u ostalim zemljama Europske unije postoje propisi kojima su definirani rokovi trajanja", kaže Andrea Gross Bošković, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu. Ta agencija, u suradnji s drugim institucijama, kontinuirano educira potrošače i govori o tome koja hrana se može koristiti preko propisanog roka trajanja.
"Rok trajnosti ustvari je onaj rok koji proizvođač nužno mora navesti na pakiranju, pogotovo kada se radi o proizvodima kratkog roka trajanja, poput mliječnih i mesnih proizvoda, koji su skloni mikrobiološkom kvarenju. Dakle tamo gdje ima rok trajnosti, najbolje upotrijebiti do tog navedenog datuma. Nikako ne smijemo preko toga koristiti te proizvode. S druge strane proizvodi koji imaju smanjen udio vode, kao što su sol, šećer, brašno, tjestenina, riža, nekakvi suhi keksi i slične namirnice koji ne pokazuju naznake nekakvog kvarenja, organoleptička svojstva su im u redu, mogu se konzumirati i preko toga roka trajnosti. Međutim, proizvođač mora staviti određeni rok, a isto tako potrošač na svoju odgovornost konzumira te proizvode", smatra Gross Bošković.
Praktični savjeti za smanjenje bacanja hrane
U brošuri 'Razumijevanje informacija na hrani i stav potrošača o bacanju hrane' nekoliko je korisnih savjeta kako smanjiti bacanje hrane. Potrošače se savjetuje planiranje obroka za cijeli tjedan i kupovina drugih tek nakon provjere postojećih u hladnjaku i smočnici. Također treba provjeriti datume, ali i čuvati hranu prema navedenim uputama. 'Pazite na raspored prilikom odlaganja u hladnjak. Novokupljene namirnice rasporedite u stražnji dio hladnjaka ili polica, a proizvode koji su ondje već neko vrijeme prebacite sprijeda. Tako se smanjuje mogućnost da ćete u pretincima za čuvanje hrane naići na pljesnive proizvode. Iskoristite ostatke hrane, za ručak ili večeru ili ih zamrznite. Možete zamrznuti i višak pripremljene hrane. Ako ne možete izbjeći bacanje hrane, Ako imate mogućnosti, pretvorite je u kompost, stoji u savjetima.
O pametnim pakiranjima ravnateljica HAH-u kaže da su još u sferi istraživanja, a ako to bude prihvaćeno, morat će biti riješeno na razini Europske komisije. Zatim će slijedom europske odluke ulaziti u propise zemalja članica.
Proizvođač je taj koji određuje minimalan rok trajanja, a u kojem jamči zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane pod određenim uvjetima skladištenja i čuvanja do određenog datuma. Rok trajanja određuje se na osnovi laboratorijskih ispitivanja određenih kemijskih parametra i mikrobiološke slike u promjenjivim uvjetima čuvanja hrane. Pritom se misli i na senzorska ispitivanja hrane podvrgnute različitim temperaturnim uvjetima, daleko ekstremnijim nego što se to može očekivati u uobičajenoj uporabi . Ispitivanja ovise o tome prevladava li u sastavu hrane voda ili masnoća, ugljikohidrati ili bjelančevine te prema tehnološkom postupku proizvodnje.
Često se događa da proizvođač hrane označi minimalni rok trajanja prije stvarnog isteka toga roka jer nije utvrdio pravi rok ili da bi povećao potrošnju namirnica.
Minimalni rok trajanja hrane koja je s mikrobiološkog gledišta brzo pokvarljiva i predstavlja neposrednu opasnost za ljudsko zdravlje mora biti označen riječima 'Upotrijebiti do'. Uglavnom se odnosi na namirnice poput dimljene ribe, mesa ili gotovih, pripremljenih salata. Te namirnice nije preporučljivo konzumirati nakon isteka datuma čak i ako miris i boja ne ukazuju na pokvarenost hrane. Važno je slijediti i upute za pohranu te se pridržavati rokova ako na naljepnici piše 'Pojesti u roku tri dana od otvaranja'.
Kod ostalih namirnica minimalni rok trajanja označava se riječima 'Najbolje upotrijebiti do', kada datum uključuje oznaku dana ili 'Najbolje upotrijebiti do kraja', pa je onda naveden mjesec ili godina. Takve namirnice, poput meda, čokolade, kiselih krastavaca, općenito jako zaslađene ili zakiseljene namirnice mogu se jesti i nakon isteka roka.
Što znače oznake o trajnosti hrane koje zbunjuju mnoge hrvatske potrošače?
