Kultura

Benkovačko kulturno ljeto

U benkovačkom Kaštel Benkoviću održan je 16. Etno festival

U benkovačkom Kaštel Benkoviću održan je 16. Etno festival
Marko Ledenko Mane

U prekrasnom ambijentu Kaštel Benkovića u subotu, 20 srpnja u dvorištu Zavičajnog muzeja održan je 16. Etno festival koji se održava u sklopu programa Benkovačkog kulturnog ljeta te svake godine privuče mnoštvo domaćih i stranih gostiju, raznolike pjevačke skupine i KUD-ove.

Na  festivalu je sudjelovalo jedanaest pjevačkih skupina i KUD -ova: MPS KUD-a Branimir Benkovac, Folklorna skupina Jajce, KUD  Eko srce Gromiljak Kiseljak, Udruga za čuvanje baštine Sinj, KUD sv. Kata Zemunik, Zavor Murter, ŽPS KUD-a Pakoštane,  MPS KUD-a sv. Ivan Krstitelj Gorica, KUD Cetina Sinj i MPS KUD-a Kralj Zvonimir Knin.

16. Etno festival @ Kaštel Benković 16. Etno festival @ Kaštel Benković

Festival  je natjecateljskog karaktera, svi sudionici  dali su svoj veliki doprinos  i pokazali su  u najsvjetlijem izdanju svoju raznoliku izvornu  tradicijsku kulturnu baštinu.

Stručni žiri ocjenjivao je za najbolju izvornu staru pjesmu i  najbolju izvornu pučku pjesmu.

U žestokoj i kvalitetnoj konkurenciji prvo mjesto za izvornu staru pjesmu osvojila je muška i ženska folklorna skupina Jajce, a prvo mjesto žirija u izvornoj pučkoj pjesmi osvojia je ŽPS KUD-a Cetine Sinj. 

Nastupi hrvatskih KUD-ova iz Jajca i Kiseljaka učinili su da festival bude međunarodnog karaktera. Nakon završetka programa  organizator Etno festivala, KUD Branimir Benkovac pripremio je bogatu večeru i do kasno u noć pjevale su se stare izvorne pjesme.


Reci što misliš!