Naučite kušati vino
Trikovi sommeliera koje svatko može naučiti
Vino je neizostavan dio dobre večere, druženja ili samo opuštene večeri – no poznavanje vina i osnova degustiranja svaku će od tih situacija učiniti još boljom!
Vino se degustira našim osjetilima mirisa, okusa, pa čak i sluha,
ako je riječ o pjenušavom vinu, što čini iskustvo mnogo
zanimljivijim!
Promotrite vino
Napunite jednu trećinu čaše i primite je za stalak – tako ne ostavljate otiske prstiju koji bi vam mogli zamutiti pogled na vino i ne grijete ga.
Ono na što želite obratiti pogled su nijansa, intenzitet i
bistrina boje. Boju gledate promatrajući površinu vina uz rub
čaše, intenzitet gledate s vrha gledajući do dna čaše, a da biste
provjerili bistrinu, okrenite čašu prema izvoru svjetla i
pogledajte kroz nju.
Zavrtite vino kako biste oslobodili mirise
Po stolu ili u zraku lagano napravite krug čašom držeći je za
stalak kako bi se vino u njoj polagano zavrtjelo. Na unutrašnjoj
stjenki čaše ostat će lagan trag, poput ulja. Ovo pokazuje koliko
je alkohola u vinu – više tragova pokazuje i višu količinu
alkohola.
Nakon što ste to utvrdili, vrijeme je za olfaktorni
doživljaj!
Uživajte u mirisu
Kada lagano zavrtite vino, tanak sloj tekućine uz rubove čaše
ishlapi oslobađajući tako svoju punu aromu. Na vama je da čašu
približite nosu i udahnete, a pravilne tehnike nema – jedan
duboki udah, više manjih ili udisanje na jednu pa drugu nosnicu
naizmjenično – izbor je na vama.
Miris je jedno od osjetila koje je snažno povezano sa sjećanjima
i emocijama pa uživajte u trenutku i nemojte se fokusirati samo
na detektiranje aroma.
Vrijeme je za prvi gutljaj
Dok ste još opijeni mirisom, vrijeme je za prvi gutljaj –
nemojte ga odmah progutati, već pričekajte 10 do 15 sekundi i
promućkajte ga lagano u ustima kako biste osjetili sve
arome.
Arome:
Bijela vina: limun, limeta, zelena trava, bazga, akacija, začini,
zelena jabuka, ananas, breskva, marelica
Crvena vina: kupina, crni ribiz, malina, borovnica, tamna
čokolada, vanilija, rogač, kava, klinčić, šljiva
Kako bi one bile intenzivnije, skupite usne i lagano udahnite, a
nakon što konačno progutate vino, izdahnite kroz usta i nos.
Aromu vrhunskog vina osjetit ćete još dugo nakon što ste ga
progutali.
Uživajte!
Sve što vam sad ostaje je uživati u vinu s ostatkom stola te da
dijelite dojmove o vinu i aromama. U degustiranju vina u društvu
nema pravih i krivih dojmova i odabira, bitno je samo da
uživate!
Ako niste sigurni koje vino odabrati za degustaciju il gdje uopće
početi, web-shop Wine & more je odlična početna stanica. Osim
što ondje možete naći i naručiti odlične butelje koje će vam
dostaviti na kućni prag, pri narudžbi o svakome od njih možete
doznati ponešto o vinariji, regiji iz koje vino dolazi te aromama
koje ga karakteriziraju.
Vaša idealna butelja je samo nekoliko klikova daleko!
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.