Lifestyle

Vox Feminae, Implementacija snova i Veleučilište Baltazar Zaprešić

Štrikaona koda - Besplatne radionice programiranja za djevojke i žene

Štrikaona koda - Besplatne radionice programiranja za djevojke i žene

Radionica "Štrikaona koda" zamišljena je kako bi polaznice upoznala s izradom web aplikacija. U 32 sata, raspoređenih kroz vikende unutar mjesec dana, polaznice će naučiti kako napraviti jednostavnu i zabavnu aplikaciju za izradu i slanje e-razglednica, pri čemu će proći cjelokupni proces izrade aplikacije - od stvaranja baze do uređivanja sučelja!

Ovim programom partnerice na projektu odgovaraju na izrazito slabu zastupljenost žena u sve brže rastućem IT sektoru. Rodna nejednakost u STEM (Science, Technology, Engineering, Math) industriji već godinama navodi žene na promjenu karijere, unatoč konstantnim ulaganjima u edukacije i popularizaciju znanosti među ženama. Istraživanju grupe Code.org navodi da će se radna mjesta u računalnoj industriji više nego udvostručiti do 2020. godine, a ako žene nastave napuštati industriju, već ozbiljan nedostatak kvalificiranih radnica postat će još gori.

Prijaviti se mogu sve zainteresirane, neovisno o postojećem predznanju o programiranju, dok će program edukacije biti posebno osmišljen kako bi i one bez postojećih predznanja, ako pokažu motivaciju, mogle savladati edukacijski modul.

Prijave se primaju putem maila shtrikaona@dream-implementation.com. Nakon poslanog mail-a zainteresirane će dobiti link na kratki online upitnik i motivacijsko pismo. Sami upitnik testira postojeće znanje potencijalnih polaznica o programiranju kroz seriju pitanja, no sugeriramo zainteresiranima da prilikom ispunjavanja koristite najboljim prijateljem svake programerke a to je Google ili druga adekvatna internet tražilica.

Odabrane polaznice biti će obaviještene do 28. listopada 2016. Radionice će se održavati u studenom u prostorima "Veleučilišta Baltazar Zaprešić" u Lastovskoj ulici u Zagrebu. Program radionica je besplatan. Polaznice će o selekciji biti informirane putem mejla do 1. studenog 2016.

O tome kako edukativni sustav, pop kultura te poslovna okruženja i korporativne prakse obeshrabruju žene da budu programerke i uporno previđaju njihov talent, doprinose i uvide, moglo se prošle godine vidjeti u dokumentarcu Kod: Ispravljanje rodnog jaza, a ove godine Vox Feminae Festival ide korak dalje u konkretnije korake u suradnji s Implementacijom snova i Veleučilištem Baltazar Zaprešić.

Stoga pozivamo zainteresirane da se pridruže organizatoricama edukacije u subotu 8.10. u Kulturno informativnom centru (Preradovićeva 5) u 16h kada će u sklopu Vox Feminae Festivala voditeljice radionice predstaviti program i odgovarati na pitanja zainteresiranih.

"Štrikaonu koda" medijski, logistički i organizacijski koordiniraju:

Veleučilište Baltazar Zaprešić, privatna visokoškolska ustanova koja djeluje 15 godina, a koju je do sada odabralo više od 7 tisuća studenata/ica. Zbog visoke kvalitete nastavnih programa i bolonjskoga procesa, "Baltazar" uspješno surađuje s više od 20 visokoškolskih institucija u svijetu, kao i s IPMA-om, međunarodnom svjetskom udrugom za upravljanje projektima. Uz razne ekonomske studije, Veleučilište Baltazar Zaprešić od ove jeseni pokreće i preddiplomski stručni studij Informacijske tehnologije.

Implementacija snova d.o.o. je digitalna agencija, osnovana 2012. godine, koja se bavi razvojem mobilnih i web aplikacija, za hrvatsko i inozemno tržište. Implementacija snova trenutno broji 20 zaposlenih, od čega (nažalost) samo 6 žena, te prepoznaje kako je u ICT sektoru izuzetno mali broj žena. Ovom radionicom, Implementacija snova želi potaknuti djevojke i žene da se uključe u ICT sektor te da se navedeni sektor prestane smatrati muškim svijetom i muškim zanimanjem.

K-zona je osnovana 2005. i sustavno se kroz nezavisnu medijsku i kulturnu djelatnost približava javnosti rodne i kulturno-umjetničke teme, a posebno potiče poduzetničke inicijative žena, te permakulturne, zelene, ljudsko-pravaške, holističke te inicijative za zaštitu prava životinja. Vox Feminae platforma glavni je program udruge K-zona, koji podržava i prezentira rad umjetnica, poduzetnica, građanskih inicijativa, nevladinih udruga i drugih rodno osviještenih i društveno odgovornih skupina i pojedinaca kroz internetski magazin VoxFeminae.net, Vox Feminae Festival te Vox Feminae usluge: video i web produkciju, edukacije i savjetovanja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.