Kultura

nedjelja, 7. srpnja

Glazbene večeri u Sv. Donatu otvara Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Pavla Zajceva

Glazbene večeri u Sv. Donatu otvara Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Pavla Zajceva
Dino Stanin/PIXSELL

U sklopu ovogodišnjih Glazbenih večeri u sv. Donatu, Zadrani, kao i brojni gosti našeg grada, moći će uživati u 16 koncerata i tri radionice. Prvi u nizu je, dakako, onaj na svečanom otvorenju 7. srpnja na Forumu u 21 sat gdje nastupa Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Pavla Zajceva, uz trubača Vedrana Kocelja.

Uz Mozartovu uvertiru operi Otmica iz Saraja i Haffner-simfoniji, vrhunac večeri je izvedba Pop-koncerta Igora Kuljerića, recentni projekt Simfonijskog orkestra HRT-a i njihovog solo trubača Kocelja koji je taj koncert snimio upravo s dirigentom Zajcevom i za to osvojio nagradu Porin. 

Igor Kuljerić pripada zadarskom kulturnom krugu, no njegove inspiracije protežu se od lokalnih, duboko ukorijenjenih glagoljaških odzvuka sve do suvremene izvođačke prakse – rocka, jazza i popa.

Ovogodišnji program Večeri osmislila je nova umjetnička ravnateljica Ivana Kuljerić, koja je u svom promišljanju htjela spojiti i druge vidove umjetnosti s glazbom, ali uz naglasak na tradiciju.

– Tu je, prije svega, čvrsta tradicija ovih velikih ansambala koji nastupaju na festivalu - naš Zadarski komorni orkestar koji zapravo trebamo gojiti kao rijetku i osjetljivu biljčicu. Tako mi je drago da smo našli način da Zadarski komorni orkestar nastupi na festivalu. Tu su i mnogi komorni koncerti s našim ponajboljim hrvatskim ansamblima, koji imaju veliku reputaciju i tradiciju. To je Zagrebački kvartet, Hrvatski gitaristički kvartet, a nastupit će i solisti Zadarskog komornog orkestra u jednom vrlo zanimljivom komornom projektu – rekla je ravnateljica Kuljerić.

Novost ove godine su i dodatni koncerti u kasnijem terminu, odnosno u 23 sata, s nešto ležernijom tematikom.

– Odlučila sam se da na neki način zadržimo publiku s nama te da produžimo nekoliko koncerata s još jednim dodatnim opuštenijim koncertom u kasne sate tako da se publika s nama druži cijelu večer. Ti su koncerti na jedan labavi, a opet jasan način povezani s ovim koncertima koji su u 21 sat, kroz instrument, kroz izvođača, kroz osnovnu ideju i donose vrlo različit stilski presjek. Bit će tu i jazza, i nekakve svjetske glazbe, world music ili etno različitog tipa – najavila je.

Vrlo zanimljiv podatak je i da će biti tri radionice za djecu pod nazivom „Tvornica snova“ koje će držati vrhunski glazbenici, a termini su u jutarnjim satima.

Kuljerić je izdvojila i dva koncerta rane glazbe. La Lyra 8. srpnja u crkvi sv. Donata utjelovljuje humanistički ideal. To ime nosi ansambl koji okuplja različite projekte, osmišljene i vođene od strane svojevrsnog revolucionara lutnje Bora Zuljana, čiji, originalni i rijetko slušani programi, prožeti improvizacijom, spajaju kreativni pristup s istraživanjem, očaravajući publiku svojom magijom i živahnošću. 

Drugi je koncert renomiranog ansambla Gli Incogniti, a riječ je o grupi prijatelja okupljenima oko violinistice Amandine Beyer.

Glazbene večeri ugostite će i čuveni Zagrebački kvartet, kao i Hrvatski gitarski kvartet, a jedna će večer biti u znaku i glazbe i plesa. Naime, flautistica Ana Batinica i plesačica Matea Bilosnić na glazbu Marina Maraisa predstavit će igru između zvuka, pokreta i svjetla.

Neizostavan je i koncert Zadarskog komornog orkestra pod ravnanjem dirigenta Ivana Repušića. Uz Šestu simfoniju Petra Iljiča Čajkovskog, 25. srpnja na programu je Beethovenov Koncert za violinu, violončelo, klavir i orkestar s troje atraktivnih solista – violinistom Romanom Simovićem, koncertmajstorom Londonskog simfonijskog orkestra koji je svojim dugogodišnjim prisustvom i radom ostavio neizbrisiv pečat na orkestar i zadarsku publiku, pijanisticom Katjom Repušić, profesoricom na Umjetničkoj akademiji u Splitu i violončelistom Uladzimirom Sinkevichom, članom Berlinske filharmonije. Za ovaj će se koncert zasigurno tražiti karta više. 

Ulaznice se kupuju putem stranice kuzd.mojekarte.hr, na info-pultu Providurove palače od utorka do subote od 11 do 13 i od 19 do 21 sat te ispred koncertnog prostora uoči svakog koncerta sat vremena prije početka programa. Ponedjeljkom i nedjeljom ulaznice se prodaju samo na mjestu održavanja koncerta.

Popust u visini od 50% po ulaznici ostvaruju umirovljenici, studenti, učenici, osobe s invaliditetom i djeca mlađa od 12 godina. Preuzimanje ulaznica s popustom moguće je ostvariti samo u fizičkoj prodaji na info pultu Providurove palače.

 

Ulaznice je moguće kupiti i na benzinskim postajama Petrol i Crodux (ulaznice kupljene na benzinskim postajama printane su na standardnim POS printerima za ispis računa).


Reci što misliš!