Kultura

otvorena do 1. kolovoza

Preko: U Domu na žalu otvorena izložba “Mala barka” zadarskoga slikara Jakova Vučića

Preko: U Domu na žalu otvorena izložba “Mala barka” zadarskoga slikara Jakova Vučića
Naši školji

U nedjelju navečer otvorena u POU Dom na žalu u Preku otvorena je izložba “Mala barka” zadarskoga slikara Jakova Vučića, arheologa po struci koji od rane mladosti crta i slika, a javnosti se dosad predstavio na jednoj samostalnoj i jednoj skupnoj izložbi u Zadru.

Vedro šarenilo poteklo iz kista Jakova Vučića mami svačiji pogled barem na tren. A to je sve što je i potrebno - samo jedan trenutak pažnje - kako bi njegove platnene figure oživjele. Iako bez lica, Vučićevi zaobljeni likovi očiti su arhetipovi, urezani u zajedničko pamćenje. Guslari, mornari i gradske dame ne tvore samo fizički prostor, nego oblikuju i presliku emocionalnog duha Dalmacije. Živahna atmosfera isijava s površine platna - riječi su povjesničarke umjetnosti i galeristice Nike Dobrić o izložbi.

Dvadeset i osam šarenih, kontrastnih slika kojima Jakov Vučić gledatelja vodi od obale do zaleđa Dalmacije, pričajući usput zaboravljene priče, za Vitu Višića, jednog od organizatora izložbe uime Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja”, pobuđuju veselje i radost.

- Slike izazivaju dobar osjećaj, osmijeh, i bilo bi mi žao da to nismo podijelili s publikom koja to zna cijeniti, a Prečani svakako znaju, dodao je Višić.

A za kolegu slikara i ilustratora Tomislava Koštu radovi Jakova Vučića stoje uz bok izričaju Vaska Lipovca, Josipa Botterija Dinija i nedavno preminulog Antuna Borisa Švaljeka.

- Svaki od njih četvorice radi na svoj način, a, opet, imaju tu jednu zajedničku dječju crtu jednostavnosti. Do ruba plešu prema ilustraciji, prema nečem kazališnom. A s druge strane, dovoljno su jaki, dovoljno veliki, dovoljno znaju, imaju dovoljno talenta da izvuku fine art. Upravo ta razigranost Jakova Vučića i njegov odnos prema Dalmaciji, prema svemu što je doživio, ta modrina koja dominira s kontrastom crne daje slikama volumen, a to nisam primijetio kod drugih slikara. Kompozicija je savršena, a to svjedoči o iskustvu Jakova Vučića i u teoriji i u praksi, mišljenja je Košta.

I Nika Dobrić smatra da, osim kontrastnih boja, slikar naginje i tematskim i stilskim kontrastima; oko promatrača putuje od obale do zaleđa, od nadrealističkih pejzaža do hiperrealističkih detalja. Stilizirana pozornica protkana paralelnim linijama prerasta u škrape obasjane popodnevnim Suncem.

- U Vučićevom radu stvarnost ne preuzima sliku, nego mašta i realnost koegzistiraju u harmoniji. Upravo ta simbioza omogućuje autoru da stvori scene koje su istodobno i poznate i iznenađujuće. Slike Jakova Vučića mjesto su susreta fizičkog i emocionalnog pejzaža dalmatinske obale, zaključuje Nika Dobrić.

Arheolog po struci, Jakov Vučić od rane mladosti crta i slika, a javnosti se dosad predstavio na jednoj samostalnoj i jednoj skupnoj izložbi u Zadru.

Rođen je 1974. godine u Metkoviću, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na Sveučilištu u Zadru završio je dvopredmetni studij povijesti umjetnosti i arheologije.

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu doktorirao je arheologiju. Proteklih trideset godina živi u Zadru, zaposlen je u Arheološkom muzeju Zadar kao kustos srednjovjekovnih zbirki. Član je Hrvatskoga društva likovnih umjetnika Zadar.

Izložba “Barka mala” prodajnog je karaktera, a može se razgledati do 1. kolovoza svaki dan od 19 do 22 sata.

U programu otvorenja sudjelovala je Ženska klapa Lavandiere iz Preka, a uz POU Dom na žalu, izložbu su organizirali Općina Preko i Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja”.


Reci što misliš!