Kultura

ponedjeljak, 1. srpnja

Hommage Kuli: Otvara se izložba "Zvjezdani zidovi" autorice Mirne Oštarić Kerr

Hommage Kuli: Otvara se izložba
Iva Perinčić

U organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zadar u Galeriji Kapetanova kula u ponedjeljak, 1. srpnja s početkom u 20 sati svečano se otvara izložba "Zvjezdani zidovi" autorice Mirne Oštarić Kerr.

U sklopu otvorenja za sve prisutne bit će priređen i domjenak uz ugodnu zabavu i druženje.

IZLOŽBA ZVJEZDANI ZIDOVI

Autorica Mirna Oštarić Kerr

Inspiraciju za svoj novi ciklus radova umjetnica Mirna Oštarić Kerr pronalazi u Kapetanovoj kuli u Zadru. Za Mirnu Kula ima posebno značenje i predstavlja osobni simbol njezinog  života u Zadru. U Kuli autorica crta, pleše, izlaže, u kuli se skriva, ali i otkriva, među debelim kamenim zidovima koji se slažu visoko u zvjezdano nebo pronalazi prostor slobode i kreativnosti.

Hommage Kuli zato daje u direktnom odnosu i dodiru s njom - zvjezdane konstelacije koje su pred nama nastaju u spoju tehnike frotaža i crteža olovkom te akcentirane srebrnim krugovima. Autorica proučava strukturu zida kule, opipava ju izvana i iznutra te prenosi svoje taktilno iskustvo plavim grafitom stvarajući reminiscenciju na nebo i na more.

I tu tek počinje svoje istraživanje; nastavlja crnim grafitom ili olovkom izvlačiti konstalacije između točaka koje prepoznaje u otiscima, na prvim radovima nježnije, a zatim sve snažnije. U nekim radovima pušta da je vodi struktura zida, njene neravnine, pukotine, ostatci metalnih aplikacija, raznih intervencija, ožiljci putovanja kroz vrijeme, a u nekima pronalazi vlastiti kurs i poput kartografa studiozno ucrtava nove puteve.

Na njih aplicira srebrne točke različitih veličina kako bi naglasila nebeske formacije ili označila pomorske kote. Nastale karte su gotovo pseudoznanstvene, odmjereni potezi i tanke srebrne linije daju im ozbiljnost, a ravnoteža i harmonija kojima odišu pokazuju autoričin prepoznatljiv stil u kojima nježnost i kaotičnost formatira u skladnu cjelinu.

Slike na platnu plavi su, gotovo monokromni gestualni enformeli s tek ponekim akcentom u vidu točke crvene ili zelene boje. U asocijativnom smislu pomiču percepciju promatrača te djeluju kao da kroz zvijezde gledamo prema dolje, prema Zemlji ili zemlji, omeđenim poljima različitih tekstura, kao kod Otona Glihe ili Frane Šimunovića. Tako nastaju karte za putovanje izvan vremena i prostora, apstraktne asocijacije u kojima se isprepliće zemaljsko i kozmičko.

Koraljka Alavanja, dipl. povjesničarka umjetnosti


Reci što misliš!