Rok valjanosti odnosno rok upotrebe je minimalni rok trajanja hrane. Minimalni rok trajanja hrane datum je do kojeg hrana zadržava svoja karakteristična svojstva kod pravilna čuvanja. Održivost hrane ovisi o sastavu, tehnološkom postupku proizvodnje, postupcima sterilizacije, prehrambenim aditivima, pakiranju i preporučenom načinu čuvanja… Hrana čuvana u različitim uvjetima snižene temperature, hladnjaka ili zamrzivača ima također ograničen rok trajanja. Hladnoća produžava rok trajanja, ali nakon nekog vremena dolazi do promjena na mastima, bjelančevinama i ugljikohidratima. Također, u ljetno doba osobito treba biti oprezan s prehrambenim namirnicama. Hrana se lakše i brže kvari, stoga treba paziti na rokove trajnosti i uvjete u kojima se drži. Prema istraživanju Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske agencije za hranu i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Zagreb, više od tri četvrtine ispitanika izjavilo je kako ne konzumira hranu nakon isteka roka trajanja. Razliku između navođenja roka trajanja izrazima 'Upotrijebiti do' i 'Najbolje upotrijebiti do', djelomično ili u potpunosti je navelo da razumije dvije trećine ispitanika. No na zahtjev da objasne svojim riječima, ispostavilo se da je samo nešto više od polovice dalo točan odgovor.
U Hrvatskoj kućanstva godišnje bace ukupno 400 tisuća tona hrane
Ogromne količine hrane svakodnevno bacaju i trgovački lanci, a zbog
poreza u Hrvatskoj je trgovcima bilo jeftinije bacati hranu nego
pokloniti. Ukidanjem PDV-a, situacija bi se trebala promijeniti. Bivši
ministar poljoprivrede procijenio je kako će se na taj način donirati
između 1,5 do 2 milijarde kuna hrane, a da je to potencijalnim
donatorima značajna olakšica. No do sada je malo konkretnih poteza, a u
socijalne samoposluge jedva pristižu manje količine takve hrane.
'Proći će još neko vrijeme da to zaživi jer novi propisi zahtijevaju
veliku administraciju i donatorima i nama koji zaprimamo hranu', kaže
Štefica Čuljak, voditeljica osječke socijalne samoposluge i predsjednica
humanitarne udruge Rijeka ljubavi.
Po njezinim riječima, u skladištu bi trebali imati poseban prostor za
robu kojoj tek ističe rok trajanja i za onu kojoj je već istekao, a to
je u priručnom skladištu kakvo sada imaju, nemoguće. No zaprimljena
donirana hrana kratko se zadržava jer tolika je potreba za hranom, kaže
gospođa Čuljak, da dnevno mogu podijeliti 15 tona, ali nema dovoljno
hrane.
"Za uskrsne blagdane nahranili smo 3.500 gladnih. Za sada nas već
godinu dana s donacijama prati Dukat, a imamo i privatnu pekarnicu koja
nam čak dostavlja sama kruh. Razvija se i suradnja s Konzumom pa imamo
obećanja o prijepodnevnoj dostavi povrća i poslijepodnevnoj dostavi
mesa. Za suradnju nam se ponudio i Interspar i još neki trgovački lanci.
Kad to zaživi, mislim da gladnih u Osijeku neće biti", uvjerena je
voditeljica socijalne samoposluge.
No nije problem samo u trgovačkim lancima. Bacanje hrane loša je navika u
svakom kućanstvu. U Hrvatskoj svaka osoba baci u godinu dana 90
kilograma hrane. Prema procjenama, to je 400 tisuća tona hrane svake
godine.
Vezane vijesti
-
-
Jedna od tužnijih stvari je morati baciti hranu u smeće jer se pokvarila zbog neadekvatnog čuvanja. Po pitanju mliječnih proizvoda, jaja i sličnih namirnica svi smo već složni, ali velika je šansa da postoje neke namirnice kojima je mjesto u hladnjaku, a tamo ih ne držite.
-
Iako uglavnom nisu česti, prekidi isporuke struje su normalna pojava. Vjerojatno se u situacijama kada ti prekidi traju dulje vrijeme pitate što učiniti s hranom koja vam je ostala u hladnjaku.
-
Izdvojeno
-
Od početka godine u Hrvatskoj ostvareno je 616 tisuća dolazaka više nego lani, objavila je Hrvatska turistička zajednica.
-
Natječaj Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih za dodjelu državnih socio-ekonomskih stipendija aktualan je sve do 4. studenog
-
Postoje određene namirnice koje, ako se prekomjerno konzumiraju, mogu imati štetne učinke na zdravlje. Prepoznavanje namirnica koje je najbolje ograničiti ključno je za održavanje dobro zaokruženog i zdravstveno osviještenog pristupa prehrani. Prerađeno meso
-
Umjesto devet, na državnoj će maturi biti samo dva praga prolaznosti. I poznati su osam mjeseci prije polaganja mature, a do sada su se objavljivali nakon pisanja ispita.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.