Kultura

Susret kultura

Maki Magayoshi poučila Zadrane umijeću pravljenja Mochija

Maki Magayoshi poučila Zadrane umijeću pravljenja Mochija

Dolazak najpoznatije japanske „chefice“ u Hrvatskoj privukao je čak osamdesetak posjetitelja, što je dokaz velikog interesa za ovakvim događanjima u zadarskoj sredini

Sveučilište u Zadru sinoć je ispred studentskog restorana Barbakan priredilo japansku radionicu kuhanja s Maki Magayoshi. Dolazak najpoznatije japanske „chefice“ u Hrvatskoj privukao je čak osamdesetak posjetitelja, što je dokaz velikog interesa za ovakvim događanjima u zadarskoj sredini.

Maki Nagayoshi je prije nekoliko godina za svoj novi dom odabrala Zagreb, gdje je otvorila minijaturnu gostionicu Pink Pig, u kojoj servira tradicionalna japanska jela, bez sushija i uobičajenih pomodarskih jela u sličnim objektima.

Za prezentaciju u Zadru je odabrala mochi, elastičnu japansku poslasticu napravljenu od ljepljive riže, koja datira još iz razdoblja Heian (794.-1185.). A da bi se do nje došlo, sudionici radionice morali su drvenim batovima „mlatiti“ rižu u posudi koju je Maki podlijevala vodom, sve dok se nije pretvorila u gotovu smjesu koja se servira u slanoj ili slatkoj verziji, ovisno o dodacima.

Uz zarazno veselje koje je širila Maki je lako našla dragovoljce, a na kraju su svi zajedno degustirali ovaj jedinstveni specijalitet.
 


Reci što misliš!