Kultura

subota, 28. rujna

U Dračevcu Ninskom predstavlja se izložba "Svitlo hrvatskog križa" umjetnika Zlatka Franića

U Dračevcu Ninskom predstavlja se izložba

U subotu, 28. rujna 2024. godine, u Dračevcu Ninskom održat će se izložba "Svitlo hrvatskog križa" umjetnika Zlatka Franića.

Izložba je sastavljena od sakralne skulpture i instalacije izrađene od čahura topovskih granata, koje autor koristi kako bi kroz umjetnost odao počast stradanju i pobjedi u Domovinskom ratu.

Zlatko Franić, rodom iz Lukorana, bio je kao pripadnik Bitnice haubice 105/122 milimetra na položaju u Dračevcu Ninskom tijekom 1991. i 1992. godine. Njegova umjetnost nosi snažnu poruku sjećanja i zahvalnosti prema onima koji su dali svoje živote za slobodu Hrvatske.

Ovo je drugi put da se izložba predstavlja mještanima općine Poličnik i prvi da će biti postavljena u mjestu iz kojeg je tek osnovana Bitnica haubica 105/122 milimetra krenula u obranu Domovine, Zadra i zadarskog zaleđa 29. rujna 1991. godine.

Izložbi će prethoditi misa u crkvi Srca Isusova s početkom u 17 sati, a predvodit će ju vojni kapelan don Ivo Topalović. Uz izložbu bit će prikazan i film o životu i radu Bitnice H105 i 122 MM kojeg su snimili Zoran Periša i Marin Marelja.

Nakon toga održat će se domjenak te druženje okupljenih.

Organizatori - Općina Poličnik, UHDDR Općine Poličnik i mladež Dračevca Ninskog – pozivaju sve zainteresirane da uveličaju ovaj događaj.


Reci što misliš!