Kultura

10. - 12. listopada

Igrajmo se priprema 2. Kazališni vikend

Igrajmo se priprema 2. Kazališni vikend
Bojan Bogdanić

Kazališna udruga Igrajmo se ponosom najavljuje drugo izdanje manifestacije Kazališni vikend koja njeguje dramski odgoj, kazališno stvaralaštvo te promiče vrijednosti druženja, razmjene ideja i zajedništva.

I ove godine u suradnji s prijateljima iz Pozorišta mladih Tuzle, zadarska je Udruga pripremila zanimljiv, sadržajan i poučan program.

Kazališni vikend za djecu i mlade jedinstvena je manifestacija u našem gradu, osmišljena kao odgovor na potrebe djece i mladih, s ciljem stvaranja posebnog prostora koji povezuje umjetnost, kreativnost i dijalog. Ovaj događaj okuplja djecu i mlade od 7 do 18 godina, pružajući im priliku da izraze svoje umjetničke talente, podijele svoje mišljenje o važnim temama i zajedno stvaraju nove ideje.

Temelj Vikenda je ljubav prema kazalištu, dramskoj igri i zajedništvu, s fokusom na suradnji i kvalitetnom rastu djece i mladih. Manifestacija je prilika za stvaranje boljeg okruženja kroz umjetnost i kulturu, naglašavajući važnost suradnje, empatije i međusobnog razumijevanja.

"Mijenjajući svijet promijenite sebe" (B. Brecht) bio je slogan prvog Kazališnog vikenda, inspiriran predstavom "Poučak o suglasnosti", a poruka koja će zaključiti drugi Kazališni vikend dolazi izravno od djece i mladih – onih koji su budućnost i nositelji promjena.

Program 2. Kazališnog vikenda započinje u četvrtak, 10. listopada u 19 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar kada je na rasporedu predstava “Laštik” koju izvode polaznici Kazališne udruge Igrajmo se, a u režiji Matije Šango Šimurina.

Predstava je nastala prema romanu Zorana Pongrašića “Gumi-gumi ili Djevojčica koja je preskočila nebesa” napisanom prema istinitoj priči. Glavni lik je Marina, jedanaestogodišnja djevojčica čiji je lik u ovoj predstavi utjelovila Greta Soldo.

Tema predstave je Marinina borba sa zloćudnom bolešću te njen povratak u svakodnevicu s kojom se u početku teško nosi. No,  želja za životom i igrom dovodi do sretnog završetka priče koji nam je već otkriven u naslovu romana. Tekst je duhovit, izrečen svakodnevnim jezikom i uspješno nas na trenutke odmiče od težine teme koja time ne blijedi već zapravo postaje još značajnijom. KU Igrajmo se u svojim predstavama nastoji približiti tešku problematiku ili pitanja za koja vjeruju da je potrebno osvijestiti kako djecu, tako i odrasle.  

- Predstava ima snažnu poruku, a to jest da je zdravlje najvažnije i da ga je važno znati cijeniti, kao i snagu prijateljstva i biti zahvalan. U vrijeme materijalnog življenja, virtualnog i nestvarnog svijeta kojim su naša djeca okružena važno je poticati svijest istinskih vrijednosti i održati prisutnost stvarnog u svim njegovim segmentima, istaknula je redateljica Matija Šango Šimurina. 

U predstavi, koja je pred zadarskom publikom izvedena u svibnju,  sudjeluje oko 80 djece u dobi od 7 do 18 godina.

Predstava traje 1 sat i 15 minuta, a namijenjena je svim uzrastima; djeci od 7. godine na dalje. Posebno se preporučuje svima koji sudjeluju u radu s djecom i mladima, koji su dio odgojno obrazovnog sustava te roditeljima.

Kazališni vikend nastavlja se i u petak i to gostujućom predstavom koju su i ove godine pripremili kazališni prijatelji Igrajmo se, Pozorište mladih Tuzle. Tako je od 19 sati u HNK-u Zadar na programu predstava “Test ljudskosti” u režiji Amile Beširović. Predstava traje sat vremena te je, također, namijenjena svim dobnim skupinama, ali i osobama koje rade s djecom. Sudionici predstave hrabro i smjelo govore o osjećajima pasa i njihovim potrebama te nepravdi koju ljudi, svjesno ili nesvjesno, mogu učiniti prema životinjama. Psi na ulici,tražeći svog prijatelja psa, bivaju napadnuti od strane ljudi zbog buke koju su proizvodili lajanjem završe u azilu za pse. U novom domu, psi upoznaju jedni druge, a kroz njihove lične priče zapravo bolje upoznajemo ljude s kojima su ti psi ranije živjeli. Ima li i dalje smisla vjerovati u to da trebaju ostati čovjekovi najbolji prijatelji, je li ljubav koju osjećaju jedni prema drugima važnija od ljubavi i vjernosti koju osjećaju prema ljudima, kada trebaju oprostiti, gdje pronaći radost života, koje granice postaviti?

