Kultura

gkzd

Mališani oduševljeni novom slikovnicom Elvire Katić - Bezimeni Mijau!

Mališani oduševljeni novom slikovnicom Elvire Katić - Bezimeni Mijau!

Danas je, u okviru Mjeseca hrvatske knjige, u Gradskoj knjižnici Zadar - Ogranak Ploča predstavljena nova slikovnica autorice Elvire Katić Bezimeni Mijau.

Ovo je četvrta u nizu slikovnica KARLOVA MALA KNJIGE ove autorice koje problematiziraju odrastanje i tkz. „pedagogiju ljubavi“. 

Glavni lik basne je ZORO, nestašni, bezazleni, zaigrani kos koji na putu do bake primijeti izgubljenog mačka. U vremenu duboke krize ljudskih i moralnih vrednota/vrijednosti u središtu priče su vrijednosti bez kojih društva i civilizacije propadaju. Ljubav, solidarnost, briga jednih za druge… koja izlazi iz prostora vlastite udobnosti i ide ususret usamljenima, nemoćnima, bolesnima.

Zoro je hrabar, suprotstavlja se okolini koja ga ismijava, njemu je važno samo jedno da mačak bude dobro i da bude sretan. Odluči mu pomoći.

Uporan je, a plod te upornosti je činjenica da „je i Mijau dobio komadić bakinog kolačića“, dobio je dom. I, svi su bili sretni otkrivši ljepotu u darivanju sebe drugima, ne zatvarajući oči pred patnjom drugoga jer „drugi je moj Brat“.

S druge strane priča šalje snažnu poruku o obitelji i domu „Ako imaš brata imaš i kuću„ kaže Zoro bezimenom mačku koji od tog trena postaje dio jedne ptičje obitelji. 

Predstavljanje se odvijalo u dva dijela, a na njemu su sudjelovali  učenici OŠ Krune Krstića – PŠ Ploča. U prvom dijelu su autorica i zadarska pjesnikinja Marija Ivoš predstavili slikovnicu, a u drugom je prof. Ana Fundak iz Centra za poduku Tempero iz Zadra vodila inspirativnu i kreativnu radionicu-pričaonicu „Budi mi brat“.

Slikovnicu je ilustrirao Robert Maršić, izašla je u vlastitoj nakladi autorice i uz financijsku pomoć Zadarske županije.

Namijenjena je djeci, ali i odraslima. 

 


Reci što misliš!