Kultura

risk festival

U devastiranoj zgradi na Voštarnici perfomans održali Gildo Bavčević i Claudio D‘lglio

U devastiranoj zgradi na Voštarnici perfomans održali Gildo Bavčević i Claudio D‘lglio
Iva Pejković

Prizor koji podsjeća na neku epizodu Black mirrora u napuštenoj zgradi u Zadru - to je prvi dojam s performansa kojega su u sklopu festivala RISK izveli Gildo Bavčević i Claudio D‘lglio

Udružili su snage kako bi nam prenijeli problematiziranje fenomena kapitalističkog društva i odnosa unutar njega.

U odijelima ''od glave do pete u bijelom'', s maskama i kapuljačama, nalik protagonistima Pandemije, izvedbu su započeli u ulaznom dijelu devastirane zgrade koja se naslanja na jednako tako blještavo bijelu zgradu Centra za mlade i proširene Gradske knjižnice. 

U početku je sve bilo lijepo uz jam session i zalijevanje biljaka vodom (a koliko samo divlja vegetacija u ovoj zgradi...), a kasnije je postajalo sve ''teže'' i jezovitije, baš kao što su i stupnjevi devastacije od prostorije do prostorije ovog objekta.

Izvedba je zamišljena kao participativna, a publika je bila pozvana da ponese mobitele, kamere, fotoaparate. Naravno, nastalo je mnoštvo snimki.

Novim programima i novopokrenutim festivalom suvremenog kazališta i performansa koji kroz cijeli rujan udruga Trećeprostor donijela nam je niz programa pop-up izvedbi, radionica i kulturnih događanja na raznim zadarskim lokacijama i u kvartovima.

Ponovilo se!


Reci što misliš!