Kultura

Zerocalcare u zadru

Pogledajte izložbu jednog od najpopularnijih talijanskih strip autora današnjice

Pogledajte izložbu jednog od najpopularnijih talijanskih strip autora današnjice

Ususret XXIV. Tjednu talijanskog jezika u svijetu (14. – 20. listopada 2024.) Odjel za talijanistiku Sveučilišta u Zadru u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, udrugom Crtani romani šou te Gradskom knjižnicom u Zadru organizira izložbu crtača Zerocalcarea.

Izložba je posvećena jednom od najpopularnijih talijanskih strip autora današnjice, Micheleu Rechu, poznatijem pod umjetničkim imenom ZEROCALCARE.

Zerocalcareove knjige prodaju se u milijunskim nakladama, prevedene su na 16 jezika, predstavljene su kroz brojne izložbe, po njima je snimljen i film, a u suradnji s Netflixom nastala su dva iznimno popularna animirana serijala Strappare lungo i bordi (2021.) i Questo mondo non mi renderà cattivo (2023.) za koje je Zerocalcare napisao scenarij, sudjelovao u animaciji i posudio svoj glas. 

Michele Rech rođen je 1983. u Arezzu, ali je svoje formativne godine proveo u Rimu. Pozornost javnosti privukao je kratkom pričom „La nostra storia alla sbarra“ o nasilnim prosvjedima koji su se dogodili u Genovi 2001. godine tijekom konferencije G8. Motivi prosvjeda, nasilja, nepravde i autorove borbe protiv nejednakosti prožimaju njegov cijeli opus. Iako su teme kojima se bavi teške, Zeroove (najčešće) autobiografske priče i dalje su prožete humorom i satirom.

Svako novo izdanje donosi nove samospoznaje, prikazuje autorov osobni rast i dopušta nam da se zajedno s njime smijemo njegovom autoironičnom humoru s kojim se gotovo svatko od nas može poistovjetiti.

Njegova konceptualna sofisticiranost – njegove crtane figure i teatralni štih koji osjećamo u načinu na koji dizajnira stranice – kombinira se sa svježim i jedinstvenim pripovijedanjem koje se poziva na popularnu kulturu poput „Dragon Balla“, „Star Warsa“ ili „The Walking Deada“ i odaje joj počast, dok u isto vrijeme govori o osobnoj tuzi i gubitku koji mu život donosi. Zerocalcare donosi i snažan politički komentar ili ironične komentare o uglavnom jalovim nadama i težnjama razočaranih milenijalaca.

Izložba sadržava dvanaest eksponata – stranica iz stripova “Pasančevo proročanstvo“ i „Kobane Calling danas“ iz hrvatskih i talijanskih izdanja. Otvorena je za javnost od ponedjeljka do petka od 8:00 - 20:00 h, te subotom od 8:00 - 13:00 h od 3. do 19. listopada 2024. u središnjoj zgradi Gradske knjižnice Zadar.
 


Reci što misliš!