Lifestyle

Od ove godine na na Kapucinskome trgu

Špancirfest od 19. do 28. kolovoza

Špancirfest od 19. do 28. kolovoza

Varaždinski Špancirfest, festival pod sloganom "Pokreni svoju kreativnost", održat će se od 19. do 28. kolovoza, a ove godine organizatori uz brojne ulične programe i koncerte najavljuju i festival hrane i pića te bogatiji multimedijski program.

Tijekom deset dana 18. Špancirfesta održat će se stotinjak uličnih programa i 400-tinjak drugih događanja u kojima će sudjelovati tisuću izvođača iz 15 zemalja, najavila je direktorica Turističke zajednice grada Varaždina, organizatora Špancirfesta, Jelena Toth.

 "Najveća i najvažnija novost ove godine je da selimo veliku pozornicu s Trga Miljenka Stančića na Kapucinski trg, zbog tehničkih i sigurnosnih razloga. Kapucinski trg je prekrasan trg koji je napravljen s namjerom da se tamo održavaju koncerti. Time festival obuhvaća cijelu gradsku jezgru i postaje jedini festival u Hrvatskoj koji će se održavati na čak 35 ha površine u staroj gradskoj jezgri", rekla je Toth.

 U glazbenom programu održat će se 43 koncerta na tri velike i dvije manje pozornice, a kao najzvučnije ime na konferenciji za novinare najavljen je Manu Chao koji će nastupiti na velikoj pozornici kod Staroga grada. Osim njega nastupit će i glazbenik iz Australije Dub FX, a prvoga dana festivala, na pozornici kod vile Bedeković koncert će održati TBF i Varaždinski komorni orkestar. U Varaždin stižu i Kiril Džajkovski, Laibach, Pips, chips & videoclips, Brkovi, Tony Cetinski, Hladno pivo, Matija Dedić, Urban, Zvonko Bogdan, Perpetuum jazzile, Neno Belan, Jinx, Rambo Amadeus, Vlado Kreslin, The Frajle, Esma Redžepova, Pavel i drugi.

Novost na Špancirfestu je festival hrane i pića na Starom gradu na kojemu će se predstaviti neki od najboljih hrvatskih restorana koji nude uličnu hranu, najavila je Toth. Bogatiji će biti i multimedijski dio programa s 3D mappingom na pročelju Gradske vijećnice te, prvi put u Hrvatskoj, virtualnim crtanjem s pomoću avatarske rukavice. A za punoljetnost, za 18. rođendan, Špancirfest je dobio i poklon.

"I mi smo u Turističkoj zajednici bili kreativni pa smo uz 18. rođendan poklonili Špancirfestu parfem '18'. U limitiranom je izdanju, tri ženska i jedan muški miris, posjetitelji će ga moći kupiti i iz Varaždina otići s originalnim suvenirom", kazala je Toth.

Gradonačelnik Varaždina Goran Habuš istaknuo je da Špancirfest iz godine u godinu ima neku novost. "S ova dva iskoraka, pozornicom na Kapucinskom trgu i festivalom hrane i pića, napravljen je kvalitetan pomak. Financijski je ovo jedan od najskupljih Špancirfesta, ali činjenica je da smo izašli iz recesije i vjerujem da ćemo ove godine napraviti najkvalitetniji festival, s najviše gostiju i najvećim efektom. Procijenjeno je da se prošle godine u tih deset dana u Varaždin slilo 33,7 milijuna kuna, 4 posto više nego godinu ranije", rekao je gradonačelnik izrazivši uvjerenje da će Špancirfest potvrditi da je i dalje najbolji hrvatski festival.

"Neka se Ultra ne ljuti, ali to je strana produkcija, a mi smo hrvatski festival", dodao je Habuš.

U dosadašnjih 17 godina održavanja Špancirfesta, Varaždin je tijekom festivala posjetilo 2,7 milijuna ljudi, izvedeno je 3600 različitih programa u kojima je sudjelovalo 9000 izvođača.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.