Kultura

najava promocije

Signorine, gospoje i šjore: kako je bilo ženama u kulturi Zadra u dugome 19. stoljeću?

Signorine, gospoje i šjore: kako je bilo ženama u kulturi Zadra u dugome 19. stoljeću?

Dođite na promociju knjige „Signorine, gospoje i šjore: žene u kulturi Zadra u dugome 19. stoljeću“ autorice Mirise Katić Piljušić u okviru 400. obljetnice osnutka Državnog arhiva u Zadru.

Knjiga će biti prikazana u utorak, 1. listopada 2024., s početkom u 12 sati u Čitaonici Državnog arhiva u Zadru, R. Boškovića 1, III. kat. O knjizi će govoriti recenzentice prof dr. sc. Nedjeljka Balić-Nižić i dr. sc. Lovorka Čoralić te autorica dr. sc. Mirisa Katić Piljušić.f900a982d3e7c417f1aa7c4f06326f21.jpg?v=2Tema knjige je uloga žena u kulturnom životu Zadra od pada Mletačke Republike do kraja Prvoga svjetskog rata. Kako se zbog zakonskih, društvenih i tradicionalnih ograničenja nisu mogle pojavljivati na polju dominantnih društvenih aktivnosti, vezanih za vlast, stjecanje imovine i raspolaganje imetkom, njihova se uloga svodila na aktivnosti u kulturi i školstvu. U književnosti i publicistici se javljaju za vrijeme velikih društvenih promjena, a u školstvu nakon otvaranja škola za žensku djecu i školovanja učiteljica u drugoj polovini 19. stoljeća.

Početkom 20. st. Zadar je bio kulturni centar u kojemu je djelovala većina suvremenih hrvatskih književnika i slikara, uključujući i književnice hrvatskog modernizma.   

Krajem 19. stoljeća u Zadru se osnivaju ženske udruge za potporu siromašnim stanovnicima grada i okolice, kao i prognanicima iz Bosne, što se posebno uspješno odvijalo tijekom Prvoga svjetskog rata i neposredno nakon njega.

Te aktivnosti i doprinos žena imali su veliku potporu državnih institucija, iskazivano im je poštovanje i dobivale su javna priznanja, što je u suvremenoj historiografiji zanemareno i prepušteno zaboravu. Autorica ističe da je zbog toga važno komemoriranje i pamćenje doprinosa žena isto kao što se radi kada su u pitanju zaslužni muškarci. 

 


Reci što misliš!