Kultura

Moderna varijacija ljubavnog trokuta

Premijera kazališne hit komedije „Prekid preko veze“ ovacijama ispunila satirično kazalište Kerempuh

Premijera kazališne hit komedije „Prekid preko veze“ ovacijama ispunila satirično kazalište Kerempuh
Bojan Zibar

Moderna varijacija ljubavnog trokuta, svakidašnje situacije prekida ljubavnih veza ispričane iz novog kuta, nepredvidivi preokreti i vrhunska gluma ispunili su sinoć Satirično kazalište Kerempuh.

Mnogobrojna publika ovacijama je nagradila postromantičnu predstavu „Prekid preko veze“, europski hit francuskog autora Tristana Petitgirarda, dobitnika prestižne Molièreove nagrade, a u pojedenim trenucima od prevelikog oduševljenja publike i salvi smijeha glumci su uzimali duže pauze, što je rijedak slučaj.

U produkciji kazališta Moruzgva, pokretačice i osnivačice Ecije Ojdanić, predstava proizašla iz pera renomiranog autora, dramaturga, redatelja i glumca Tristana Petitgirarda postala je nezaobilazna među ljubiteljima kazališta diljem Europe. A za hrvatsku inačicu predstave zaslužna je glumačka postava, koja se pokazala kao ultimativan pogodak kada je u pitanju komedija, a čine ju  Matija Šakoronja, Petra Kurtela i Filip Detelić, svi redom nagrađeni prestižnom Nagradom hrvatskog glumišta. Režiju potpisuje Krešimir Dolenčić, a prevoditeljica Ursula Burger zadužena za prijevod izvornog teksta.

Zagrebačku premijeru nisu propustili ni Ana Begić Tahiri, Jelena Miholjević, Enes Vejzović, Ksenija Pajić, Ankica Dobrić, Daria Lorenci, Josipa Pavičić i brojni drugi.

Posebnost upravo ove jedinstvene postromantične komedije je humorističan prikaz rada neobične agencije specijalizirane za - prekide veza. Pa je tako publika imala priliku uživati u nevjerojatnim situacijama, duhovitom i oštrom promišljanju o ljubavi, prekidima i svemu što se događa između dvoje, u ovome slučaju troje ljudi. Tekst satkan od svakodnevnih situacija i svima ne baš omiljene aktivnosti – obavijestiti drugu stranu da je ljubavnoj vezi došao kraj – u režiji Krešimira Dolenčića te u izvedbi vrhunskih glumaca postaje djelo koje ne biste smjeli propustiti.

Jako sam sretan i počašćen što sam imao priliku pogledati i hrvatsku inačicu i zaista čestitam cijeloj glumačkoj ekipi jer su moju zamisao sjajno pretočili u ovaj kazališni komad! Obzirom da se predstava odigrava u puno europskih gradova, večerašnja energija publike i glumaca me oduševila i drago mi je vidjeti dupkom puno kazalište te ozarena lica koja izlaze iz njega!“ – istaknuo je autor teksta Tristan Petitgirard.

Prije održane zagrebačke premijere predstava je odigrana već tridesetak puta, što je i posebnost rada i djelovanja kazališta Moruzgva te će nadalje u Zagrebu zaživjeti u Scenoteci. Već sada, prema velikom interesu publike, daje se naslutiti kako je hrvatskoj kazališnoj sceni nedostajalo upravo kvalitetnih tekstova i kazališnih komada, poput ovoga, koji publiku tjeraju da budu prisutni.

Iako nam je ovo tridesetpeta izvedba predstave, ovakvu energiju i reakciju publike još nismo imali. Vjerovao sam da će publika dobro reagirati posebice na samu tematiku koju im donosimo, a obzirom i na interakciju koju imam s publikom tokom predstave, oduševljen sam reakcijom te je ovo potvrda cijelom timu da smo napravili zaista odličan kazališni komad!“   - istaknuo je glumac Filip Detelić.

Brojni zaljubljenici u dobar humor i kazalište imat će priliku pogledati predstavu već u srijedu, 23. listopada od 20 sati. 

Ulaznice za prvu zagrebačku reprizu u Scenoteci moguće je nabaviti putem linka za prodaju ulaznica: https://scenoteka.hr/checkout/?ID=51


Reci što misliš!