Ovo je samo dio pitanja koje postavljaju sebi, ali i gledaocima. Dobro došli na nježnu priču o ljubavi, vjernosti, požrtvovnosti i opraštanju. Predstava je dio Harmony projekta „Theatre for change“ koji je podržan od strane SanChild Fondacije i partnera. U predstavi igraju: Anja Bulić, Irma Hodžić, Amra Hasanović, Amina Pepić, Faris Sinanović, Vedad Džindo, Monika Ostojić, Melika Bošnjić, Kenan Šljivić, Emina Redžepagić, Danis Sitarević, Iris Stuhli, Jasmina Nuhbegović, Sarah Imamović, Mirna Bratovčić, Lana Žepić, Zana Garić, Amina Šehić, Zana Halilović, Danija Numanović, Lana Petric, Ensar Hamzić, Vildana Medić, Anila Selamović, Mahir Smajilbegović, Amar Junuzović, Denis Šaćirović, Elma Ramić, Amela Husejnović i Ana Hodžić.

Vrhunac Kazališnog vikenda događa se u subotu, kad su vrijedni organizatori osmislili cjelodnevni program koji započinje već od 11 sati na Forumu gdje će polaznici Igrajmo se i Pozorišta mladih pripremiti dramske igre koje će igrati na otvorenom te će svim zainteresiranima prezentirati što rade na svojim satovima glume.

- Dođite i pridružite nam se u dramskoj igri i  igri laštika ili tzv. gumi gumi. Pozvani su svi! Djeca, roditelji, učitelji, nastavnici i njihovi učenici!, poručila je Šango Šimurina.

Za kraj tog dana, ali i cijelog programa, na rasporedu je premijera filma u režiji dugogodišnjeg suradnika Roberta Brkljače te okrugli stol na kojem će sudjelovati predstavnici Igrajmo se, Pozorišta mladih te profesorica sa Sveučilišta u Zadru i teatrologinja Mirna Sindičić Sabljo, a razgovarat će o važnosti dramskog odgoja za djecu i mlade.

Potrebno je i naglasiti kako Kazališna udruga Igrajmo se sad već nekoliko godina njeguje prijateljski odnos s Pozorištem mladih Tuzle te ovom hvalevrijednom suradnjom žele povezati dva grada, djecu i mlade koji u njima žive i odrastaju te pokazati publici ulogu kazališta u odgoju.

- Pozivamo Vas da podržite našu misiju i sudjelujete u stvaranju ovog jedinstvenog događaja, koji promovira rast, razvoj i zajedništvo među mladima. Zahvaljujemo na svakoj kupljenoj karti i Vašoj prisutnosti koja pomaže oblikovati svjetliju budućnost za djecu i mlade, zaključila je voditeljica KU Igrajmo se Šango Šimurina te pozvala sve da im se pridruže u kulturnom odgoju našeg grada.

CIJENA ULAZNICE (za predstave i film):

U slobodnoj prodaji 10 eura

* Organizirani dolasci škola 6 eura. Nastavnici u pratnji gratis.

** Prodaja karata za kazališne predstave na blagajni HNK ZADAR po radnom vremenu blagajne od ponedjeljka 7. listopada 2024. (11 - 13 sati).

Rezervacije u pretprodaji na broj 0917648397.

Rezervirane karte potrebno preuzeti na blagajni zaključno s utorkom 8. listopada 2024. U slučaju da se karte ne preuzmu u navedenom roku vraćaju se u prodaju. Povrata rezerviranih i kupljenih karata nema!

*** Premijera filma 12. listopada u Kazalištu lutaka s početkom u 19 h; prodaja karata 1 sat prije početka programa. Broj karata ograničen.

* Više informacija o predstavama na Facebook stranici Kazališna udruga “Igrajmo se” Zadar, kao i na stranicama Pozorište mladih Tuzle. 


Reci što misliš!