Kultura

Projekcija filma „Io capitano“ redatelja Mattea Garronea večeras na bibinjskom Trgu sri sela

Projekcija filma „Io capitano“ redatelja Mattea Garronea večeras na bibinjskom Trgu sri sela

Udruga aktivno Bibinje četvrtu godinu za redom publici donosi najtraženije ovogodišnje filmske naslove programom Bibinjska revija europskog filma 2024.

Nedjelja, 7. rujna donosi nam remek djelo redatelja Mattea Garronea ˝Ja, kapetan˝.

Epska priča nominirana za nagrade Oscar i Zlatni globus, nagrađena srebrnim lavom za najbolju režiju na festivalu u Veneciji govori o tinejdžeru koji sa svojim rođakom odluči napustiti Dakar u Senegalu te se zaputiti do Europe.

Priča o Seydouu i Moussi moderna je odiseja u kojoj dvojica protagonista moraju nadvladati niz ozbiljnih prepreka. Tijekom svog putovanja primorani su učestalo se mijenjati, sve dok Seydou u konačnici ne postane junakom.

Film se temelji se na originalnoj Garroneovoj ideji, inspiriranoj stvarnim pričama o afričkim putovima migranata prema Europi. „Io capitano“ natjecao se za Zlatnog lava na 80. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji (nakon premijere doživio je 13-minutne ovacije), gdje je osvojio Srebrnog lava za režiju i nagradu Marcello Mastroianni za izvedbu Seydoua Sarra.

„Ja, kapetan“ nominiran je za Oscara. Osvojio je nagradu za najbolji film i režiju na dodjeli nagrada David Di Donatello 2024., najveće talijanske filmske nagrade.

Ova velika avantura koja gledatelja vodi kroz pogibeljnosti pustinje i mora te dvosmislenosti i proturječnosti ljudskih bića tijekom kojih se snovi, nade i ambicije glavnih likova pretvaraju u borbu za preživljavanje neće ostaviti mjesta ravnodušnosti.


Reci što misliš!