Naučite kušati vino
Trikovi sommeliera koje svatko može naučiti
Vino je neizostavan dio dobre večere, druženja ili samo opuštene večeri – no poznavanje vina i osnova degustiranja svaku će od tih situacija učiniti još boljom!
Vino se degustira našim osjetilima mirisa, okusa, pa čak i sluha,
ako je riječ o pjenušavom vinu, što čini iskustvo mnogo
zanimljivijim!
Promotrite vino
Napunite jednu trećinu čaše i primite je za stalak – tako ne ostavljate otiske prstiju koji bi vam mogli zamutiti pogled na vino i ne grijete ga.
Ono na što želite obratiti pogled su nijansa, intenzitet i
bistrina boje. Boju gledate promatrajući površinu vina uz rub
čaše, intenzitet gledate s vrha gledajući do dna čaše, a da biste
provjerili bistrinu, okrenite čašu prema izvoru svjetla i
pogledajte kroz nju.
Zavrtite vino kako biste oslobodili mirise
Po stolu ili u zraku lagano napravite krug čašom držeći je za
stalak kako bi se vino u njoj polagano zavrtjelo. Na unutrašnjoj
stjenki čaše ostat će lagan trag, poput ulja. Ovo pokazuje koliko
je alkohola u vinu – više tragova pokazuje i višu količinu
alkohola.
Nakon što ste to utvrdili, vrijeme je za olfaktorni
doživljaj!
Uživajte u mirisu
Kada lagano zavrtite vino, tanak sloj tekućine uz rubove čaše
ishlapi oslobađajući tako svoju punu aromu. Na vama je da čašu
približite nosu i udahnete, a pravilne tehnike nema – jedan
duboki udah, više manjih ili udisanje na jednu pa drugu nosnicu
naizmjenično – izbor je na vama.
Miris je jedno od osjetila koje je snažno povezano sa sjećanjima
i emocijama pa uživajte u trenutku i nemojte se fokusirati samo
na detektiranje aroma.
Vrijeme je za prvi gutljaj
Dok ste još opijeni mirisom, vrijeme je za prvi gutljaj –
nemojte ga odmah progutati, već pričekajte 10 do 15 sekundi i
promućkajte ga lagano u ustima kako biste osjetili sve
arome.
Arome:
Bijela vina: limun, limeta, zelena trava, bazga, akacija, začini,
zelena jabuka, ananas, breskva, marelica
Crvena vina: kupina, crni ribiz, malina, borovnica, tamna
čokolada, vanilija, rogač, kava, klinčić, šljiva
Kako bi one bile intenzivnije, skupite usne i lagano udahnite, a
nakon što konačno progutate vino, izdahnite kroz usta i nos.
Aromu vrhunskog vina osjetit ćete još dugo nakon što ste ga
progutali.
Uživajte!
Sve što vam sad ostaje je uživati u vinu s ostatkom stola te da
dijelite dojmove o vinu i aromama. U degustiranju vina u društvu
nema pravih i krivih dojmova i odabira, bitno je samo da
uživate!
Ako niste sigurni koje vino odabrati za degustaciju il gdje uopće
početi, web-shop Wine & more je odlična početna stanica. Osim
što ondje možete naći i naručiti odlične butelje koje će vam
dostaviti na kućni prag, pri narudžbi o svakome od njih možete
doznati ponešto o vinariji, regiji iz koje vino dolazi te aromama
koje ga karakteriziraju.
Vaša idealna butelja je samo nekoliko klikova daleko!
Izdvojeno
-
Uskoro počinje sezona partyja na otvorenom! Dolaskom toplijih dana, došla je i sezona glazbenih festivala, a ove godine sezona zabave na otvorenom je i više nego obećavajuća. Ovog proljeća i ljeta uživat ćemo na više festivalskih lokacija diljem Hrvatske. Od Zagreba, jadranske obale do Osijeka pred nama je uzbudljivo razdoblje. Izdvojili smo neke koji su se našli na našoj listi favorita!
-
''Beneath the Surface: The Fight for Corals'' gledamo u ponedjeljak, 22. travnja s početkom od 18h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ULAZ NA PROJEKCIJU JE SLOBODAN!
-
José Carreras, jedan od najistaknutijih opernih pjevača svoje generacije, 23. rujna dolazi u Koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski gdje će, u pratnji Zagrebačke Filharmonije izvesti neke od svojih najpoznatijih arija i pjesama.
-
Dani Kristina – zvijezda ovogodišnjeg showa The Voice u kojem se natjecala u timu Damira Urbana nedavno je objavila svoj prvi singl Sama s kojim je 19. travnja nastupila na Zagrebačkom festivalu, a uoči nastupa stigao je i spot!
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.