Kultura

preporuka

Večeras na Glazbenim večerima u sv. Donatu ansambl La Lyra

Večeras na Glazbenim večerima u sv. Donatu ansambl La Lyra

U ciklusu Suvremenost rane glazbe, večeras na Glazbenim večerima u sv. Donatu nastupa ansambl La Lyra. Koncert se održava u crkvi sv. Donata u 21 sat.

Renomirani ansambl Gli Incogniti osnovala je 2006. godine grupa prijatelja okupljena oko violinistice Amandine Beyer. 

Ime je dobio po „Accademia degli Incogniti“, umjetničkom i akademskom krugu koji je bio među najaktivnijim i najslobodarskijim u Veneciji 17. stoljeća. 

Duh ove Akademije doista je ono što danas pokreće ansambl Incogniti: afinitet prema nepoznatom u svim njegovim oblicima, potreba za eksperimentiranjem sa zvukom, istraživanje novog repertoara, ponovno otkrivanje "klasike" i manje poznatih remek-djela.

Ovim programom predstavljaju projekt koji afirmira ostavštinu talijanskog violinskog virtuoza Nicole Matteisa.

Taj je napuljski glazbenik svojim muziciranjem i jedinstvenom pojavom u Londonu afirmirao talijanski stil te utjecao i na samoga Purcella.

Pino De Vittorio, vokal

Fabio Accurso, lutnja, colascione

Domen Maričič, viola da gamba

Massimiliano Dragoni, udaraljke

Bor Zuljan, lutnja, vihuela, chitarrino, umjetničko vodstvo

La Lyra, mitološki arhetip čarolije, utjelovljuje humanistički ideal. 

To ime nosi ansambl koji okuplja različite projekte, osmišljene i vođene od strane svojevrsnog revolucionara lutnje Bora Zuljana, čiji, originalni i rijetko slušani programi, prožeti improvizacijom, spajaju kreativni pristup s istraživanjem, očaravajući publiku svojom magijom i živahnošću. 

Njegovo kritičko izdanje Gorzanisove Druge knjige o lutnji objavilo je Slovensko muzikološko društvo, što je rezultiralo nagrađenim CD-om La barca del mio amore s glazbom istog skladatelja, u kojem su sudjelovali La Lyra i talijanski tenor i glumac Pino De Vittorio, koji ima dugu i plodnu karijeru na glazbenom polju, posebice na području stare glazbe i u glazbenoj tradiciji Puglie.


Reci što misliš!