Kultura

preko

U Domu na žalu otvara se izložba fotografija "Kamen iz vode, čuvar polja"

U Domu na žalu otvara se izložba fotografija
Dino Stanin/PIXSELL

U nedjelju, 7. srpnja 2024. u 20 sati, u POU Dom na žalu u Preku otvara se izložba fotografija "Kamen iz vode, čuvar polja".

Izložba je dio projekta Nevidljivi Pašman Udruge Teatar od soli iz Tkona i projektnog partnera Zavičajnog muzeja Biograd n/m, koji je podržalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Fotografije koje će biti izložene prikazuju ljepotu, značaj bunara te posebnost arhitektonskog izričaja u ruralnom krajoliku otoka Pašmana.

Ovi bunari, mnogi od njih stariji od stoljeća, svjedoci su bogate povijesti i kulturne baštine našega kraja. Izložba ima za cilj osvijestiti posjetitelje o važnosti očuvanja tih neprocjenjivih izvora vode i povijesnih spomenika.

Promocija brošure pod istim nazivom dodatno će obogatiti događaj. Brošura sadrži  informacije o povijesti bunara, njihovoj gradnji, upotrebi kroz stoljeća i njihovu kulturnom značaju. Autori brošure, Udruga Teatar od soli,  istražili su i dokumentirali bunare, proširili i jednostavnim jezikom približili sliku i svrhu te život oko bunara. Predstavit će svoje istraživanje i odgovarati na pitanja posjetitelja.
 


Reci što misliš!