Kultura

muzej antičkog stakla

Kako je Podgrađe kod Benkovca doprinijelo uvidu u antičke artefakte aserijatskog porijekla?

Kako je Podgrađe kod Benkovca doprinijelo uvidu u antičke artefakte aserijatskog porijekla?

U utorak u Muzeju antičkog stakla u Zadru predstavljena je znanstvena monografija “Staklo Aserije - Antičko staklo iz fundusa Arheološkog muzeja u Splitu” koju potpisuju dr. sc. Berislav Štefanac i dr. sc. Ivo Fadić, ugledni stručnjaci na polju antičkog staklarstva.

Monografija pruža sveobuhvatan uvid u raznolike antičke staklene artefakte aserijatskog porijekla iz zbirke splitskog arheološkog muzeja, koja se formirala tijekom prve polovice 20. stoljeća putem otkupa i donacija, pretežito od mještana sela Podgrađe kod Benkovca.

Predmeti iz zbirke ističu se tipološkom raznolikošću i visokom estetskom kvalitetom te predstavljaju dragocjeno izvorište za istraživanje kulturnih i svakodnevnih aspekata života stanovnika antičke Aserije.

O knjizi su mnogobrojnoj okupljenoj publici govorili predstavljači: prof. dr. sc. Klara Buršić-Matijašić, akademik Robert Matijašić i mr. sc. Lada Ratković Bukovčan, ravnateljica Muzeja Mimara.

Za kraj predstavljanja svoj osvrt na monografiju je dao i dr. sc. Ivo Fadić, jedan od autora monografije uz dr. sc. Berislava Štefanca koji je u ime ravnatelja Muzeja antičkog stakla u Zadru dr. sc. Hrvoja Manenicu pozdravio sve okupljene te zahvalio svima koji su svojim radom doprinjeli realizaciji ove vrijedne znanstvene publikacije.


Reci što misliš!