Kultura

U nedjelju, 25. kolovoza

60. obljetnica Hitchcockovog posjeta Zadru, sve je spremno za otvorenje festivala posvećenog velikom redatelju!

60. obljetnica Hitchcockovog posjeta Zadru, sve je spremno za otvorenje festivala posvećenog velikom redatelju!

Šezdeset je godina prošlo od dolaska Hitchcocka u Zadar. Posvećen mu je festival filma, a na tiskovnoj konferenciji je najavljen bogat program koji započinje u nedjelju, 25. kolovoza, ispred Muzeja antičkog stakla.

Filmske večeri, izložbe, radionice, filmski đir po gradu i predstavljanje knjige čeka vas do 1. rujna na festivalu u čast jednog od najznačajnijeg redatelja. On je našem gradu podario i lijep kompliment, rekao je da imamo najljepši zalazak sunca!

Izašao je i ovogodišnji trailer festivala. Glavnu ulogu preuzeo je talentirani Silvio Mumelaš, dok je redateljsku palicu imao kreativni Igor Goić.

Andrej Fric (Kino Zona) najavio je detalje programa. Filmove gledamo pod zvijezdama, odnosno ispred Muzeja antičkog stakla, a prvi na redu je u nedjelju 25. kolovoza. 

Bit će to Sjever-sjeverozapad, s nezaboravnim Caryjem Grantom u glavnoj ulozi.
Doživite ovaj napeti špijunski triler na velikom platnu, u okruženju koje je idealno za ovakav događaj. Afterparty je u Muro baru na bedemima, a tamo vas čeka i koktel dobrodošlice powered by Maraska.

Sredinom tjedna prikazat će se psihološki triler Spellbound iz 1945., a čast filma zatvaranja pripala je Nazovi M radi umorstva, slavljeniku sedamdesetog rođendana.

Uzbuđenje je zajamčeno, a karte su već u prodaji – osigurajte svoje mjesto na ovom filmskom spektaklu!

Program je objavljen i na društvenim mrežama pa zavirite i odaberite nešto za sebe:

Od 26. do 30. kolovoza održat će se radionica s Dino Juliusom i Lukom Hrgovićem - autori su filmova "Slice of Life" i "Splashback.

U programu je i predstavljanju knjige „Predavanja o filmskom modernizmu“ Nikice Gilića.

Udruga turističkih vodiča Donat provest će vas po filmskoj turi po gradu Zadru,

Po prvi put javnost će moći vidjeti crtež koji je Hitchcock poklonio obitelji Brkan, a radi se o maloj slici, krokiju siluete samog redatelja, kazala je Nevena Štokić. 

- Ovaj autoportret, nastao 1964. godine u Zadru, do sada nije bio poznat javnosti niti izložen te će prvi put biti prikazan povodom 60. obljetnice redateljevog dolaska u Zadar.

Uz autoportret ćete moći uživati u prikazu radova iz foto natječaja, a pristiglo ih je preko 80, stoga ne propustite priliku da vidite ovaj jedinstven djelić filmske povijesti i uživate u izložbi u ponedjeljak 26. kolovoza u 20h u Kneževoj palači.

Ana Marija Ivković, ravnateljica Priridoslovno grafičke škole, kazala je kako su lani učenici uživali u redizajnu filmskih plakata, a sada će imati zadatak dizajnirati plakate za filmove iz ovogodišnjeg programa. Početkom listopada postavit će se izložba najzanimljivijih plakata.


Reci što misliš!