Lifestyle

Naučite kušati vino

Trikovi sommeliera koje svatko može naučiti

Trikovi sommeliera koje svatko može naučiti

Vino je neizostavan dio dobre večere, druženja ili samo opuštene večeri – no poznavanje vina i osnova degustiranja svaku će od tih situacija učiniti još boljom!

Vino se degustira našim osjetilima mirisa, okusa, pa čak i sluha, ako je riječ o pjenušavom vinu, što čini iskustvo mnogo zanimljivijim!

Promotrite vino

Napunite jednu trećinu čaše i primite je za stalak – tako ne ostavljate otiske prstiju koji bi vam mogli zamutiti pogled na vino i ne grijete ga.

Ono na što želite obratiti pogled su nijansa, intenzitet i bistrina boje. Boju gledate promatrajući površinu vina uz rub čaše, intenzitet gledate s vrha gledajući do dna čaše, a da biste provjerili bistrinu, okrenite čašu prema izvoru svjetla i pogledajte kroz nju.

Zavrtite vino kako biste oslobodili mirise

Po stolu ili u zraku lagano napravite krug čašom držeći je za stalak kako bi se vino u njoj polagano zavrtjelo. Na unutrašnjoj stjenki čaše ostat će lagan trag, poput ulja. Ovo pokazuje koliko je alkohola u vinu – više tragova pokazuje i višu količinu alkohola.

Nakon što ste to utvrdili, vrijeme je za olfaktorni doživljaj!

Uživajte u mirisu

Kada lagano zavrtite vino, tanak sloj tekućine uz rubove čaše ishlapi oslobađajući tako svoju punu aromu. Na vama je da čašu približite nosu i udahnete, a pravilne tehnike nema – jedan duboki udah, više manjih ili udisanje na jednu pa drugu nosnicu naizmjenično – izbor je na vama.

Miris je jedno od osjetila koje je snažno povezano sa sjećanjima i emocijama pa uživajte u trenutku i nemojte se fokusirati samo na detektiranje aroma.

Vrijeme je za prvi gutljaj

 Dok ste još opijeni mirisom, vrijeme je za prvi gutljaj – nemojte ga odmah progutati, već pričekajte 10 do 15 sekundi i promućkajte ga lagano u ustima kako biste osjetili sve arome.

Arome:

Bijela vina: limun, limeta, zelena trava, bazga, akacija, začini, zelena jabuka, ananas, breskva, marelica

Crvena vina: kupina, crni ribiz, malina, borovnica, tamna čokolada, vanilija, rogač, kava, klinčić, šljiva

Kako bi one bile intenzivnije, skupite usne i lagano udahnite, a nakon što konačno progutate vino, izdahnite kroz usta i nos. Aromu vrhunskog vina osjetit ćete još dugo nakon što ste ga progutali.

Uživajte!

Sve što vam sad ostaje je uživati u vinu s ostatkom stola te da dijelite dojmove o vinu i aromama. U degustiranju vina u društvu nema pravih i krivih dojmova i odabira, bitno je samo da uživate!

Ako niste sigurni koje vino odabrati za degustaciju il gdje uopće početi, web-shop Wine & more je odlična početna stanica. Osim što ondje možete naći i naručiti odlične butelje koje će vam dostaviti na kućni prag, pri narudžbi o svakome od njih možete doznati ponešto o vinariji, regiji iz koje vino dolazi te aromama koje ga karakteriziraju.

Vaša idealna butelja je samo nekoliko klikova daleko!