Kultura

pozivnica

Sudjelujte na na 12. zadarskom salonu mladih - Zadarska situacija – 20 godina poslije

Sudjelujte na na 12. zadarskom salonu mladih - Zadarska situacija – 20 godina poslije
Bojan Bogdanić

Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar poziva umjetnice, umjetnike i umjetničke kolektive vezane uz Zadar na sudjelovanje na 12. zadarskom salonu mladih pod naslovom Zadarska situacija – 20 godina poslije.

Poziv je otvoren od 17.9.2024. do 17.11.2024. Pravo sudjelovanja imaju vizualni umjetnici i umjetnice do 35 godina starosti povezani sa Zadrom.

Prvi Zadarski salon mladih održan je 1977. godine, a posljednji 2005. godine. Upravo taj posljednji, 11. salon, nazvan je Zadarska situacija i radovima 19 umjetnica i umjetnika prikazao je mladu likovnu scenu Zadra. Što se dogodilo kasnije? Zašto se salon ugasio? Ima li još umjetnica i umjetnika u ovome gradu? Daje li grad mladima prostor za izlaganje? Daju li im prostora institucije? Treba li im prostora? Što uopće rade?

Ovim salonom željeli bismo okupiti mlade umjetnike povezane sa Zadrom, prikazati suvremenu umjetničku scenu i afirmirati umjetnike u njihovu gradu. Zadarska situacija je koncepcija koja omogućava  pregled suvremene umjetničke  scene u svim vizualnim medijima s namjerom ne da namećemo već da otkrijemo koje su tematske preokupacije mladih umjetnika i otvorimo prostor dijalogu.  No Zadarska situacija ujedno je i tema, naznačena u gore navedenim pitanjima, a vjerujemo da ima prostora za još mnogo pitanja i odgovora. 

Poziv je otvoren od 17.9.2024. do 17.11.2024. 

Pravo sudjelovanja imaju vizualni umjetnici i umjetnice do 35 godina starosti povezani sa Zadrom.

Prijaviti se može do 5 radova. Prijavljeni radovi mogu biti svih umjetničkih disciplina u području vizualne umjetnosti. Radovi prijavljeni na natječaj moraju biti opremljeni i spremni za izlaganje.

Ako radovi zahtijevaju kompleksnu tehničku opremu, muzej se ne obavezuje osigurati dodatnu opremu.  Muzej ne preuzima obvezu produkcije i opreme umjetničkih djela. 

Muzej ne preuzima obvezu i trošak dostave i povrata umjetničkih djela, no u slučaju dostatnih sredstava nastojat će osigurati ili barem djelomično sufinancirati, dostavu i povrat djela koja se nalaze izvan Zadra.

Prijavljeni umjetnici pristaju na korištenje predanih materijala u svrhu promidžbe 12. zadarskog salona mladih u tiskanim i online medijima, katalogu i web stranicama.
Nepotpune prijave i prijave pristigle nakon roka neće se razmatrati.
Podnošenjem prijave, prijavitelji su suglasni sa svim uvjetima poziva.

Prijava mora sadržavati:

  1. prijavni obrazac ( https://www.nmz.hr/hr/dogadanja/poziv-na-sudjelovanje-12-zadarski-salon-mladih---zadarska-situacija--,2916.html )

  2. ogledni materijal: fotografije (JPG formata 300 dpi), video (DVD PAL ili mp4 ili poveznicu na rad), zvučni zapis (mp3), tekstualni opis u wordu 

Materijal označiti:  Prezime_Ime_rad br.  (ovisi o rednom broju rada u prijavnici)

Prijave se šalju na mail zadarski.salon.mladih@gmail.com

Rok za dostavu prijave je 17.11.2024. u 23:59

 

Odabrani umjetnici bit će obaviješteni najkasnije do 17.12.2024. 

Točan termin izložbe bit će objavljen s rezultatima natječaja

 

Odbor za odabir radova ujedno je i ocjenjivački sud za izbor umjetnika koji će biti nagrađen samostalnom izložbom u sljedećoj godini. Odbor će također predložiti 3 rada za otkupnu nagradu, koja će se realizirati ukoliko se osiguraju sredstva.

Odbor za odabir radova čine:

Koraljka Alavanja, kustosica Galerije umjetnina NMZ

Marija Ančić, mag. art, kiparica i multimedijalna umjetnica

Ivana Hanaček, asistentica na Odjelu za povijest umjetnosti u Zadru i nezavisna kustosica

Iris Osmančević, studentica na Odjelu za povijest umjetnosti u Zadru

Nevena Štokić, viša kustosica, voditeljica Galerije umjetnina NMZ


Reci što misliš!