Kultura

31 kino

Svjetski dan audiovizualne baštine posvećen opusu Rajka Grlića

Svjetski dan audiovizualne baštine posvećen opusu Rajka Grlića

Svjetski dan audiovizualne baštine obilježava se 27. listopada u cijelom svijetu s ciljem ukazivanja na važnost njegovanja i očuvanja antologijskih filmova kao ključnog sadržaja kulturnog naslijeđa.

Program Svjetskog dana audiovizualne baštine održat će se od 24. do 27. listopada u 31 kinu diljem Hrvatske u organizaciji Kino mreže i Hrvatskog državnog arhiva, a uključit će četiri domaća filmska klasika – tri kultna filma renomiranog domaćeg autora Rajka Grlića i dječji film Tajna starog tavana. Sve projekcije su besplatne.

Program posvećen Rajku Grliću uključuje njegove kultne naslove iz 70-ih i 80-ih godina: Kud puklo da puklo (1974.), U raljama života (1984.) te Za sreću je potrebno troje (1985.). Projekcija filma Za sreću je potrebno troje u kinu Metropolis (MSU) u Zagrebu, 24. listopada u 19.30 sati održat će se uz gostovanje redatelja Rajka Grlića.

Kud puklo da puklo Grlićev je igrani prvijenac koji govori o nekonvencionalnom mladiću radničke provenijencije, zvanom Budilica, koji iz protesta što ne može dobiti pristojno plaćen posao odluči odustati od ikakva zaposlenja te predstaviti javnosti, pomoću filmskih kamera, svoj svakodnevni život. U tome mu se pridružuje i djevojka Jagoda. U glavnim ulogama nastupili su Mladen Budiščak Jagoda Kaloper, a ovaj je film poseban i po tome što je bio među prvim naslovima u domaćoj kinematografiji u kojem se na moderan način eksperimentiralo s formom i u kojemu se pojavljuju brojni naturščici.

Film U raljama života nastao je prema literarnom predlošku, hvaljenom romanu Štefica Cvek u raljama života Dubravke Ugrešić, koja je uz Grlića potpisala scenarij. Ta suradnja urodila je jednom od najuspjelijih filmskih adaptacija u jugoslavenskoj kinematografiji. Film govori o televizijskoj redateljici Dunji usred montaže serije o introvertiranoj Štefici Cvek koja živi u svijetu ljubavnih roto-romana i ženskih magazina te traga za pravim muškarcem. Istovremeno, Dunja proživljava ozbiljnu krizu u vlastitoj vezi s oportunim književnim kritičarem, zbog čega se upušta u potragu za ‘idealnim partnerom’. U filmu glume Vitomira Lončar, Gorica Popović (Dunja), Bogdan Diklić, Miodrag Krivokapić i Mira Furlan, uz kultne scene u kojima se Štefica nalazi sa ljubavnicima u izvedbi Mikija Manojlovića, Bate Živojinovića i Rade Šerbedžije. Zbog svoje meta-narativnosti (film u filmu), U raljama života ima sličnosti s autorovim prvijencem Kud puklo da puklo.

Peti dugometražni film Rajka Grlića, Za sreću je potrebno troje, ponovno je rezultat suradnje s Dubravkom Ugrešić, a ponavlja se i tema kompliciranih ljubavnih odnosa. Glavni motiv filma koji se naslućuje u samom naslovu jesu veze u kojima ljubavnik uvijek u rezervi ima nekog trećeg, alternativu u slučaju da osnovna veza propadne. Po povratku iz zatvora, Drago započinje ljubavnu vezu sa skromnom radnicom Zdenkom, čija je najbolja prijateljica kolegica s posla Jagoda. Potonja upozorava Zdenku da ne smije naivno vjerovati muškarcima, što se ubrzo i potvrdi… Uz mlade i već uspješne glumce Mikija Manojlovića, Miru Furlan i Bogdana Diklića prvi put na filmu pojavljuju se Ksenija Pajić i Dubravka Ostojić. Autori glazbe su članovi rock grupe Leb i sol, Vlatko Stefanovski i Bodan Arsovski.

Program Svjetskog dana audiovizualne baštine donosi i jedan naslov za one najmlađe, dječji film Tajna starog tavana. Riječ je o filmu redatelja Vladimira Tadeja koji kombinira

pustolovinu, akciju, špijunažu i humor,  a govori o dvojici radioamatera čije ljetovanje na otoku Hvaru prerasta u avanturu u koju se zbog moćnog oružja upliće Međunarodna špijunska organizacija. Protagoniste koji na starom tavanu pronađu zaboravljeni izum antigravitacijskog topa, dječake Miru i Pepeka, utjelovili su Mario Mirković i Jiri Guryca, stavši tako uz bok Borisu DvornikuŠpiri Guberini  te Nini PetrovićPetru Jelaski, Miji Oremović i drugima. U ulozi Adama našao se Rene Bitorajac, u to vrijeme dvanaestogodišnjak. Autor glazbe je Arsen Dedić.

U programu Svjetskog dana audiovizualne baštine sudjeluje sveukupno 31 kino:  Art kino Rijeka i Dječja kuća Rijeka, Blatski fižuli – ustanova u kulturi (Kino Blato), Centar za kulturu Čakovec, Centar za kulturu Korčula, Centar za kulturu i obrazovanje Pazin, Dom kulture grada Preloga, Hrvatski filmski savez (Kino Tuškanac u gostima), Kino mediteran – Trogir, Kino Veli Lošinj, Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata (Kinoteka Zlatna vrata Split), Kuća umjetnosti Arsen (Šibenik), Kulturni i multimedijski centar Bjelovar, Muzej suvremene umjetnosti (Kino Metropolis), Pučko otvoreno učilište “Đuro Arnold” (Kino Ivanec),  Pučko otvoreno učilište Koprivnica (Kino Velebit), Pučko otvoreno učilište Krapina (Kino Krapina), Pučko otvoreno učilište Križevci (Kino Križevci), Pučko otvoreno učilište Kutina (Kino Moslavina), Pučko otvoreno učilište Labin (Kino Labin), Pučko otvoreno učilište Novi Marof (Kino Marof), Pučko otvoreno učilište Nova Gradiška (Kino Nova Gradiška), Pučko otvoreno učilište Novska, Pučko otvoreno učilište Samobor (Kino Samobor i Pop-up kino Samobor), Pučko otvoreno učilište Slatina (Kino Slatina), Pučko otvoreno učilište Sv. Ivan Zelina (Kino Zelina), Pučko otvoreno učilište Varaždin (Kino Gaj), Pučko otvoreno učilište Velika Gorica (Kino Gorica), Kino Valli (Pula Film Festival), Pučko otvoreno učilište Vrbovec (Kino Vrbovec), Pučko otvoreno učilište Zabok (Kino Zabok) i Ustanova za kulturu i sport Metković (Kino Pobjeda).

Program povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine održava se u partnerstvu Kino mreže i Hrvatskog državnog arhiva/Hrvatske kinoteke uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra. Svi materijali koji se koriste za održavanje programa arhivsko su gradivo iz zbirke Hrvatskog državnog arhiva.


Reci što misliš!